შემოდგომაზე, როდესაც ვაშლის მოსავალი უკვე დაკრეფილია, ბევრი იწყებს ფიქრს იმაზე, თუ როგორ აიცილოს თავიდან მისი გაფუჭება. ასეთი დიდი რაოდენობით ხილის შეჭმა, სანამ ის გაფუჭებას დაიწყებს, არც ისე ადვილია. ამაზე ფიქრი არ მოგიწევთ, თუ რეგულარულად მოამზადებთ გამომცხვარ ვაშლს ხაჭოთი ან თაფლით და თხილით.
ეს კერძი მოსპობს ხილის მოსავლის შენახვის პრობლემას და სასარგებლო გავლენას მოახდენს მთელ ორგანიზმზე. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გიამბობთ, რატომ არის გამომცხვარი ვაშლი ასეთი სასარგებლო და როგორ უნდა მოვამზადოთ იგი.
რაში მდგომარეობს გამომცხვარი ვაშლის სარგებელი: მსუყე კერძის რეცეპტი
დადებითი თვისებები
- მდიდარი შემადგენლობა. გამომცხვარი ვაშლი შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს, რომელიც აუცილებელია ჩვენი ორგანიზმისთვის. ის ასევე მდიდარია C ვიტამინით, რომელიც აუცილებელია იმუნური სისტემის კარგი ფუნქციონირებისთვის.
- სასარგებლო გავლენა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე. გამომცხვარი ვაშლი ხელს უწყობს ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების რაოდენობის გაზრდას. ისინი ამცირებენ ანთებით პროცესებს. ვაშლში შემავალი პექტინები კი საჭმლის მომნელებელი ტრაქტიდან ტოქსინების გამოდევნას უწყობს ხელს.
- ხელს უწყობს ჭარბი წონის დაკლებას. გამომცხვარი ვაშლი შესანიშნავი ხემსია მათთვის, ვინც დიეტაზე იმყოფება, რადგან ამ კერძს არ შეიძლება ეწოდოს მაღალკალორიული. გარდა ამისა, ღუმელში მომზადებული ვაშლი შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს, რის გამოც ძალიან დიდხანს იქნებით დანაყრებული.
- აუმჯობესებს გულის მუშაობას. გამომცხვარი წითელი ვაშლი ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის დონის შემცირებას. შედეგად, უმჯობესდება გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირება.
გამომცხვარი ვაშლის შესანიშნავი რეცეპტი თაფლით
საჭირო ინგრედიენტები:
- 4 ვაშლი;
- 70 გ ნიგოზი ან ნუში;
- 2 ს.კ თაფლი;
- 2 ჩ.კ ქიშმიში;
- დაფქული დარიჩინი გემოვნებით.
მომზადების წესი:
- გარეცხეთ ვაშლი კარგად გამდინარე წყლის ქვეშ. გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცებით.
- ფრთხილად მოჭერით ნაყოფის ზედა ნაწილი. კოვზის გამოყენებით ამოიღეთ რბილობი და გული, გვერდითი კედლები არ უნდა იყოს 1 სმ-ზე მეტი სისქის.
- ნიგოზი გააშრეთ გახურებულ ტაფაზე მზესუმზირ ზეთის დამატების გარეშე. შემდეგ დანით დააქუცმაცეთ. ქიშმიში გარეცხეთ და გააშრეთ.
- პატარა ჭურჭელში შეურიეთ დაჭრილი ნიგოზი და არც თუ ისე სქელი თაფლი. დაამატეთ ქიშმიში. შეურიეთ საფუძვლიანად. მიღებული მასით ვაშლის „ჭიქები“ ამოავსეთ.
- მოაყარეთ დარიჩინი. მოჭრილი ზედა ნაწილები ვაშლებს ზემოდან დაადეთ. მოათავსეთ ისინი საცხობ ტაფაში ან საცხობ ფორმაში. ფორმაში ჩაასხით წყალი დაახლოებით 1 სმ-ის სიმაღლეზე.
- ვაშლი შედგით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში ნახევარი საათით.
გამომცხვარი ვაშლის საკუთარ რაციონში დამატება სწორი გადაწყვეტილებაა. თუმცა, უნდა გახსოვდეთ დღიური ნორმა. ზრდასრულ ადამიანს არ სჭირდება დღეში 2 დიდ ვაშლზე მეტის ჭამა, ხოლო 5-დან 10 წლამდე ბავშვებისთვის დაშვებულია ყოველ 2 დღეში ერთხელ მიირთვან 1 ვაშლი. მიირთვით ზომიერად – და გამომცხვარი ვაშლი უზარმაზარ სარგებელს მოუტანს თქვენს ორგანიზმს!