ექსპერტებმა მარწყვის მავნე თვისებებზე ისაუბრეს, ნუტრიციოლოგმა 3 ყველაზე ჯანსაღი კენკრა დაასახელა

575

ექიმებმა ისაუბრეს მარწყვის მავნე თვისებებზე, რამაც შეიძლება ზიანი მიაყენოს ჩვენს ჯანმრთელობას.

მარწყვი არა მხოლოდ გემრიელი კენკრაა, არამედ ვიტამინებისა და საკვები ნივთიერებების ძალიან ღირებული წყაროცაა. ის შეიცავს ასკორბინის მჟავას, B ჯგუფის ვიტამინებს, ფოსფორს, სილიციუმს, მაგნიუმს, მანგანუმს და ბრომელინს.

ეს კენკრა ასევე სასარგებლოა პოლიფენოლების შემცველობის გამო, რომლებიც ამცირებს სისხლში ქოლესტერინისა და გლუკოზის დონეს. თუმცა, ზოგიერთ შემთხვევაში მას შეუძლია უფრო მეტი ზიანი მოუტანოს ორგანიზმს, ვიდრე სარგებელი.

მაგალითად, ეს კენკრა ძალიან საშიშია იმ ადამიანებისთვის, რომლებიც იღებენ ბეტა-ბლოკატორებს, ანტიკოაგულანტებს, არასტეროიდულ ანთების საწინააღმდეგო საშუალებებს და ანგიოტენზინგარდამქმნელი ფერმენტის ინჰიბიტორებს, რადგან ასეთმა „ტანდემმა“ შეიძლება გამოიწვიოს უსიამოვნო გვერდითი მოვლენები. გარდა ამისა, კენკრა საშიშია სალიცილატების მიმართ ჰიპერმგრძნობელობის ან ალერგიის მქონე ადამიანებისთვის.

წინააღმდეგ შემთხვევაში მათ გაუჩნდებათ გამონაყარი, ცხვირის შეშუპება, ცრემლდენა და თვალების სიწითლე. უფრო სერიოზულ შემთხვევებში შესაძლებელია ანაფილაქსიური შოკი და ზედა სასუნთქი გზების შეშუპება. მარწყვი არ არის რეკომენდებული გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის, თირკმელების დაავადების ან გასტროეზოფაგური რეფლუქსის მქონე ადამიანებისთვის.

ნუტრიციოლოგმა ნიკიტა კოტელნიცკიმ ისაუბრა მარწყვის უსაფრთხო დოზაზე და სამი ყველაზე ჯანსაღი კენკრის შესახებ.

„მარწყვის უსაფრთხოდ მოხმარების რაოდენობა დამოკიდებულია ორგანიზმის ინდივიდუალურ თავისებურებებზე, მაგრამ საშუალოდ რეკომენდებული დღიური ნორმა დაახლოებით 150-200 გრამია. მარწყვი მდიდარია ვიტამინებით, ანტიოქსიდანტებითა და უჯრედისით, მაგრამ გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქციები ან საჭმლის მონელების დარღვევები ზოგიერთი ადამიანის შემთხვევაში“, – ამბობს კოტელნიცკი.

მარწყვის გარდა, არსებობს კიდევ სამი ჯანსაღი კენკრა და მათი თვისებები

1.შავი მოცვი

მოცვი ანტიოქსიდანტების, განსაკუთრებით ანტოციანინების ძლიერი წყაროა, რაც მათ დამახასიათებელ ლურჯ ფერს აძლევს. ეს ანტიოქსიდანტები იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან, ამცირებს ქრონიკული დაავადებების რისკს, როგორიცაა გულსისხლძარღვთა დაავადებები და აუმჯობესებს ტვინის ჯანმრთელობას. მოცვი ასევე მდიდარია C ვიტამინით, K ვიტამინით და უჯრედისით, რაც ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას და საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას.

2. ჟოლო

ჟოლო ცნობილია C ვიტამინისა და უჯრედისის მაღალი შემცველობით. ის ასევე შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, როგორიცაა კვერცეტინი და ელაგის მჟავა, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთების წინააღმდეგ ბრძოლას და შეუძლიათ კიბოს რისკის შემცირება.

„ჟოლო ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას ანთოციანინების და ჯანსაღი ცხიმების შემცველობის გამო. ჟოლოში შემავალი უჯრედისი ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიჯანსაღის შენარჩუნებას და სისხლში შაქრის კონტროლს“.

3. მოცვი

მოცვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებითა და ფიტოქიმიური ნივთიერებებით, რომლებსაც შეუძლიათ თავიდან აიცილონ საშარდე გზების ინფექციები შარდის ბუშტის კედელზე ბაქტერიების ადჰეზიის შემცირებით. ის ასევე შეიცავს C ვიტამინს, E ვიტამინს და უჯრედისს.

“მოცვი ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობას „კარგი“ ქოლესტერინის დონის გაუმჯობესებით და „ცუდი“ ქოლესტერინის დონის შემცირებით. მოცვის ანტიოქსიდანტები იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან და ამცირებს ანთებას.”

ეს კენკრა არა მხოლოდ გემრიელია, არამედ ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის ვიტამინების, მინერალებისა და ანტიოქსიდანტების მაღალი შემცველობის გამო. მათი ყოველდღიურ რაციონში ჩართვა ხელს შეუწყობს ორგანიზმის ზოგადი მდგომარეობის გაუმჯობესებას და მის დაცვას სხვადასხვა დაავადებებისგან.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს