რაფინირებული მარცვლეული: რატომ არის საშიში?

312

რაფინირებული მარცვლეული არის მარცვლეული, რომელიც ექვემდებარება ყველა სხვადასხვა მინარევებისაგან გაწმენდას. ასეთი გადამუშავების პროცესში მარცვლეული იწმინდება არა მხოლოდ მავნე, არამედ სასარგებლო ნივთიერებებისგანაც. ასეთი გაწმენდის შემდეგ მარცვლეული აღარ არის ვიტამინებით, მინერალებითა და მიკროელემენტებით მდიდარი.

რატომ არის საშიში ამ შემადგენლობით მარცვლეულის გამოყენება? 20 წლიანი გამოცდილების მქონე დიეტოლოგმა ისაუბრა, თუ როგორ მოქმედებს ასეთი მარცვლეული ადამიანის ორგანიზმის მდგომარეობაზე. სპოილერი: კარგ ამებს ნუ დაელოდებით.

როგორ მოქმედებს რაფინირებული მარცვლეული ადამიანის ჯანმრთელობაზე

უარყოფითი თვისებები

მიუხედავად იმისა, რომ დამუშავებულ მარცვლეულში ზედმეტ მინარევებს ვერ ნახავთ, დროზე ადრე არ უნდა გაგიხარდეთ. საქმე ისაა, რომ მარცვლეულს აცლიან უჯრედისს და მინერალებს, რითაც ცნობილია წიწიბურა, ბრინჯი და სხვა. რა თქმა უნდა, ზოგიერთი მწარმოებელი მიმართავს მარცვლეულის გამდიდრებას სინთეზური ვიტამინებით, მაგრამ ეს არ შეიძლება შევადაროთ იმ სარგებელს, რომელიც არარაფინირებულ მარცვლეულს მოაქვს ორგანიზმისთვის.

მეცნიერებმა ასევე დაამტკიცეს, რომ დამუშავებული მარცვლეული ხელს უწყობს სისხლში შაქრის უეცარ მატებას. შედეგად, დანაყრების შეგრძნება ასეთი საჭმლის შემდეგ ძალიან სწრაფად გადის. სამეცნიერო კვლევების დროს ცნობილი გახდა, რომ ასეთი მარცვლეულის მოხმარება ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.

ზიანი სახსრებისთვის

იმის გათვალისწინებით, რომ რაფინირებულ მარცვლეულს ყველაზე ხშირად ცხობისას იყენებენ, ასეთი საკვების ჭამის შემდეგ შეიძლება იგრძნოთ სახსრების ტკივილი. მინარევებისაგან გასუფთავებული მარცვლეული ხელს უწყობს სისხლში ანთებითი მარკერების დონის ამაღლებას, რაც უარყოფითად მოქმედებს სახსრებზე. სწორედ ამიტომ, რევმატოლოგები მკაცრად გვირჩევენ, მოერიდოთ რაფინირებული მარცვლეულის, თეთრი ბრინჯის და სხვა მსგავსი პროდუქტებისგან დამზადებული ცომეულის მიღებას.

ექიმები გვირჩევენ მთელი მარცვლეულის არჩევას. ასეთი მარცვლეული დადებითად მოქმედებს ორგანიზმზე: ამცირებს დიაბეტის რისკს, ასევე გულთან დაკავშირებულ დაავადებებს. გარდა ამისა, მთელი მარცვლეული ხელს უწყობს საჭმლის მონელების ნორმალიზებას. მათი შემადგენლობა მართლაც საოცარია.

არარაფინირებული მარცვლეული შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, ანტიოქსიდანტებს და დიდი რაოდენობით უჯრედისს, რაც ხელს უწყობს სისხლში ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებას. მაღაზიაში შეარჩიეთ მარცვლეული, რომელსაც ასეთი დამუშავება არ გაუვლია. გაუფრთხილდით თქვენს ორგანიზმს.