ბრინჯი გუფთისთვის. სჭირდება თუ არა ხარშვა?

701

ჩვენთვის ბავშვობიდან ნაცნობ კერძს – გუფთას არაჟნის ან ტომატის სოუსში – ტრადიციულად მიირთმევდნენ ან მაკარონთან ან ბრინჯთან ერთად. ხანდახან ხორცის მსუყე ხორცს ასხამდნენ ნაჭრებად მოხარშულ კარტოფილს: გაცილებით წვნიანი და მსუყე გამოდიოდა. პრინციპში, გარნირებთან დაკავშირებით კითხვები არ ყოფილა, მაგრამ ბევრს აინტერესებდა, საჭირო იყო თუ არა გუფთისთვის ბრინჯის მოხარშვა.

გუფთა უფრო გემრიელი რომ გამოსულიყო, ხორცის გარდა, ხშირად უმატებენ ხახვს, ნიორს, ყაბაყს, მზეზე გამომშრალ პომიდორს და, რა თქმა უნდა, ბრინჯს. ბოლო ინგრედიენტის წყალობით, ხორცის ბურთულები უფრო ჰაეროვანი და მრგვალი ხდება. მაგრამ მხოლოდ პროფესიონალმა მზარეულებმა იციან რა ფორმით დაამატონ ის სწორად!

საჭიროა თუ არა ბრიჯის მოხარშვა გუფთისთვის

ბრინჯით მომზადებული გუფთა ჩვენი ადგილობრივი სამზარეულოს კლასიკაა. თუმცა, ბევრი დიასახლისი იბნევა მარცვლეულის სახეობასა და მის მდგომარეობასთან დაკავშირებით. საჭიროა თუ არა ბრინჯის მოხარშვა იქამდე, სანამ გატარებულ ხორცს დავამატებთ?

გამოცდილი მზარეულები თანხმდებიან, რომ ბრინჯს ნამდვილად სჭირდება მოხარშვა, სანამ გატარებულ ხორცს შევურევთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, მარცვლეულს უბრალოდ არ ექნება დრო, რომ მოიხარშოს. ხომ არ გინდათ, რომ ვახშამზე ბრინჯმა იხრაშუნოს?

როგორ ხარშავენ ბრინჯს გუფთისთვის

ჯერ ბრინჯი კარგად გარეცხეთ. შემდეგ, დატოვეთ ცივ წყალში. ყველანაირი ჭუჭყი, რომელიც გამდინარე წყლით არ გაირეცხა, ზედაპირზე უნდა ამოვიდეს.

ზოგიერთი მზარეული გვირჩევს ბრინჯის ხარშვას სანამ არ მოიხარშება, ზოგი კი გვირჩევს, რომ ბრინჯი ბოლომდე არ მოვხარშოთ. მეორე შემთხვევაში, საჭიროა მისი ხარშვა დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში, რათა აღარ იყოს ძალიან მაგარი. შემდეგ ბრინჯი ცოტა ხნით დახურულ ჭურჭელში უნდა გააჩეროთ.

იმისთვის, რომ გუფთა უფრო წვნიანი იყოს, მას ტომატის სოუსთან ერთად მიირთმევენ. მოამზადეთ გუფთა შემდეგი რეცეპტის მიხედვით!

გუფთა ტომატის სოუსში

ინგრედიენტები

  • 600 გ გატარებული ღორის ხორცი;
  • 150 გ ბრინჯი;
  • 2 ხახვი;
  • 2 კვერცხი;
  • მარილი გემოვნებით;
  • დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით’
  • 1 სტაფილო;
  • 4 ს.კ ხორბლის ფქვილი;
  • 3 ს.კ ტომატის პასტა;
  • 900 მლ ხორცის ბულიონი;
  • 2 ცალი დაფნის ფოთოლი;
  • 3 ს.კ მზესუმზირის ზეთი.

მომზადების წესი

  • პირველ რიგში, უნდა მოხარშოთ ბულიონი. თუ თავის შეწუხება არ გსურთ, გამოიყენეთ ბულიონის კუბი. 900 მლ წყლისთვის საკმარისი იქნება ნახევარი კუბი. ბრინჯი მოხარშეთ სანამ ნახევრად არ მოიხარშება, ხახვი კი დაჭერით წვრილად.
  • შეურიეთ გატარებული ხორცი, ბრინჯი და ხახვი. კარგად აურიეთ. მოაყარეთ მარილი და პილპილი გემოვნებით. გატეხეთ კვერცხი. აურიეთ და დატოვეთ ცოტა ხნით. ამასობაში მოამზადეთ სოუსი.
  • მეორე ხახვი დაჭერით უფრო მსხვილად, სტაფილო კი გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. ბოსტნეული მოშუშეთ, დაუმატეთ ფქვილი და აურიეთ. შეწვით კიდევ ერთი წუთის განმავლობაში. შემდეგ დაამატეთ ტომატის პასტა. აურიეთ და ხარშეთ კიდევ ერთი წუთი.
  • ამ მასას რამდენიმე ეტაპად დაამატეთ ბულიონი. სოუსი აქციეთ ერთგვაროვან მასად, დაუმატეთ დაფნის ფოთოლი და მიიყვანეთ ადუღებამდე. გატარებული ხორცისგან მოამზადეთ პატარა ბურთულები.
  • ფრთხილად მოათავსეთ ბურთულები სოუსში და მიიყვანეთ ადუღებამდე. შეამცირეთ ცეცხლი მინიმუმამდე, დააფარეთ სახურავი და ხარშეთ ნახევარი საათის განმავლობაში.

ახლა თქვენ უკვე იცით, საჭიროა თუ არა ბრინჯის მოხარშვა გუფთისთვის და რომელი სოუსით ჯობია კერძის მირთმევა.