წელს განწყობა არ მქონდა, რომ დღესასწაულისთვის რამე მომემზადებინა, სანამ ოლგა მატვეის არხს არ ვნახავდი, ახლა უკვე მზა მენიუ მაქვს

245

როგორც კი საჭმლის მომზადების განწყობას ვკარგავ, მაშინვე ოლგა მატვეის კულინარიული არხი მახსენდება. მის შემოქმედებას თავიდანვე ვადევნებდი თვალს. თუ გახსოვთ, მისი ერთ-ერთი პირველი საოცარი ვიდეო იყო ტორტ „პრაღის“ მომზადების ვიდეო ბებიის რეცეპტის მიხედვით. მას შემდეგ შთაგონებას ვიღებ მისი ვლოგიდან და არასოდეს შემხვედრია რეცეპტი, რომელიც წარუმატებელია. ამიტომ, საახალწლო მენიუსთვის ახლაც მის არხს ვესტუმრე.

ამ მენიუში ყველაზე მეტად ის მომწონს, რომ მას დიდი დრო არ სჭირდება. რატომღაც წელს არ შემიძლია, რომ დილით ადრე ავდგე და მთელი დღე ღუმელთან გავატარო. გამოვთვალე, რომ ოლგა მატვეის რეცეპტების მიხედვით ყველა კერძის მომზადებისთვის მაქსიმუმ 4 საათი დამჭირდება და ეს იმ შემთხვევაში, თუ არავინ დამეხმარება!

საახალწლო მენიუ – რეცეპტები ოლგა მატივეისგან

შერჩევაში ნახავთ სამი სახის უჩვეულო ხემსს, მდიდრულ ხორცის კერძს და სადღესასწაულო დესერტს. ოლგა ხაზს უსვამს, რომ ეს მენიუ შესანიშნავია მათთვის, ვისაც არ სურს მხოლოდ სალათების მომზადება. სამაგიეროდ, ის გვირჩევს ზოგიერთი მათგანის ჩანაცვლებას მსუყე და არა ბანალური ხემსებით, რომ თანაფარდობა იყოს დაახლოებით 50/50.

თევზის კანაპეები ბოროდინოს პურზე

ინგრედიენტები

  • ქაშაყის ფილე – 4;
  • 1 ხახვი;
  • მწვანე ხახვი გემოვნებით;
  • 1 ლიმონი;
  • 1 ჭარხალი;
  • 2 ს.კ. მაიონეზი;
  • 2 კბილი ნიორი;
  • 100 გ მდნარი ყველი;
  • 1 კვერცხი;
  • 3 ჩ.კ. დიჟონის მდოგვი;
  • წიწაკა, პაპრიკა, მარილი, კამა გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • წინასწარ მოხარშეთ პატარა ჭარხალი და კვერცხი.
  • ბოროდინოს პური დაჭერით პატარა მართკუთხედებად, რომელიც შეიძლება შემდგომ გააშროთ ღუმელში ან შეწვათ ტაფაზე კარაქით, რომ ხრაშუნა იყოს.
  • მოამზადეთ გადასასმელის პირველი სახეობა: მოხარშულ და გახეხილ ჭარხალს შეურიეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი და 1 კოვზი მაიონეზი. მეორე გადასასმელისთვის დაჭყლიტეთ კვერცხი მდნარ ყველთან ერთად და შეურიეთ მაიონეზი და კამა.
  • პურის ნახევარ ნაჭერს წაუსვით ჭარხალი, მეორე ნახევარს კი კვერცხი. ზემოდან მოათავსეთ კუბებად დაჭრილი მარილიანი თევზი.
  • ჭარხლის კანაპეები მორთეთ წვრილად დაჭრილი ხახვით, კამით და დიჟონის მდოგვით. კვერცხის კანაპეები მორთეთ ლიმონის პატარა სამკუთხედებით – ეს შემატებს შესაბამის სიმჟავეს.
  • ოლგა გვირჩევს ამ კანაპეების მირთმევას ხის დაფაზე და ჭადრაკის შაბლონით. ძალიან ლამაზად გამოიყურება! და ის შესანიშნავად ანაცვლებს უკვე ნაცნობ „შუბას“.

დამარინადებული სოკოს სალათი

ინგრედიენტები

  • 300 გ შამპინიონი;
  • 1 ხახვი;
  • 2 კბილი ნიორი;
  • 30 მლ ძმარი (9%);
  • 150 მლ წყალი;
  • 1 ჩ.კ. შაქარი;
  • 3 ღერი ოხრახუში;
  • 1 ჩ.კ. მდოგვი;
  • მარილი, პილპილი, პაპრიკა გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • პირველ რიგში, უნდა დაამარინადოთ ხახვი. გამოიყენეთ ნახევარი ხახვი: დაჭერით თხელ ნახევრად რგოლებად და დაამარინადეთ წყლისა და ძმრის ნარევში. დაამატეთ ჩაის კოვზი შაქარი და გააჩერეთ ნახევარი საათი.
  • შამპინიონები გარეცხეთ და აუცილებლად გააშრეთ. დაჭერით საშუალო ზომის ნაჭრებად (თუ სოკო პატარაა, მაშინ თითოეული შეგიძლიათ დაჭრათ 8 ნაწილად, თუ დიდია, ფირფიტებად, მაგრამ არც ისე თხელ). სოკო შეწვით ტაფაზე მცირე რაოდენობით ზეთში, სანამ არ გახდება ოქროსფერი. მნიშვნელოვანია, რომ სოკო არა ჩაშუშოთ, არამედ მსუბუქად შეწვათ! ამიტომ ეს მცირე პორციებად გააკეთეთ.
  • სოკოს შეურიეთ ხახვი, მცირე რაოდენობით მარინადი, მარილი, დაჭრილი ოხრახუში, პაპრიკა, შავი პილპილი და კოვზი მდოგვი. ასევე შეგიძლიათ დაუმატოთ ქინძი ან ძმრის ნაცვლად გამოიყენოთ ლიმონის წვენი. კარგად აურიეთ და დატოვეთ მარინადში მინიმუმ 30 წუთის განმავლობაში. ეს მადისაღმძვრელი სალათი შესანიშნავად შეინახება მაცივარში რამდენიმე დღის ან თუნდაც ერთი კვირის განმავლობაში.

მენიუ 2024 წლის ახალი წლისთვის: გამომცხვარი კარტოფილი ქაშაყით

ინგრედიენტები

  • 8 ცალი კარტოფილი;
  • 0,5 წითელი ხახვი;
  • მწვანე ხახვი გემოვნებით;
  • ქაშაყის ფილე – 3;
  • 1 ჩ.კ. მდოგვი;
  • მარილი, პილპილი, მცენარეული ზეთი, შაქარი და ძმარი (9%) გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • ჯერ ხახვი დაამარინადეთ: დაჭერით თხელ ნახევარრგოლებად და დაასხით თანაბარი რაოდენობით წყალი და ძმარი. დაამატეთ კოვზი შაქარი და დატოვეთ ასე დაახლოებით ნახევარი საათის განმავლობაში.
  • კარტოფილი მოხარშეთ მარილიან წყალში (შეგიძლიათ პირდაპირ კანით) თითქმის ბოლომდე მოხარშვამდე. გააცივეთ, გაჭერით ნახევრებად და თითოეულიდან ამოიღეთ გული, რომ გააკეთოთ კარტოფილის კალათა. გამოაცხვეთ კალათები ღუმელში, რომ დაიბრაწოს. მოუსვით მზესუმზირის ზეთი, მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
  • ქაშაყი დაჭერით პატარა კუბებად და შევურიეთ მდოგვი, პილპილი და მარილი გემოვნებით. ქაშაყი მოათავსეთ კარტოფილის კალათებში და ზემოდან მორთეთ დამარინადებული და მწვანე ხახვით.
  • მნიშვნელოვანი ნიუანსი: ეს ცხელი კერძია, უმჯობესია მოამზადოთ სტუმრების მოსვლამდე ნახევარი საათით ადრე. კარტოფილი შეგიძლიათ წინასწარ მოხარშოთ, მაგრამ გამოცხობა სჯობს სუფრასთან მიტანამდე. სამწუხაროდ, ერთი დღის შემდეგ კარტოფილის კალათები უკვე კარგავს თავის უნიკალურ გემოს.

ლორის რულონები

ინგრედიენტები

  • 10 ნაჭერი ლორი;
  • 2 კვერცხი;
  • 50 გ. მოხარშული ან შებოლილი ქათმის ფილე;
  • ანანასის რგოლი – 3 ცალი.
  • 1 ს.კ. მაიონეზი;
  • 1 კბილი ნიორი;
  • 60 გ. მდნარი ყველი;
  • 3 ღერი მწვანე ხახვი;
  • მარილი და პილპილი გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • ამ ხემსისთვის გამოიყენება სალათის შიგთავსი. მოხარშული ქათმის ფილე დაჭერით პატარა კუბებად. იგივენაირად დაჭერით ანანასი. ქათმის ხორცს და ანანასს შეურიეთ გახეხილი ან წვრილად დაჭრილ ნიორი, მაიონეზი, მოხარშული კვერცხი, მდნარი ყველი, მარილი და კვერცხი. შიგთავსი კარგად დაჭყლიტეთ ჩანგლით.
  • ლორის თითოეული ნაჭრის შუაში მოათავსეთ სავსე ჩაის კოვზი შიგთავსი. შეახვიეთ და შეკარით ხახვის ღეროთი. თუ ღერო მსხვილია, ზოლებად დაჭერით. ეს რულონები ძეხვის შესანიშნავი ალტერნატივაა. ისინი მშვენივრად გამოიყურება თეფშზე მწნილთან ან უბრალოდ ბოსტნეულთან ერთად.

სალათის რეცეპტი, რომელიც „შუბას“ ანაცვლებს

ინგრედიენტები

  • 3 პატარა ჭარხალი;
  • 3 ს.კ. მაიონეზი;
  • 4 კბილი ნიორი;
  • 2 ს.კ. ქიშმიში;
  • 1 სტაფილო;
  • 50 გ. მყარი ყველი;
  • 100 გ. ქლიავის ჩირი;
  • 50 გ. ნიგოზი;
  • წიწაკა, პაპრიკა, მარილი გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • ამჯერად ოლგამ გადაწყვიტა ექსპერიმენტი ჩაეტარებინა, რათა არ გაემეორებინა წინა წლის საახალწლო სალათები. დაიწყეთ სტაფილოს მომზადება: გახეხეთ და შეურიეთ გაჟღენთილი ქიშმიში, დაჭყლეტილი ნივრის კბილი, სუფრის კოვზი მაიონეზი, პაპრიკა და შავი პილპილი.
  • ჭარხალი მოხარშეთ ან გამოაცხვეთ მიკროტალღურ ღუმელში. გახეხეთ მსხვილ სახეხზე, შეურიეთ მარილი, პილპილი, პაპრიკა, რამდენიმე კბილი წვრილად დაჭრილი ნიორი და ერთი კოვზი მაიონეზი.
  • გამოიყენეთ მრგვალი ფორმა. მოათავსეთ სტაფილოს პირველი ფენა. შემდეგ მსხვილად გახეხილი ყველის ფენა. ზემოდან გაჟღენთილი და დაჭრილი ქლიავის ჩირი. ასევე უმჯობესია მაიონეზის წასმა. ბოლოს მოათავსეთ ჭარხალი და მოაყარეთ გახეხილი თხილი. მზადაა! სალათი შეგიძლიათ მაშინვე მიიტანოთ მაგიდასთან, მაგრამ თუ ცოტა ხანს გააჩერებთ, ეს მხოლოდ უკეთესი იქნება.

სადღესასწაულო სალათი გულით

ინგრედიენტები

  • ღორის გული – 1 (ან 300 გრ ქათმის გული);
  • 5 კვერცხი;
  • 1 ხახვი;
  • შაქარი გემოვნებით;
  • 1 ჩ.კ. დიჟონის მდოგვი;
  • 150 გ. შამპინიონი;
  • 150 გ მყარი ყველი;
  • 2 საშუალო ზომის კიტრი;
  • მაიონეზი, ოხრახუში, მარილი, პილპილი, ძმარი (9%) გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • ჯერ დაამარინადეთ ხახვი. დაჭერით თხელ ნახევარრგოლებად და დაუმატეთ წყალი და ძმარი თანაფარდობით 1/1. დაამატეთ შაქარი, მოურიეთ და გააჩერეთ ნახევარი საათი.
  • კვერცხი მოხარშეთ, გაფცქვენით და გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. სხვათა შორის, ოლგა მატივეისგან კვერცხების სწრაფად გასუფთავებაც ვისწავლე: უბრალოდ მოხარშვის შემდეგ დაუყოვნებლივ უნდა ჩადოთ ყინულოვან წყალში და დატოვოთ გასაცივებლად. გახეხეთ კვერცხები, შეურიეთ მარილი, პილპილი და კოვზი მაიონეზი.
  • სოკო დაჭერით და მოთუშეთ კარაქთან ერთად 15 წუთის განმავლობაში. სანამ სოკო იხარშება, მოხარშული გული დაჭერით პატარა კუბებად. მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
  • დაიწყეთ სალათის ფორმირება! პირველი ფენა არის კვერცხის ნაზავი, ზემოდან დადეთ გული და წაუსვით ერთი სუფრის კოვზი დიჟონის მდოგვი და კიდევ ერთი კოვზი მაიონეზი. სხვათა შორის, გულის ნაცვლად, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ღვიძლიც. ხორცის შიგთავსზე გადაანაწილეთ დამარინადებულ ხახვთან შერეული სოკოს ფენა. ახლა რჩება მხოლოდ ზემოდან კუბებად დაჭრილი კიტრის ფენა, მაიონეზით, გახეხილი ყველით და ოხრახუშით. მზადაა!

მარტივი სალათი თინუსით

ინგრედიენტები

  • 200 გ. სალათის ფოთოლი;
  • 1 ვაშლი;
  • 2 მოხარშული კვერცხი;
  • 1 წითელი ხახვი;
  • 1 ჩ.კ. ლიმონის წვენი;
  • 100 გ. პომიდორი ჩერი;
  • 50 გ. ფეტა;
  • 1 კვერცხის გული;
  • 1 ჩ.კ. მდოგვი;
  • მცენარეული ზეთი 30 მლ;
  • ზეთისხილი.

მომზადების წესი

  • უმარტივესი სალათი, რომელიც არანაკლებ სადღესასწაულოდ გამოიყურება! უბრალოდ დაჭერით სალათის ფოთლები და გაანაწილეთ მთელ თეფშზე. ზემოდან დაალაგეთ თევზის ნაჭრები, პომიდორი და ფეტას ნაჭრები.
  • სალათას მოაყარეთ ვაშლის ნაჭრებთან შერეული თხლად დაჭრილი ხახვი. სალათას მოასხით ლიმონის წვენი.
  • მოამზადეთ დრესინგი: 1 კვერცხის გული ათქვიფეთ მდოგვთან და მცენარეულ ზეთთან ერთად. მოასხით სალათს და ზემოდან დაალაგეთ ზეთისხილი. შეუცვლელი კერძი 2024 წლის ახალი წლის მენიუში: რეცეპტები უბრალოდ ღვთაებრივია.

