კეფირით მომზადებული ფუმფულა ბლინები (ოლადები) საუზმისთვის

401

მოგონებები იმ კერძების შესახებ, რომლებიც ბავშვობაში გვაქვს გასინჯული, ხშირად ჩვენთან რჩება მთელი ცხოვრების განმავლობაში. ყველას საკუთარი მოგონებები აქვს საყვარელ კერძებთან დაკავშირებით. ბევრს ახსოვს ხაჭოს ნამცხვარი საბავშვო ბაღიდან, ზოგს ნამდვილი პლომბირი ენატრება, ზოგს კი სურს გაიხსენოს ცხელი ჯემიანი ღვეზელის გემო. ბავშვობის საყვარელ ტკბილეულს შეგვიძლია მივაკუთვნოთ ფუმფულა კეფირის ბლინები, რომლებსაც ტრადიციულად ამზადებდნენ ყველა სკოლის სასადილოში.

სკოლის მენიუს გარდა, საუზმეზე ასეთ ბლინებს მზრუნველი დიასახლისებიც ამზადებდნენ. მაგალითად, ბებიაჩემი შაბათ-კვირას აცხობდა და სუფრასთან ჯემით ან თაფლით მიართმევდა. უკვე ზრდასრულ ასაკში გადავწყვიტე მესწავლა მათი მომზადება ჩემი ოჯახისთვის. პირველი ცდა წარუმატებელი აღმოჩნდა და დახმარებისთვის ჩემს საყვარელ ბებიას მივმართე, რომელმაც ზუსტად იცოდა ოქროსფერი ბლინების საიდუმლო. რეცეპტს თქვენც გაგიზიარებთ.

ფუმფულა კეფირის ბლინები ჩვენი ბავშვობიდან

ამ ბლინების გამოცხობა ძალიან მარტივია. გამოდის რბილი და ფუმფულა, როგორც ღრუბელი. ამავე დროს, ისინი არ ვარდება გაციების შემდეგ, როგორც ეს ხშირად ხდება გამოუცდელი დიასახლისების შემთხვევაში. თუმცა რეცეპტი არ შეიცავს საფუარს, რომელსაც შეუძლია ასეთი ეფექტის მოცემა. საიდუმლო კი კეფირშია, რადგან ბლინის ცომისთვის ის ცოტა განსხვავებული უნდა იყოს. როგორი? წაიკითხეთ სტატიაში.

ბლინების რეცეპტი სკოლის კაფეტერიიდან

ინგრედიენტები:

  • 250 მლ კეფირი;
  • 1 კვერცხი;
  • 2 ს/კ შაქარი;
  • 240 გ ფქვილი;
  • 0,5 ჩ/კ სოდა;
  • მარილი;
  • მცენარეული ზეთი.

მომზადების წესი:

  1. როგორც უკვე აღვნიშნეთ, ბლინების მთავარი საიდუმლო კეფირიშია. იმისთვის, რომ ცომი იყოს მკვრივი და ბლინები ფუმფულა, ის წინასწარ უნდა გათბეს. საჭირო არ არის კეფირის გაცხელება, საკმარისია თბილ მდგომარეობამდე მიყვანა. შეგიძლიათ იხელმძღვანელოთ იმით, რომ ჭიქის ქვედა ნაწილში შრატი დაიწყებს გამოყოფას, მაგრამ ხაჭოს ფანტელებმა არ უნდა მოასწროს წარმოქმნა.
  2. გატეხეთ კვერცხი შუშის თასში, დაამატეთ შაქარი და ცოტა მარილი. შაქრის რაოდენობა შეიძლება შემცირდეს ან გაიზარდოს, თქვენი სურვილის მიხედვით. ინგრედიენტები ათქვიფეთ სათქვეფით ან ჩანგლით. ჩაასხით თბილი კეფირი და კვლავ აურიეთ.
  3.  მასას ნაწილ-ნაწილ დაუმატეთ ფქვილი. გაითვალისწინეთ, რომ შეიძლება დაგჭირდეთ მეტი ან ნაკლები ფქვილი, ვიდრე მითითებულია რეცეპტში. ცომის კონსისტენცია საკმარისად სქელი უნდა იყოს ისე, რომ კოვზიდან არ გადმოდიოდეს, მაგრამ ნელა ჩამოდიოდეს.
  4.  ახლა ცომს დაუმატეთ სოდა და ნაზად აურიეთ. მასში მაშინვე გაჩნდება ბუშტუკები, რაც ჩვენს ბლინებს ფუმფულას გახდის. დაასვენეთ ცომი 10 წუთის განმავლობაში.
  5. ტაფა გააცხელეთ, ჩაასხით მცენარეული ზეთი და შემდეგ შეამცირეთ ცეცხლი საშუალომდე. ეს ხელს შეუწყობს ბლინების გამოცხობას დაწვის გარეშე. მოათავსეთ ერთი დიდი კოვზი ცომი. როგორც კი ბლინების ზედაპირზე პატარა ნახვრეტები გაჩნდება, გადააბრუნეთ და მეორე მხრიდან გააგრძელეთ შეწვა. ამ გზით მოამზადეთ ყველა ბლინი.
  6. ჩვენი კეფირით მომზადებული ფუმფულა ბლინები მზად არის! მიირთვით შესქელებულ რძესთან, კარაქთან ან ჯემთან ერთად!
ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს