საახალწლო დღესასწაულები ის პერიოდია, რომელსაც დიასახლისები კულინარიული ექსპერიმენტებისთვის იყენებენ. ვცდილობთ განსაკუთრებულად მოვამზადოთ ხორცი, ღუმელში გამოვაცხოთ კარტოფილი, ან საინტერესოდ გავაფორმოთ ტორტი. ამ პერიოდში სადღესასწაულო სუფრის წარმოდგენა სხვადასხვა სალათების გარეშე უბრალოდ შეუძლებელია. და, რა თქმა უნდა, მათ შორის განსაკუთრებული ადგილი უკავია ტრადიციულ „ოლივიეს“ და „კრაბის სალათს“. თუმცა მათ ნაცვლად შეგიძლიათ მოამზადოთ კერძების უფრო უჩვეულო ვერსიები, თითქმის იგივე ინგრედიენტების გამოყენებით. მაგალითად, ნორვეგიული სალათი ქაშაყით მშვენივრად ჩაანაცვლებს ტრადიციულ „შუბას“.
ეს კერძი ჩვენი ქალაქის ერთ-ერთ რესტორანში მივირთვი. ოფიციანტმა მირჩია გამესინჯა, თუ მომწონდა სალათი „შუბა“. თავიდან მინდოდა უარი მეთქვა, რადგან ტრადიციული ვერსია დიდი რაოდენობით მაიონეზით მაინცდამაინც არ მომწონს. მაგრამ აღმოჩნდა, რომ ეს სალათი უფრო მსუბუქია, თუმცა არანაკლებ გემრიელი. კერძმა ისეთი შთაბეჭდილება მოახდინა ჩემზე, რომ გადავწყვიტე მისი სახლში მომზადება.
ნორვეგიული სალათი ჭარხლით და ქაშაყით
ამ სალათის მთავარი უპირატესობა უკვე ნაცნობ რეცეპტთან შედარებით არის ის, რომ ის გაცილებით მარტივად და სწრაფად მზადდება. ნორვეგიულ სალათს მსუბუქი საკმაზის წყალობით უფრო რბილი გემო აქვს. ეს უზრუნველყოფს იმას, რომ არ მოიმატოთ ზედმეტი კილოგრამები საახალწლო სუფრაზე.
სალათის რეცეპტი, რომელიც ჩაანაცვლებს „შუბას“
ინგრედიენტები:
- 300 გ ჭარხალი;
- 200 გ კარტოფილი;
- 1 მწნილი კიტრი;
- ¼ წითელი ხახვი;
- 1/2 მჟავე ვაშლი;
- 200 გ მსუბუქად დამარილებული ქაშაყი;
- 2 ს/კ კრემ-ყველი;
- 2 ჩ/კ მდოგვი (მწარე არა);
- 4 ს/კ ზეითუნის ზეთი;
- 100 გ ბერძნული იოგურტი.
მომზადების წესი:
1.იმისათვის, რომ სალათის მომზადებამ ახალი წლის ღამეს ბევრი დრო არ წაგართვათ, ჯერ ბოსტნეული მოამზადეთ. მოხარშეთ კარტოფილი კანიანად, ჭარხალი კი – ღუმელში გამოაცხვეთ, რათა უფრო წვნიანი იყოს. ამას დაახლოებით 30 წუთი დასჭირდება. მოხარშული და გაცივებული ბოსტნეული დაჭერით კუბებად.
2. გააცალეთ ვაშლს თესლი და დაჭერით ისეთივე კუბებად, როგორც ბოსტნეული. იგივენაირად დაჭერით ხახვი. ამ სალათისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ წითელი ხახვი, რადგან მისი გემო გაცილებით რბილია, ვიდრე ჩვეულებრივი ხახვის. მაგრამ თუ გსურთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ასევე თეთრი ხახვიც. დაჭერით დამარინადებული ან მწნილი კიტრი სხვა ინგრედიენტების მსგავსად.
3. ქაშაყი კარგად გაასუფთავეთ და დაჭერით კუბებად. გაითვალისწინეთ, რომ სალათის საბოლოო გემო დამოკიდებულია იმაზე, თუ რამდენად მარილიანია თევზი. ამიტომ, თუ მსუბუქად დამარილებულ თევზს გამოიყენებთ, შეგიძლიათ სალათს დაუმატოთ მარილი. თქვენი გემოვნების მიხედვით.
4. ახლა მოამზადეთ სალათის სოუსი. ერთმანეთს შეურიეთ კრემ-ყველი, ზეითუნის ზეთი და მდოგვი. კარგად მოურიეთ. სხვათა შორის, თუ ზეითუნის ზეთის მძაფრი სუნი არ მოგწონთ, შეგიძლიათ თავისუფლად ჩაანაცვლოთ იგი მზესუმზირის ზეთით.
5. ინგრედიენტებს დაუმატეთ სოუსი და კარგად აურიეთ. თუ მოისურვებთ, კერძს შეგიძლიათ დაამატოთ კიდევ ცოტაოდენი მარილი და მწვანე ხახვი. ნორვეგიული სალათი შედგით მაცივარში 1 საათით, რათა გამოები შეერიოს. გემრიელად მიირთვით!