50 წლის შემდეგ ორგანიზმი ხშირად წყვეტს რძის ნორმალურ ათვისებას. ექიმი პისარევა

261

ექიმი დიეტოლოგი ირინა პისარევა: 50 წლის შემდეგ რძის დალევა ხშირად არასასურველი ხდება ჯანმრთელობის პრობლემების გამო.

ექიმმა პისარევამ საუბარში განაცხადა, რომ რძე, რომელსაც ბევრი სასარგებლო თვისება გააჩნია, შესაძლოა მოულოდნელად იქცეს პროდუქტად, რომელიც 50 წლის შემდეგ რაციონიდან უნდა გამოირიცხოს. სპეციალისტმა აღნიშნა, რომ ამ ასაკში ორგანიზმი ხშირად წყვეტს „რძის“ ნორმალურ ათვისებას და მასზე რეაგირებს, როგორც რაიმე მავნე და საშიშ პროდუქტზე.

„იმ შემთხვევაშიც კი, თუ ადამიანს ბავშვობიდან არ ჰქონია ალერგია რძის პროდუქტებზე, 50 წლის შემდეგ შეიძლება განვითარდეს რძის ცილების აუტანლობა“, – თქვა ექიმმა.

პისარევამ აღნიშნა, რომ ამ შემთხვევაში რძის დალევის შემდეგ შესაძლოა გამოვლინდეს ალერგიული სიმპტომები. თუმცა რძეში შემავალი ცილის გარდა, ალერგიის გამოწვევა შეუძლია ასევე ლაქტოზას, რძის შაქარს. ორგანიზმში მის ათვისებაზე პასუხისმგებელია ფერმენტი ლაქტაზა. ასაკის მატებასთან ერთად, ზოგ შემთხვევებში ამ ფერმენტის წარმოება ბუნებრივად მცირდება. შედეგად, ორგანიზმი წყვეტს ლაქტოზას სწორად დაშლას, რაც იწვევს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის პრობლემებს (მეტეორიზმის, შებერილობის, ტკივილის, დიარეის სახით) რძის პროდუქტების მოხმარების შემდეგ.

რძის აუტანლობასთან დაკავშირებული პრობლემები ამით არ მთავრდება.

„სასმელი ასევე შეიცავს პოტენციურად საშიშ პალმიტის მჟავას. ის გროვდება ორგანიზმში და შეიძლება გამოიწვიოს ათეროსკლეროზის განვითარება. ამიტომ, 50 წელზე უფროსი ასაკის პირებმა რძესთან მიმართებაში სიფრთხილე უნდა გამოიჩინონ“, – განაცხადა ექსპერტმა.

ექიმმა დაამატა, რომ უფროსი ასაკის ადამიანებმა ყურადღება უნდა გაამახვილონ ფერმენტირებულ რძის პროდუქტებზე. რძის მსგავსად ისინი ორგანიზმს კალციუმით ამარაგებენ და ასევე დადებითად მოქმედებენ ნაწლავების მდგომარეობაზე. თუმცა ისინი ზომიერად უნდა იქნას მოხმარებული, – ხაზგასმით აღნიშნა დიეტოლოგმა.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.