მოვამზადოთ ძროხის ენა. ყველა ნიუანსი

365

სათანადოდ დააფასეთ ისეთი სუბპროდუქტი, როგორიცაა ძროხის ენა. მისი გემოვნური თვისებები და იდეალური ტექსტურა მას შესანიშნავ ხემსად და მრავალი სალათის შეუცვლელ ინგრედიენტად აქცევს. უბრალოდ აუცილებელია იცოდეთ, როგორ მოხარშოთ ძროხის ენა, რომ მაგიდასთან ზღაპრული კერძი მიიტანოთ.

გახსოვდეთ, რომ დრო და მომზადების სხვა ნიუანსი მნიშვნელოვანი აღარ იქნება, თუ თქვენ დაბალი ხარისხის პროდუქტს შეიძენთ. გაყინული ენის ყიდვისას დააკვირდით მის ფერს. მას არ უნდა ჰქონდეს ნაცრისფერი ელფერი ან გამოშრობის ნიშნები. თუ ეს შესაძლებელია, ენა ხელით შეამოწმეთ. მისი ტექსტურა უნდა იყოს მკვრივი. თუ პროდუქტი დაჭერისას სწრაფად უბრუნდება წინა ფორმას, მაშინ ის ახალია. აირჩიეთ იდეალური ენა? ძალიან კარგი! შეგიძლიათ დაიწყოთ საჭმლის მომზადება.

როგორ მოვამზადოთ ძროხის ენა: ღუმელზე და ელექტროქვაბში

სუბპროდუქტის მომზადება

თუ გაყინული ენა იყიდეთ, წინასწარ ამოიღეთ, რომ გალღვეს. უკეთესია, რომ ის მაცივარში გალღვეს და არა სამზარეულოში. ენა (გაყინული ან უკვე გამღვალი) მოათავსეთ გრილ წყალში. გააჩერეთ 30-40 წუთის განმავლობაში, შემდეგ საფუძვლიანად გარეცხეთ. დანით მოაშორეთ ზედაპირიდან ნებისმიერი შესაძლო დაბინძურება.

ქვაბში მომზადებ

გაზქურაზე ენის მომზადება ძალიან მარტივია. ქვაბში ვასხამთ წყალს და მიგვყავს ადუღებამდე. მომზადებულ ძროხის ენას ვდებთ წყალში. 15 წუთის შემდეგ სითხეს ვწურავთ. ენას ვასხამთ ახალ მდუღარე წყალს. ვამატებთ შავი პილპილის მარცვლებს და დაფნის ფოთლებს. ენას ვხარშავთ საშუალო ცეცხლზე. პროცესის დროს აუცილებლად ვიღებთ ქაფს.

მომზადების დრო პირდაპირდამოკიდებულია მის ზომაზე. პატარა ენის მომზადებას დაახლოებით 2 საათი სჭირდება. პროდუქტი, რომელიც დაახლოებით 1-1,5 კგ-ს იწონის, უნდა მოხარშოთ 3 საათის განმავლობაში. ენა, რომელიც 2 კგ-ზე მეტს იწონის, საჭიროა მოხარშოთ 3,5 საათის განმავლობაში. ხარშვის დასრულებამდე 30 წუთით ადრე ქვაბში უნდა მოვათავსოთ მთლიანი გასუფთავებული სტაფილო და ხახვი, მოვაყაროთ მარილი. ბოსტნეული თქვენს ენას უფრო არომატულს გახდის.

მომზადება ელექტროქვაბში

ასეთი მოწყობილობით ძროხის ენის მომზადებას ნებისმიერი შეძლებს. მოათავსეთ ენა ელექტროქვაბის თასში. შეავსეთ გრილი წყლით. ენა მთლიანად უნდა იყოს დაფარული წყლით. დაუმატეთ მას მთლიანი სტაფილო და ხახვი. ჩართეთ „მოთუშვის“ რეჟიმი. დროს ვირჩევთ 2,5 საათიდან, აქცენტი კეთდება პროდუქტის ზომაზე. მომზადების დასრულებამდე 20 წუთით ადრე, დაამატეთ მარილი და სხვა სანელებლები გემოვნებით.

როგორ გავიგოთ, რომ პროდუქტი მზად არის? ჩაარჭეთ ჩანგალი. თუ მისი კბილები ადვილად მოხვდება ენაში და გამჭვირვალე წვენი გამოვა, ეს ნიშნავს, რომ ის მოხარშულია. გირჩევთ, რომ მოაცილოთ ენას ზედა გარსი, სანამ მთლიანად არ გაცივდება. სანამ ენა ცხელია, მისი ამოღება ბევრად უფრო ადვილი იქნება. პროცესის დროს თითების დაწვის თავიდან ასაცილებლად, გააჩერეთ პროდუქტი გამდინარე წყალში.