სადღესასწაულო მოხარშული ღორის ხორცი ოლგა მატივეისგან

ინგრედიენტები

  • 1 კგ. კისერი;
  • 2 პომიდორი;
  • 200 გ. შავი ქლიავის ჩირი;
  • 1 თავი ნიორი;
  • 6 ნაჭერი ბეკონი;
  • მარილი, პილპილი, მაიონეზი, მდოგვი და პაპრიკა გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • ღორის კისერი დაჭერით ბეკონის ნაჭრებად ცალ მხარეს, ბოლომდე გაჭრის გარეშე, ისე, რომ შეერთებული დარჩეს. სტეიკების მსგავსად, რომლებიც შეიძლება მარაოსავით გადაიშალოს. მოაყარეთ მარილი, პილპილი და თითოეული ნაჭერი ამოავლეთ პაპრიკაში.
  • ნიორი დაჭერით პატარა ნაჭრებად. გაჟღენთილი ქლიავი გაჭერით შუაზე და მსუბუქად გააბრტყელეთ. პომიდორი დაჭერით თხელ ნაჭრებად და დაიწყეთ ლორის მორთვა.
  • ბეკონის გაშლილ ნაჭრებზე მოათავსეთ კისრის მთელი, მოუჭრელი ნაწილი. ნაჭრები უნდა დადოთ გამზადებულ პერგამენტის ქაღალდზე ან ფოლგაზე, რომელშიც აპირებთ გამოცხობას (უმჯობესია მაშინვე მოათავსოთ ორ ფენად). ხორცის თითოეულ ნაჭერს წაუსვით მაიონეზი და დიჟონის მდოგვი, მოათავსეთ ქლიავის ფენა და დააფარეთ შემდეგი ხორცის სტეიკი. გადაუსვით მხოლოდ მაიონეზი, ზემოდან დაალაგეთ ნიორი და პომიდორი. დაალაგეთ ასეთ ფენებად სანამ არ ამოიწურება.
  • ახლა მიღებულ პროდუქტს წაუსვით მაიონეზი ყველა მხრიდან, დააფარეთ ბეკონის დარჩენილი ნაჭრები, შეფუთეთ ფოლგაში და გამოაცხვეთ 2 საათის განმავლობაში 190 გრადუსზე. მთავარია, ფოლგა არ დაზოგოთ, რათა არ დაკარგოთ არც ერთი წვეთი ხორცის წვენი!

იხვის რეცეპტი ვაშლით და კენკრით

ინგრედიენტები

  • 1 პატარა იხვი (დაახლოებით 3 კგ);
  • 2 ვაშლი;
  • 1 პატარა სტაფილო;
  • 250 გ. კომბოსტო;
  • 4 კბილი ნიორი;
  • 100 გ. გაყინული კენკრა;
  • მარილი, პილპილი, პაპრიკა გემოვნებით.

მომზადების წესი

  • იხვს კარგად წაუსვით მარილი, პილპილი და პაპრიკა, გარედან და შიგნიდან. კარგია, თუ ის ერთი-ორი დღე სანელებლებში გაჩერდება, მაგრამ მინიმუმ 40 წუთი მაინც საჭიროა.
  • კომბოსტო დაჭერით და ოდნავ დასრისეთ. შეურიეთ გახეხილი სტაფილო, მარილი და პილპილი და შემდეგ ოდნავ მოშუშეთ. კომბოსტოს დაუმატეთ გაყინული კენკრა და აურიეთ.
  • ვაშლი დაჭერით დიდ ნაჭრებად და დაიწყეთ იხვის შევსება. შეავსეთ ვაშლით, კომბოსტოთი და კენკრით ისე, რომ შიგთავსი ერთდროულად გადანაწილდეს. ვაშლი ძალიან მოსახერხებელია კომბოსტოს დასატკეპნად.
  • იხვი შეკერეთ ან კბილის ჩხირებით შეკარით და მოათავსეთ ფოლგადაფენილ საცხობ ფირფიტაზე. უმჯობესია აიღოთ ორი-სამი ფენა და ფრთხილად გადაახვიოთ იხვს ისე, რომ მთლიანად დაიფაროს და გამოცხობისას ტენიანობა არ დაკარგოს.
  • გააჩერეთ იხვი ღუმელში 2 საათის განმავლობაში 190 გრადუსზე, შემდეგ გახსენით, წაუსვით თაფლი და გამოაცხვეთ კიდევ 10 წუთი. შეგიძლიათ სუფრასთან მიიტანოთ! ასე გამომცხვარ იხვს ხრაშუნა ქერქი ექნება, მაგრამ შიგნით ნაზი და წვნიანი იქნება.