ჯავზი ძალიან იშვიათად გვხვდება მთელი ნაყოფის სახით. ის ხშირად იყიდება როგორც დაფქული სანელებელი, რომელსაც აქვს ძლიერი არომატი. ამ სანელებლის ორი მწიკვი საკმარისია იმისათვის, რომ კერძის გემო უფრო გამომხატველი გახდეს. იცოდით, რომ ეს სანელებელი ფასდება არა მხოლოდ კულინარიაში, არამედ მედიცინაშიც? ეს კი ნამდვილად ასეა, რადგან ჯავზის კაკლის სარგებელი ორგანიზმისთვის წარმოუდგენლად დიდია.
როგორ მოქმედებს ეს სანელებელი ჩვენს ჯანმრთელობაზე? ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გაიგეთ ყველაფერი მუსკატის კაკლის (მისი დადებითი თვისებების, ასევე ამ პროდუქტის გამოყენების უკუჩვენებების) შესახებ.
მუსკატის კაკლის სარგებელი
პროდუქტის სამკურნალო თვისებები
ჯავზი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, მრავალი ჯგუფის ვიტამინებით, მაგნიუმით, მანგანუმით, ფოსფორით, თუთიით და რკინით. ეს შემადგენლობა პროდუქტს ძალიან სასარგებლოს ხდის ორგანიზმისთვის. მუსკატის კაკალს მრავალი სამკურნალო თვისება გააჩნია:
- ხელს უწყობს ორგანიზმში ანთებითი პროცესების შემცირებას;
- დადებითად მოქმედებს კბილებზე (ანტიბაქტერიული თვისებების გამო მუსკატი ანადგურებს კარიესის გამომწვევ პათოგენებს);
- ამცირებს სისხლში ცუდი ქოლესტერინის დონეს, რაც ღირებულია გულის დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის;
- თრგუნავს მადას, რის გამოც ასეთი პროდუქტი შეჰყავთ წონის დაკლების მსურველთა რაციონში;
- ხელს უწყობს განწყობის გაუმჯობესებას (მუსკატის კაკალი არის ერთგვარი ანტიდეპრესანტი, რომელიც ხელს უწყობს სტრესისა და შფოთვის შემცირებას).
უკუჩვენებები
ყველა პროდუქტის მსგავსად, მუსკატის კაკალსაც აქვს გამოყენების უკუჩვენება. ის შეიცავს მირისტიცინს, ნივთიერებას, რომელმაც ძალიან დიდ დოზებში შეიძლება გამოიწვიოს ჰალუცინაციები. ამის გამო მუსკატის კაკალი რაციონში ძალიან ფრთხილად უნდა შეიტანოთ. ასევე, ის არ უნდა გამოიყენონ ორსულებმა, მეძუძურმა ქალებმა, ფსიქიკური აშლილობის მქონე პირებმა და 3 წლამდე ასაკის ბავშვებმა.
თუ უკუჩვენება არ გაქვთ, გამოიყენეთ მუსკატის კაკალი სხვადასხვა კერძის მომზადებისას. ამ გზით კერძის გემოსაც გააუმჯობესებთ და თქვენს ორგანიზმსაც დაეხმარებით. მუსკატის კაკალი შეგიძლიათ დაამატოთ შვრიის ფაფას, ნამცხვრებს, გლინტვეინს, უამრავ დესერტს და ხორცის კერძებსაც კი. უბრალოდ არ გადააჭარბოთ მის რაოდენობას. მუსკატის კაკალს გააჩნია ძალიან ძლიერი არომატი და გემო. ამიტომ, მხოლოდ რამდენიმე მწიკვი საკმარისი იქნება იმისათვის, რომ კერძები უფრო სასარგებლო და მადისაღმძვრელი გახადოთ. პატარა რჩევა: მუსკატის კაკალი ნებისმიერ მაღაზიაში შეგიძლიათ იპოვოთ, უბრალოდ სანელებლების განყოფილებაში უნდა შეიხედოთ.