უნივერსიტეტში გამიმართლა არა მხოლოდ კარგი ცოდნის მიღებით, არამედ კარგი მეგობრის შეძენითაც. როცა კიევში პრაქტიკული სამუშაოებისთვის ჩავედით, მაშინვე გადაგვანაწილეს განყოფილებებში. სტაჟირებას ერთ კვლევით ინსტიტუტში გავდიოდით. მე მოვხვდი განყოფილებაში, სადაც ერთი მშვენიერი ქალი მუშაობდა. ის ძალიან ჭკვიანი იყო და, როგორც მოგვიანებით გაირკვა, შესანიშნავი მზარეულიც. როგორც მოგვიანებით გავიგე, ებრაელ ქალებს ზოგადად ყვარებიათ გემრიელი საკვების მირთმევა. სწორედ მან მასწავლა ამ უგემრიელესი ცივი ჭარხლის სუპის მომზადება.
ერთკვირიანი პრაქტიკის შემდეგ მან მე და კიდევ რამდენიმე სტუდენტი სტუმრად მიგვიწვია. ამ ხნის განმავლობაში ჩვენ ძალიან დავმეგობრდით და მას სურდა საკუთარი ხელით მომზადებული უგემრიელესი კერძებით გაგვმასპინძლებოდა. ის ყოველთვის იმეორებდა: ,,მთავარია აირჩიოთ სწორი ინგრედიენტები და ყველაზე ჩვეულებრივი კერძიც კი ახალი ფერებით აციმციმდება”. ივნისი იყო და წარმოუდგენელი სიცხე იდგა. ყველა სიგრილეზე და სუფთა ჰაერის ჩასუნთქვაზე ოცნებობდა. სწორედ ეს წვნიანი აგრილებს სიცხეში წარმოუდგენლად. ჩვენმა ახალმა მეგობარმა თავისი საფირმო ცივი ჭარხლის წვნიანი გაგვასინჯა.
ცივი ჭარხლის წვნიანი – ოჯახური ბედნიერების საწინდარი
მოგვიანებით მოვახერხე რეცეპტის მოთხოვნა. ახლა ზაფხულში მხოლოდ მას ვამზადებ. მთელი ოჯახი აღფრთოვანებულია და აუცილებლად ითხოვენ დამატებას. სხვათა შორის, სწორედ ამ ცივი სუპის წყალობით მთხოვა ხელი ჩემმა მომავალმა ქმარმა. მას უბრალოდ ვერ წარმოედგინა თავისი ცხოვრება ამ შესანიშნავი კერძის გარეშე. გადავწყვიტე, ამ ცივი ჭარხლის წვნიანის რეცეპტი თქვენთვისაც გამეზიარებინა. ალბათ, მისი წყალობით სხვაც იპოვის ჩემსავით ბედნიერებას ან უბრალოდ გაგრილდება ზაფხულის სიცხეში.
პირველ რიგში მოხარშეთ რამდენიმე კარტოფილი და სტაფილო. მე ყოველთვის საშუალო ზომისას ვიღებ. ასევე უნდა მოხარშოთ ან გამოაცხოთ ერთი ჭარხალი. ვიღებ ცოტა დიდ და აუცილებლად მუქი ფერის ჭარხალს. ამ კერძის მომზადების მთავარი საიდუმლო არის ახალი არომატული მწვანილი. დაგვჭირდება არომატული კამის მთელი კონა, რომელსაც წვრილად დავჭრით. კამა უნდა მოვათავსოთ პირდაპირ ქვაბში, რომელშიც წვნიანს მოვამზადებთ. კამას ვამატებთ წვრილად დაჭრილ მწვანე ხახვს. ეს ყველაფერი პიურეს საჭყლეტით ოდნავ უნდა დავსრისოთ, რომ მწვანილმა წვენი გამოუშვას.
შემდეგ პატარა კუბებად უნდა დავჭრათ წინასწარ გაცივებული და გასუფთავებული კარტოფილი და სტაფილო. ეს ყველაფერი უნდა გადავიტანოთ ქვაბში სადაც მწვანილია. შემდეგ დაგვჭირდება ორი საშუალო ზომის ახალი კიტრი. კიტრიც უნდა დავჭრათ პატარა კუბებად. რაც უფრო პატარა და აკურატული იქნება კუბები, მით უფრო მდიდარი იქნება ჩვენი წვნიანის გემო. კიტრის შემდეგ ქვაბში ვათავსებთ წვრილად დაჭრილ ორ ცალ კვერცხს. და ბოლო ნაბიჯი არის წვნიანში ჭარხლის დამატება. დაჭრილი ჭარხალი არ მიყვარს, ამიტომ წვრილ სახეხზე ვხეხავ. მაგრამ ეს თქვენს გემოვნებაზეა დამოკიდებული.
გემრიელი ცივი ჭარხლის წვნიანის რეცეპტი
ბოლოს უნდა დაამატოთ მარილი თქვენი გემოვნებით და არაჟანი. მე ვიღებ საშუალო ცხიმიანობის არაჟანს, მაგრამ ძალიან გულუხვად ვამატებ. შემდეგ ერთი ლიმონის წვენს გამოვწურავ. მე ძალიან მომწონს, როდესაც ეს წვნიანი მომჟავოა. თუ ლიმონი არ გაქვთ, შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ლიმონმჟავათი ან ვაშლის ძმრით. ისევ და ისევ, ყველაფერი დამოკიდებულია თქვენს გემოვნებაზე. შემდეგ საფუძვლიანად ვურევ ყველა ინგრედიენტს. საბოლოო ეტაპი არის გაწმენდილი სასმელი წყლის დამატება. თუ გსურთ, შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ იგი მინერალური წყლით. მაგრამ მე ჩვეულებრივი წყალი მირჩევნია.
არომატული ცივი ჭარხლის წვნიანი მზად არის. შეგიძლიათ დაუყოვნებლივ მიირთვათ. ყოველ წელს მოუთმენლად ველოდები ზაფხულს, რათა კვლავ მოვამზადო ეს წარმოუდგენლად გემრიელი წვნიანი.