შემოდგომის კვება. 4 ყველაზე სასარგებლო მარცვლეული

547

სწორად შერჩეული მარცვლეული შემოდგომის სიცივის დროს – შესანიშნავი გამოსავალია მათთვის, ვინც ცდილობს დაიცვას ჯანსაღი ცხოვრების წესი. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გიამბობთ, როგორი უნდა იყოს კვება შემოდგომაზე, რათა ჯანმრთელობა იყოს კარგი, იმუნიტეტი ძლიერი და განწყობა ყოველთვის შესანიშნავი. დღეს ვისაუბრებთ ყველაზე ჯანსაღ მარცვლეულზე, რომელსაც განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიაქციოთ!

მარცვლეულის კერძების უდავო უპირატესობა ისაა, რომ, უპირველეს ყოვლისა, ის გვართმევს შიმშილის გრძნობას, ამდიდრებს ორგანიზმს ვიტამინებითა და მინერალებით და ასევე შესაფერისია ნებისმიერი ასაკისთვის. შეგიძლიათ უსაფრთხოდ შეუთავსოთ ისინი არა მხოლოდ ხორცს ან თევზს, არამედ საყვარელ კენკრას, ხილს, ბოსტნეულს და მწვანილს. უფრო გემრიელი გემოსთვის არ დაგავიწყდეთ ფაფის გამდიდრება თაფლით, კარაქით და არომატული სანელებლებით.

შემოდგომის კვება: 4 ყველაზე სასარგებლო მარცვლეული

შემოდგომაზე საკვები უნდა იყოს ნოყიერი და დაბალანსებული. ამ მხრივ, ფაფა იდეალური ვარიანტია საუზმეზე, სადილზე და ვახშამზეც კი.

სელის ფაფა

სელის მარცვლებში შემავალი უჯრედისი აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ტოქსინების გამოდევნას. სელი ძალიან მდიდარია ომეგა-3 და ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავეებით. სასარგებლო თვისებების მიხედვით, სელის ფაფა შეგვიძლია შევადაროთ მაღალი ხარისხის თევზის ქონს.

საჭირო ინგრედიენტები:

  • 160 გ. სელის თესლი;
  • 400 მლ წყალი;
  • მარილი გემოვნებით;
  • შაქარი გემოვნებით;
  • 40 მლ. ზეთისხილის ზეთი;
  • კენკრა გემოვნებით;
  • 1 მწიკვი დარიჩინი.

მომზადების წესი:

  • სელის მარცვლები მოათავსეთ ბლენდერის თასში და დააქუცმაცეთ, რადგან ისინი ძალიან მყარია.
  • გადაიტანეთ სელის ფქვილი თასში, დაასხით მდუღარე წყალი, დააფარეთ თავსახური და გააჩერეთ დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში.
  • დაამატეთ მარილი და შაქარი გემოვნებით. დაუმატეთ დარიჩინი და კარგად აურიეთ. კერძს დაუმატეთ ზეთისხილის ზეთი ან კარაქი. სურვილისებრ, მორთეთ ფაფა ნუშის ფანტელებით ან ნებისმიერი კენკრით – ეს შეიძლება იყოს მოცვი, ჟოლო ან მაყვალი.

შვრიის ფაფა

შვრიის ფაფის სარგებელი სხვადასხვა ვიტამინების დამსახურებაა. ეს მარცვლეული შეიცავს უამრავ ვიტამინებს B, P, E, ასევე თუთიას, კალციუმს, ნატრიუმს, ფოსფორს და ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ამცირებს სტრესის დონეს. ზომიერი რაოდენობით, შვრიის ფაფა დაბალკალორიულად ითვლება. ის შესანიშნავად ააქტიურებს ტვინის მუშაობას და მატებს ენერგიას.

საჭირო ინგრედიენტები:

  • 1.5 ჭიქა შვრიის ფანტელი (მსხვილად დაფქული);
  • 1 ჭიქა წყალი;
  • მარილი გემოვნებით;
  • 70 გრამი ჩირი ან თხილი.

მომზადების წესი:

  • ჩაყარეთ შვრიის ფანტელი თასში და დაასხით მდუღარე წყალი.
  • დაუმატეთ მარილი და ხილით, დააფარეთ თავსახური. გააჩერეთ ფაფა 8 წუთის განმავლობაში. ბოლოს დაამატეთ თქვენი საყვარელი თხილი.
  • თუ ლოდინის დრო არ გაქვთ, მოათავსეთ მარცვლეულის თასი მიკროტალღურ ღუმელში, ჩართეთ საშუალო სიმძლავრე და დატოვეთ იქ 2-3 წუთის განმავლობაში.

სიმინდის ფაფა

სიმინდის ფაფის რეგულარული მოხმარება დაგიცავთ გულისა და სისხლძარღვთა დაავადებებისგან, გაზრდის იმუნიტეტს და „კარგი“ ქოლესტერინის დონეს. სიმინდი შეიცავს უამრავ ცილას, B ჯგუფის ვიტამინებს და აუცილებელ ამინომჟავეებს.

საჭირო ინგრედიენტები:

  • 2 ჭიქა სიმინდის ფანტელი;
  • 1 ჭიქა წყალი;
  • 300 მლ. რძე;
  • მარილი გემოვნებით;
  • 2 ჩ.კ. შაქარი.

მომზადების წესი:

  • სიმინდის ფანტელს შეურიეთ მარილი და შაქარი. დაასხით ცივი წყალი.
  • მოხარშეთ ფაფა დაბალ ცეცხლზე, სანამ არ შესქელდება.
  • ცალკე ქვაბში რძე მიიყვანეთ ადუღებამდე, თანდათან დაასხით სქელ ფაფას და კარგად აურიეთ.
  • როდესაც ფაფა ადუღდება, შეამცირეთ ცეცხლი და ადუღეთ 10-15 წუთის განმავლობაში, სანამ არ მომზადდება. მზა სიმინდის ფაფას დაამატეთ ცხიმიანი კარაქი.

ბრინჯის ფაფა

ბრინჯის ფაფა მდიდარია B, E და PP ვიტამინებით, კალიუმით, ფოსფორით, სელენით და რკინით. ბრინჯში შემავალი რთული ნახშირწყლები კუნთებში გროვდება და ჩვენს ორგანიზმს ავსებს ენერგიით საკმაოდ დიდი ხნის განმავლობაში.

საჭირო ინგრედიენტები:

  • 1 ჭიქა ბრინჯი;
  • 3 ჭიქა რძე;
  • 1,5 ლიტრი წყალი;
  • 1 ს.კ. შაქარი;
  • მწიკვი მარილი;
  • 20 გრამი კარაქი.

მომზადების წესი:

  • ბრინჯი ჩაყარეთ მდუღარე წყალში და მოხარშეთ დაახლოებით 8 წუთის განმავლობაში. გადაწურეთ წყალი და გარეცხეთ ბრინჯი ცივი ადუღებული წყლით.
  • დაამატეთ წინასწარ ადუღებული ცხელი რძე. დაამატეთ შაქარი და მარილი.
  • ნელ-ნელა ურიეთ და მოხარშეთ მარცვლეული შესქელებამდე. ფაფის თეფშს დაუმატეთ ნაჭერი კარაქი. გაითვალისწინეთ, რომ ეს კერძი 2-ჯერ უფრო სასარგებლო იქნება, თუ მას გოგრით მოამზადებთ.

ყველა ამ სასარგებლო ფაფას შეგიძლიათ დაუმატოთ ბანანი, ჩირი, თაფლი, მწვანილი და სხვადასხვა სანელებლები. გემრიელისა და ჯანსაღის მუდმივად დაბალანსებით, აუცილებლად მიაგნებთ ჯანმრთელობის, სიგამხდრისა და სილამაზის იდეალურ ფორმულას.