მარწყვი ხელს უწყობს ჭკუასუსტობისა და დეპრესიის წინააღმდეგ ბრძოლას. დადასტურებულია კვლევით

66

მეცნიერებმა დაასახელეს უგემრიელესი ხილი, რომელიც დაგეხმარებათ ჭკუასუსტობისა და დეპრესიის წინააღმდეგ ბრძოლაში.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ პოპულარული ხილის ყოველდღიური დოზა შეიძლება დაეხმაროს საშუალო ასაკის ადამიანებს.

მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ეს გემრიელი ხილი დაგეხმარებათ ჭკუასუსტობასა და დეპრესიასთან ბრძოლაში, თუ მას ყოველდღიურად მიირთმევთ.

„მარწყვის ყოველდღიური მიღება – 12 კვირის განმავლობაში აუმჯობესებს განწყობას, ამცირებს მეხსიერების პრობლემებს და ამცირებს დეპრესიის სიმპტომებს ჭარბი წონის მქონე საშუალო ასაკის ადამიანებში. მკვლევარები იმედოვნებენ, რომ მათი კვლევა ხელს შეუწყობს დემენციის თავიდან აცილებას”, – ამბობს ნევროლოგი ვიქტორ ბოცენკო.

ამჟამად დემენციის წამალი არ არსებობს, თუმცა დიდ ბრიტანეთში ის 65 წელზე უფროსი ასაკის ყოველ მეთერთმეტე ადამიანს ემართება.

ჭკუასუსტობა – არის საერთო ტერმინი, რომელიც მოიცავს მრავალ განსხვავებულ დაავადებას, რომელთაგან ყველა არ არის განკურნებადი. გაურკვეველია, როდის ან იქნება თუ არა ხელმისაწვდომი ეფექტური თერაპია. პრევენცია და შედეგების შემსუბუქება დიეტისა და ცხოვრების წესის არჩევით ამჟამად საუკეთესო მიდგომაა.

„კვლევა იყო „ორმაგად ბრმა“. ეს იყო შემთხვევითი კონტროლირებადი კვლევა, რომელშიც მონაწილეობას ღებულობდა ხუთი მამაკაცი და 25 ქალი”, – განმარტავს ბოცენკო.

ერთმა ჯგუფმა მიიღო მარწყვის ფხვნილი, რომელიც დამზადებული იყო მთელი ხილისგან, რომელიც გაახმეს, გაყინეს და დაფქვეს. მეორე ჯგუფმა მიიღო საკონტროლო ფხვნილი, რომელსაც ჰქონდა იგივე ფერი, გემო და ნახშირწყლოვანი დატვირთვა, როგორიც მარწყვის ფხვნილს.

12 კვირის შემდეგ მონაწილეებს აძლევდნენ მთელი მარწყვის ფხვნილს, რამაც შეამცირა „შეცდომების“ რაოდენობა სიტყვების შესწავლისას. გარდა ამისა, მონაწილეებს, რომლებმაც მიიღეს მთელი მარწყვის ფხვნილი, აღენიშნებოდათ დეპრესიის სიმპტომების შედარებით დაბალი დონე.

„შედეგები, სავარაუდოდ, შეიძლება აიხსნას მარწყვში შემავალი ანთოციანინების ანთების საწინააღმდეგო ეფექტით. მკვლევარებს სურდათ ჭარბი წონის მქონე საშუალო ასაკის ადამიანებთან მუშაობა, რადგან დემენცია ითვლება მდგომარეობად, რომელიც ათწლეულების განმავლობაში ვითარდება. გარდა ამისა, ანთება, სავარაუდოდ, ხელშემწყობი ფაქტორია მეტაბოლური დარღვევებისთვის, როგორიცაა სიმსუქნე, პრედიაბეტი და ტიპი 2 დიაბეტი“.

მარწყვი მნიშვნელოვანია ჯანსაღი კვებისთვის, რადგან ის უზრუნველყოფს C ვიტამინის რეკომენდებული ყოველდღიური დოზის 100 პროცენტს – ერთ პორციაში (1 ჭიქა). ის ასევე შეიცავს გულისთვის სასარგებლო საკვებ ნივთიერებებს, როგორიცაა ფოლიუმის მჟავა, კალიუმი, უჯრედისი, ფიტოსტეროლები და პოლიფენოლები.

„მარწყვის მოხმარებასა და ტვინის ჯანმრთელობას შორის კავშირი კარგად არის შესწავლილი როგორც კლინიკურ, ასევე პოპულაციურ კვლევებში“, – ამბობს ბოცენკო.

მაგალითად, რაშის უნივერსიტეტში ჩატარებული კვლევის მიხედვით, მარწყვი და პელარგონიდინი, ბიოქიმიური ნივთიერება, რომელიც ძირითადად მარწყვში გვხვდება, ასოცირდებოდა ალცჰეიმერის დემენციის განვითარების რისკის შემცირებასთან.

გრძელვადიანი დაკვირვების კვლევებმა, მათ შორის ჯანდაცვის მუშაკთა კვლევამ და მედდების ჯანმრთელობის კვლევამ, დაადგინა, რომ მარწყვის მომხმარებლებში კოგნიტური ფუნქციების დაქვეითების მაჩვენებელი უფრო დაბალია.

მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების ჰკითხეთ სპეციალისტს შესახებ და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.