დიეტოლოგი იულია ჩეხონინა: პომიდვრის წვენი აუმჯობესებს დაცვას კიბოსგან, ჭარხლისა და არყის წვენი კი – გულის დაავადებებისგან.
დიეტოლოგმა ჩეხონინამ ისაუბრა, თუ რატომ არის სასარგებლო ბოსტნეულის წვენების დალევა.
ნიახურის წვენი. სპეციალისტის თქმით, ნიახურის წვენი გამოირჩევა კაროტინოიდების მაღალი შემცველობით – ნივთიერებების, რომლებიც ადამიანის ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. ნიახური ასევე არის C ვიტამინის წყარო, რომელიც ეფექტურად უწყობს ხელს იმუნური სისტემის მუშაობას და ასტიმულირებს კოლაგენის სინთეზს. მისი წვენის დალევა ხელს უწყობს ორგანიზმის ახალგაზრდობის გახანგრძლივებას, კანის მდგომარეობის ჩათვლით.
„უბრალოდ არ დალიოთ დღეში ერთ ჭიქაზე მეტი ნიახურის წვენი, რადგან მის გადაჭარბებულ დოზას აქვს მომატებული შარდმდენი ეფექტი და შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა“, – განაცხადა იულია ჩეხონინამ.
ჭარხლის წვენი. ჭარხალი შეიცავს დიდი რაოდენობით ბეტაინს, ანტიოქსიდანტს, რომელიც ამცირებს ჰომოცისტეინის დონეს, რომელიც აგრესიულად მოქმედებს სისხლძარღვების გარსზე. ექსპერტის თქმით, ჭარხლის წვენის დალევა სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პროფილაქტიკისთვის და ასაკთან დაკავშირებული თავის ტვინის ფუნქციის გაუარესებისთვის.
პომიდვრის წვენი. ეს წვენი მდიდარია ლიკოპენით, ანტიოქსიდანტით, რომელიც ხელს უშლის სიმსივნის განვითარებას.
„გარდა ამისა, პომიდორი შეიცავს დიდი რაოდენობით მინერალურ მარილებს და ფიტონციდებს, რომლებიც მნიშვნელოვანია იმუნიტეტისთვის,“ – დასძინა დიეტოლოგმა.
არყის წვენი. მისი ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი უპირატესობაა საპონინის არსებობა, ნივთიერების, რომელსაც აქვს ორგანიზმიდან ზედმეტი ქოლესტერინის გამოდევნის თვისება. არყის წვენი ასევე შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმს, რომელიც ხელს უწყობს ჭარბი ნატრიუმის გამოდევნას და შეშუპების შემცირებას. ამ წვენის დალევა სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და თირკმელებში ქვების პროფილაქტიკისთვის, განმარტა სპეციალისტმა.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.