კარდიოლოგმა ეკატერინა აკინინამ ისაუბრა საკვებზე, რომელიც ზრდის ქოლესტერინის დონეს ორგანიზმში
კარდიოლოგ აკინინას თქმით, ქოლესტერინი, როგორც ასეთი, აუცილებელია ადამიანის ორგანიზმისთვის სხვადასხვა ფუნქციების შესასრულებლად. თუმცა, თუ ის ჭარბად შეიწოვება, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემები.
„მთელი ქოლესტერინის დაახლოებით მეოთხედი ორგანიზმში საკვებთან ერთად ხვდება, დანარჩენი კი ღვიძლში იწარმოება. ნაწლავებიდან შეიწოვება როგორც ორგანიზმში საკვებთან ერთად მოხვედრილი, ასევე ღვიძლში გამომუშავებული ქოლესტერინი – რაციონი გავლენას ახდენს ქოლესტერინის კონცენტრაციის დაახლოებით 10%-ზე“, – თქვა ეკატერინა აკინინამ.
ექიმმა ყურადღება გაამახვილა იმ ფაქტზე, რომ ზოგიერთი ქრონიკული დაავადებებისა და დარღვევების დროს ქოლესტერინს შეუძლია საშიში დარღვევების განვითარების პროვოცირება, მათ შორის ნაწიბურების და ათეროსკლეროზის განვითარება, ინფარქტი და ინსულტი. კერძოდ, ეს შეიძლება მოხდეს არსებული დიაბეტის, ჰიპერტენზიის, ნაღველ-კენჭოვანი დაავადებებისა და ნაწლავის ანთებითი დაავადებების დროს. ასეთი პათოლოგიების მქონე ადამიანებს ჩვეულებრივ ურჩევენ დიეტის დაცვას და ქოლესტერინის შეზღუდვას.
აკინინამ წარმოადგინა პროდუქტების ვრცელი სია, რომლებიც უნდა იქნას მოხმარებული ზომიერად, მინიმალურად ან მთლიანად გამოირიცხოს, როდესაც საქმე ქოლესტერინის დონის მკაცრ კონტროლს ეხება. ექიმმა აღნიშნა, რომ რძე სოსისთან და ყველთან ერთად ზრდის ქოლესტერინის დონეს. გარდა ამისა, მის მნიშვნელოვან მატებას ხელს უწყობს ნაყინი, ნამცხვრები, ცომეული, ხორცის სუბპროდუქტები, ნაღები, მარგარინი და სხვა ცხიმოვანი და ზეთოვანი პროდუქტები.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.