ენდოკრინოლოგმა ეკატერინა იანგმა კომენტარი გააკეთა გარკვეული საკვების მიერ თავის ტკივილის გამოწვევის უნარზე.
ენდოკრინოლოგმა იანგმა პასუხი გასცა კითხვას, შესაძლებელია თუ არა, ხორცის ჭამის შემდეგ ადამიანს ჰქონდეს თავის ტკივილი. ექიმმა განმარტა, რომ მსგავსი ეფექტი შეიძლება ჰქონდეს დამუშავებულ ხორცპროდუქტებს.
„ტკივილი შეიძლება გაჩნდეს გადამუშავებული ხორცის ჭამის შემდეგ, რადგან ის შეიცავს ნიტრიტებს, რომლებიც აფართოებენ ტვინში სისხლძარღვებს“, – თქვა ეკატერინა იანგმა.
ენდოკრინოლოგმა დასძინა, რომ თავის ტკივილის გამოწვევა შეუძლია ასევე თირამინის შემცველ ფერმენტირებულ საკვებსაც. მაგალითად, თავი შეიძლება აგტკივდეთ ყველის ჭამის შემდეგ.
თავის ტკივილის მაპროვოცირებელი პროდუქტების კიდევ ერთი კომპონენტია კოფეინი, რომელიც ხელს უწყობს სისხლძარღვების სპაზმს. მას, სხვა პროდუქტებთან ერთად, შეიცავს შოკოლადიც, ამიტომ მისი ჭამის შემდეგ ადამიანს შესაძლოა ასტკივდეს თავი.
„გარდა ამისა, თქვენი ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე შესაძლოა გავლენა იქონიოს დანამატებმა, როგორიცაა ხელოვნური დამატკბობლები და ნატრიუმის გლუტამატი“, – თქვა ენდოკრინოლოგმა.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.