ზარმაცი აჩმა ლავაშით

23

დიასახლისების უმეტესობისთვის სადილის მომზადება ერთ-ერთ გამოწვევად ითვლება. იმისათვის, რომ კერძები არ გახდეს მოსაწყენი, ყოველდღიურად რაღაც უჩვეულოს მოფიქრება გვჭირდება, რათა ჩვენი ოჯახის წევრები გავახაროთ. ეს განსაკუთრებით რთულია იმ დიასახლისებისთვის, რომლებიც მუშაობენ. დატვირთული სამუშაო დღის შემდეგ კულინარიული ფანტაზია, როგორც წესი, არც თუ ისე აქტიურია. ამიტომ, ცნობილი კერძების გამარტივებული ვერსიები ძალიან მოსახერხებელია. ჩემთვის ერთ-ერთი ასეთი კერძია ლავაშით მომზადებული ზარმაცი აჩმა.

ამ კერძს ჩემი შვებულების წყალობით გავეცანი. თურქეთის დედაქალაქში მქონდა გადაჯდომა და რამდენიმე საათი იქ უნდა გამეტარებინა. სადილის დროს დაემთხვა, ამიტომ საჭმელად აეროპორტის კაფეში წავედი. მენიუში შემთხვევით შევარჩიე კერძი უხვი ყველით, რომელმაც ჩემი გული პირველივე ლუკმიდან დაიპყრო. სახლში რომ დავბრუნდი, მისი რეცეპტის ძებნა დავიწყე. ორიგინალური რეცეპტი ძალიან რთული მეჩვენა, ამიტომ გამარტივებული ვერსია ავირჩიე. გემოთი საერთოდ არ ჩამოუვარდება.

აჩმა ლავაშით და ხაჭოთი

კერძის ამ ვერსიის უპირატესობა ის არის, რომ იგი ლავაშისგან მზადდება. ეს მნიშვნელოვნად ამარტივებს და აჩქარებს მის მომზადებას. შიგთავსად ვიყენებ მყარი ყველისა და ხაჭოს ნარევს. ეს საშუალებას გაძლევთ გახადოთ კერძი უფრო ჯანსაღი და ნაკლებად ცხიმიანი კლასიკურ ვერსიასთან შედარებით. ამავდროულად, თქვენი სურვილის მიხედვით, შიგთავსი შეიძლება შედგებოდეს მთლიანად ხაჭოსგან ან მთლიანად მყარი ყველისაგან. ლავაშის აჩმა გემრიელი იქნება როგორც ახალი გამომცხვარი, ასევე მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებული.

აჩმის რეცეპტი ხაჭოთი და ლავაშით

ინგრედიენტები

  • 2 ლავაში;
  • 4 კვერცხი;
  • რძე 200 მლ;
  • 150 გ ხაჭო;
  • 150 გ მყარი ყველი;
  • მარილი გემოვნებით;
  • წიწაკა გემოვნებით.

მომზადების წესი:

1.ჯერ მოვამზადოთ თხევადი შიგთავსი. კვერცხები გავტეხოთ თასში (მე პატარები მქონდა, ამიტომ გამოვიყენე 5), მოვაყაროთ მარილი და პილპილი და კარგად ავურიოთ სათქვეფით ან ჩანგლით. სხვათა შორის, რძე შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ კეფირით, გემო უკეთესიც კი იქნება.

2. მოამზადეთ შიგთავსი. ყველი გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. შეგიძლიათ გამოიყენოთ მყარი ყველი, მოცარელა ან სულგუნი. ხაჭო დააქუცმაცეთ ჩანგლით ან ბლენდერით, ერთგვაროვან კონსისტენციამდე.

3. უმჯობესია აჩმა გამოაცხოთ კერამიკულ ან მინის ჭურჭელში. ფორმის კედლებსა და ძირს წაუსვით კარაქი ისე, რომ ადვილად ამოიღოთ ფორმიდან.

4. ახლა შეგიძლიათ აჩმის ფორმირება. აიღეთ ლავაშის დიდი ფურცელი და დაასველეთ თხევად შიგთავსში. ლავაში მთლიანად სველი უნდა იყოს. ლავაშის პირველი ფენა მოათავსეთ ფორმის ძირზე. შემდეგ გადაიტანეთ ხაჭოს თხელი ფენა და შემდეგ ყველი. ეს არის ორი კომპონენტის კომბინაცია, რომელიც გახდის აჩმას ასე ნაზს და ნოყიერს.

5. შემდეგი ფენები იგივე პრინციპით გაიმეორეთ, სანამ ჯერ კიდევ გექნებათ ლავაში და შიგთავსი. გაითვალისწინეთ, რომ ლავაშის მთელი ნაჭერი საჭიროა მხოლოდ ქვედა და ზედა ფენებისთვის. შუა ფენებში შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლავაშის ნაჭრები, შიგთავსში წინასწარ დატენიანებით. ზემოდან დააფარეთ ლავაშის მთლიანი ფენა, ზემოდან დაასხით დარჩენილი თხევადი შიგთავსი. თუ მოისურვებთ, ზემოდან შეგიძლიათ მოაყაროთ გახეხილი მყარი ყველი.

ზარმაცი აჩმა ცხვება 180 გრადუსზე, 25–30 წუთის განმავლობაში. როგორც კი აჩმა ზემოდან ოქროსფერი გახდება, კერძი მზად არის. დაჭერით ნაჭრებად და მიირთვით სანამ თბილია.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს