წარმატებული სოუსი ტოლმისთვის ბოშა ქალის რეცეპტით. ორიგინალური კერძი

542

სოუსი ტოლმისთვის მნიშვნელოვან როლს ასრულებს, თუ კერძს არატრადიციული რეცეპტით ამზადებთ. ამაში დამარწმუნა მეგობარმა, როცა ტოლმის დეგუსტაციაზე დამპატიჟა. მიჭირს ამ კერძს ტოლმა ვუწოდო, რადგან ცნობილ კერძთან მინიმალური მსგავსება აქვს. მეგობარმა შიგთავსი გაახვია თხელ ცომში, ხოლო სოუსს კარტოფილი დაუმატა.

იმდენად ორიგინალურად გამოიყურება, რომ ვერასდროს მივხვდებოდი, რომ ტოლმით მიმასპინძლდებიან. თეფშზე თავს იწონებს ჩაშუშული ბოსტნეული კარტოფილით უჩვეულო გირცებით გარემოცული. გსურთ სცადოთ? ჩაიწერეთ რეცეპტი!

ცომის ინგრედიენტები:

  • 500 გ ფქვილი
  • 2 ქათმის კვერცხი
  • 2 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 150 მლ ცხელი წყალი

შიგთავსის ინგრედიენტები:

  • 1 საშუალო ზომის სტაფილო
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 1 ჩ/კ დაფქული ქინძი
  • 0,5 ჩ/კ დაფქული შავი წიწაკა
  • 1 ს/კ პომიდვრის პასტა
  • 1 ჩ/კ დაფქული პაპრიკა
  • 2 კბილი ნიორი
  • 1 საშუალო ზომის ხახვი
  • 600 გ ახალი ღორის ხორცი
  • 100 გ ახალი კომბოსტო
  • 100 გ ბრინჯი

სოუსის ინგრედიენტები:

  • 2 კარტოფილი (500 გ)
  • 1 დიდი ხახვი
  • 2 საშუალო ზომის სტაფილო
  • 2 კბილი ნიორი
  • 0,5 წითელი ბულგარული წიწაკა
  • 2 ს/კ პომიდვრის პასტა
  • 0,5 ჩ/კ დაფქული შავი წიწაკა
  • 1 ჩ/კ შებოლილი პაპრიკა
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 500 მლ წყალი
  • 1 კონა მწვანილი
  • 100 მლ მცენარეული ზეთი

მომზადების წესი:

1. ცომისთვის წყალი 80 გრადუსამდე გააცხელეთ. მასში მარილი გახსენით და მცენარეული ზეთი დაუმატეთ. ფქვილი გაცერით, კვერცხი ჩატეხეთ და კოვზით აურიეთ.

2. ფქვილი წყლის ნარევს დაუმატეთ. ჯერ კოვზით აურიეთ, შემდეგ ხელით მოზილეთ. მზა ცომი პარკში გაახვიეთ და გვერდზე გადადეთ.

3. შიგთავსისთვის ბრინჯს მდუღარე წყალი დაასხით და ცოტა ხნით გააჩერეთ, შემდეგ გამდინარე წყალში კარგად გარეცხეთ. ღორის ხორცი ხორცსაკეპში გაატარეთ, ფარშს ნიორი დაუმატეთ.

4. სტაფილო გახეხეთ, ხახვი წვრილად დაჭერით. კომბოსტო დანით კარგად დააქუცმაცეთ. ყველა პროდუქტი თასში გადაიტანეთ, პომიდვრის პასტა, მარილი და სანელებლები დაუმატეთ, შემდეგ კარგად აურიეთ.

ტოლმის ფორმირება

5. ცომი ნაწილებად დაყავით, რომ მოსახერხებელი იყოს მუშაობა. თხელ ფირფიტად გააბრტყელეთ, როგორც გირცი, და მართკუთხედებად დაჭერით. თითოეულ ცომის ნაჭერს 0,25 ჩ/კ კარაქი დაუმატეთ, რომ ტოლმას ნაზი კარაქის გემო შემატოთ.

6. შიგთავსი ცომის ნაჭრებზე გადაანაწილეთ. ტოლმასავით შეკარით და ნაკერით ქვემოთ ფქვილმოყრილ ფორმაზე მოათავსეთ.

7. ცომის და შიგთავსის დასრულებამდე გააგრძელეთ. ტოლმის რაოდენობა შუაზე გაყავით და ერთი პორცია მომავლისთვის საყინულეში გაყინეთ.

ვამზადებთ სოუსს ტოლმისთვის

8. ხახვი დაჭერით, ბულგარული წიწაკა ზოლებად დაჭერით. სტაფილო რგოლებად დაჭერით, კარტოფილი – პატარა კუბებად, მწვანილი წვრილად დაჭერით.

9. ტაფაზე მზესუმზირის ზეთი გააცხელეთ და ხახვის შეწვა დაიწყეთ. კარტოფილი, სტაფილო და წიწაკა დაუმატეთ. აურიეთ და 2–3 წუთი ძლიერ ცეცხლზე შეწვით. პომიდვრის პასტა, მარილი და სანელებლები დაუმატეთ.

10. ბოსტნეულს წყალი დაასხით, ნიორი ჩააჭყლიტეთ და სოუსი ადუღებამდე მიიყვანეთ. ცხელ ქვაბში სოუსში ტოლმის პორცია ჩააწყვეთ. ადუღებას დაელოდეთ, შემდეგ სუსტ ცეცხლზე 40 წუთი ჩაშუშეთ. მომზადებამდე რამდენიმე წუთით ადრე მწვანილი დაუმატეთ.

თუ მთელი პორციის ერთდროულად მომზადება გსურთ, ღრმა საცხობი ფორმა გამოიყენეთ, ზემოდან ფოლგა დააფარეთ და კერძი გახურებულ ღუმელში ჩაშუშეთ.