უჩვეულო ჟელატინის პომადურა პასქისთვის. არ იფშვნება, არ იწებება და სწრაფად მაგრდება

181

გუშინ გადავყარე გასული წლის გამოუყენებელი პაკეტები პოლონური წარწერით Pomadka do babki wielkanocnej (პომადურა პასქისთვის). როგორღაც დაიკარგა დარიჩინის, ილის, ანისულის, ვანილის და კოჭის ფხვნილის პაკეტებს შორის. თან მაშინვე გვეგონა, რომ მხოლოდ 2 პაკეტი იყო გამოგზავნილი პოლონეთიდან, რადგან პომადურა პასქისთვის საჭიროა ორჯერ: სააღდგომოდ და კვირაცხოვლობის სამშაბათს. ზოგჯერ სამებაზეც პასქას აცხობენ.

პომადურა პასქისთვის – როგორც ჩანს, მომწოდებელმა ეს ვარიანტი გაიფიქრა, როცა შეფუთვაში სამი პორცია ნახევრად მზა პომადურა ჩაგვიდო. იქნებ საცდელად? თუმცა ახლა რა აზრი აქვს, ვადაგასულია. პომადურა პასქისთვის სწორედ რომ შესაფერისი იყო.  პომადურა ნაყიდი პაკეტების გარეშე მარტივად შეგიძლიათ მოამზადოთ. შაქარი, წყალი და ლიმონმჟავა საკონდიტრო ნაწარმის მთავარი კომპონენტებია.

პომადურას რეცეპტი – სამართლიანობისთვის უნდა აღვნიშნოთ, რომ ერთი შეხედვით მარტივად მზადდება, მაგრამ კომპონენტების მთლიანობაში გარდაქმნას უნარი და ალღო სჭირდება. აი, როგორ მოამზადოთ ძირითადი პომადურა.

300-325 გ პომადურის მისაღებად (6-7 საშუალო ზომის პასქისთვის)

  • 10 ს/კ შაქარი
  • 8 ს/კ წყალი

მომზადების წესი:

  1. შაქარი სქელძირიან ქვაბში ჩაყარეთ, ცხელი წყალი დაასხით და სრულ გახსნამდე აურიეთ. ქვაბის კედლებზე მიწებებული შაქარი სველი ფუნჯით ან მარლით მოაშორეთ და ძლიერ ცეცხლზე დადგით. არ აურიოთ.
  2. როგორც კი სიროფი ადუღებას დაიწყებს, ქაფი კოვზით მოხადეთ, ქვაბის გვერდებს სიროფის შხეფები მოაშორეთ, თავსახური დაახურეთ და ხარშეთ, სანამ სიროფი რბილ ბურთის საცდელად არ მოიხარშება. ანუ 1 ჩ/კ სიროფი ცივ წყალში ჩაასხით. თუ ცივი სიროფიდან რბილი ბურთის დაგუნდავებას ახერხებთ, პომადურა მზადაა.
  3. ამ რაოდენობის შაქარს 10-12 წვეთი ლიმონმჟავა დაუმატეთ, ცეცხლიდან გადმოდგით და ძალიან სწრაფად გაგრილება სცადეთ. ამისთვის პომადურა ჭურჭლით ყინულით ან ძალიან ცივი წყლით სავსე თასზე დადეთ.
  4. სიროფი 10-20 წუთით ათქვიფეთ, სანამ არ გათეთრდება და წვრილმარცვლოვან მასად არ გარდაიქმნება. ასეთი პომადურა მინის ქილაში სველი პერგამენტის ქვეშ დიდხანს შეგიძლიათ შეინახოთ. ამასთან ჭურჭლის შიდა კიდეზე პომადურა არ უნდა იყოს.
  5. როცა პროდუქტის ჭიქურით დაფარვას ისურვებთ, პომადურა აიღეთ, სპატულით აზილეთ, 45-55 გრადუსზე შეათბეთ, არომატისთვის 1 სუფრის კოვზი ნებისმიერი რამ (ახალი წვენი, ლიქიორი და მსგავსი პროდუქტი) დაუმატეთ და ნაწარმი დაფარეთ.

რაც შეეხება სიმარტივეს? გთავაზობთ მეთოდს, რომელსაც უფრო ნაკლები ძალისხმევა სჭირდება, ვიდრე ამ ჟანრის კლასიკას.

ინგრედიენტები:

  • 1 ჭიქა შაქარი
  • 4 ს/კ თბილი წყალი
  • 1 ჩ/კ ჟელატინი
  • 6 ჩ/კ ცივი წყალი

მომზადების წესი:

  1. პასქების გაგრილების შემდეგ პომადურას მომზადება დაიწყეთ. 1 ჩ/კ ჟელატინს 6 ჩ/კ ცივი წყალი დაასხით, რომ ჟელატინი გასივდეს.
  2. სქელძირიან ქვაბში შაქარი ჩაყარეთ, 4 ს/კ თბილი წყალი ჩაასხით და სუსტ ცეცხლზე ხარშეთ. შაქრის გახსნამდე მორევა არ შეწყვიტოთ.
  3. ცხელ (არა მდუღარე!) სიროფს დაუმატეთ შესიებული ჟელატინი და აურიეთ, სანამ ჟელატინი ბოლომდე არ გადნება. აკონტროლეთ, რომ ნარევი არ ადუღდეს!
  4. ქურას მოაშორეთ და მიქსერით ათქვიფეთ, სანამ ნარევი ცხელია. დაახლოებით 5 წუთით. პომადურა გათეთრდება. უკვე მზადაა.
  5. ნარევი პასქებს სწრაფად წაუსვით და ცუკატებით, ყვავილებით გააფორმეთ. ამ რაოდენობისგან მიღებული პომადურა 5 ცალ პასქას ეყოფა. პომადურა არ დაიფშვნება და არ მიგეწებებათ.