მზარეულის რჩევები, რამდენ ხანს უნდა ხარშოთ ფაფა წყალზე, რომ გემრიელი კერძი მიიღოთ

182

მრავალფეროვანი ფაფების გაცნობა ბავშვობიდან იწყება. ჯერ ვაგემოვნებთ რძიან ფაფას, შემდეგ კენკრის ან ხილის დამატებით, შემდეგ ვიგებთ, რომ წყალზე მომზადებული ფაფა უფრო გემრიელია. ფაფა ბოსტნეულით, სოკოთი, თევზით ან ხორცით შეიძლება მომზადდეს. კერძი მზადდება სხვადასხვა მარცვლეულისგან: წიწიბურა, ფეტვი, ბრინჯი, შვრია, ქერი, ხორბალი, ბულგური, კუსკუსი და ა.შ. შერჩეულ მარცვალზეა დამოკიდებული, რამდენ ხანს უნდა ხარშოთ ფაფა წყალზე. მარცვლეულის ასორტისგან საინტერესო კერძი გამოდის. წიწიბურას ბრინჯი ან ქერი, ბულგურს ბრინჯი ან წიწიბურა შეგიძლიათ აურიოთ. არაერთ დიასახლისს აწუხებს კითხვა: რა მოამზადოს სადილზე ან ვახშამზე. ყოველდღიური მენიუ ნოყიერი და ორიგინალური ფაფებით გაამდიდრეთ.

რამდენ ხანს უნდა ხარშოთ ფაფა წყალზე 

  • როგორ მოვამზადოთ წიწიბურას ფაფა? გარეცხილი მარცვლეული ქვაბში ჩაყარეთ, მარილი დაუმატეთ და წყალი დაასხით. წყალი წიწიბურას ზემოდან 2 სმ–ით უნდა ფარავდეს. ქურაზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ. სუსტ ცეცხლზე წყლის აორთქლებამდე ხარშეთ. სითხე გაქრება და ფაფა მზადაა. წიწიბურა ბოსტნეულთან ან ხორციან საწებელთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ.
  • გემრიელი ბრინჯის ფაფა მოამზადეთ. გარეცხილი გრძელი ბრინჯი (ორთქლზე დამუშავებულიც შეგიძლიათ) ქვაბში ჩაყარეთ, შემწვარი ხახვი, სტაფილო, მარილი, წიწაკა და სანელებლები გემოვნებით დაუმატეთ. კოვზი პომიდვრის პასტა ან გატარებული პომიდორი შეგიძლიათ დაუმატოთ. აურიეთ. იმდენი წყალი დაასხით, რომ მარცვლეულს ზემოდან 2–3 სმ–ით ფარავდეს ადუღებამდე მიიყვანეთ და სუსტ ცეცხლზე სითხის აორთქლებამდე გააჩერეთ. ასეთი ბრინჯი ხორცს, თევზს ან სოკოს იდეალურად უხდება.
  • ბულგურის მოხარშვაც მარტივია. გარეცხილი მარცვლეული ქვაბში მოათავსეთ, შემწვარი ხახვი, სტაფილო და ხორცი დაუმატეთ. მარილი, წიწაკა და სანელებლები გემოვნებით დაუმატეთ. ყველაფერს აურიეთ და წყალი 1:2 თანაფარდობით დაასხით. ქურაზე დადგით, ადუღებამდე მიიყვანეთ და სუსტ ცეცხლზე 15-20 წუთით ხარშეთ. თუ მარხულობთ, ხორცი არ დაუმატოთ.
  • ქერის ფაფაც სწრაფად იხარშება. გარეცხილ მარცვლეულს მდუღარე მარილიანი წყალი 1:2 თანაფარდობით დაასხით. სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე ხარშეთ. კარაქი დაუმატეთ და 10 წუთით გააჩერეთ (შეგიძლიათ შეფუთოთ). სუფრაზე საწებელთან ერთად გაიტანეთ. თუ ფაფა გამაგრდა, დაჭერით და შეწვით, კვერცხსა და საფანელში ამოავლეთ.
  • მარგალიტის ქერის ფაფაც გემრიელია. მომზადებამდე გარეცხეთ და ჩაალბეთ, რომ გასივდეს. შემდეგ ქვაბში გადაიტანეთ, შემწვარი ხახვი, სტაფილო და ხორცი (მის გარეშეც შეგიძლიათ) დაუმატეთ. მარილი და წიწაკა, სანელებლები გემოვნებით დაუმატეთ. აურიეთ და წყალი დაასხით, რომ ფაფა ზემოდან 2 სმ–ით დაიფაროს. ადუღებამდე მიიყვანეთ და სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე ხარშეთ. მოხარშული ფაფა შეფუთეთ და ცოტა ორთქლზე მოხარშეთ.
  • შვრიის ფაფაც ძალიან სასარგებლოა. წყალზე მოხარშვის დრო მარცვლეულის ტიპზეა დამოკიდებული. შვრიის ფაფა ორთქლზეც შეგიძლიათ მოამზადოთ. მომზადების დრო 5-30 წუთია. ინფორმაცია შეფუთვაზე წაიკითხეთ. შვრიის ფაფა რომ მოამზადოთ, ფანტელებს მდუღარე წყალი 1:2 თანაფარდობით დაასხით. ფაფას აურიეთ. მარილი (შაქარი) გემოვნებით დაუმატეთ და სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე ხარშეთ. ფაფას კენკრა, ჩირი, კაკალი, თაფლი ან კარაქი შეგიძლიათ დაუმატოთ.
  • კუსკუსით გემრიელი ფაფა 5 წუთში მზად იქნება. მდუღარე მარილიან წყალს კოვზი ზეითუნის ზეთი დაუმატეთ და კუსკუსი 1:2 თანაფარდობით ჩაყარეთ. აურიეთ და სუსტ ცეცხლზე 5 წუთით ხარშეთ. ფაფა ბოსტნეულის ან ხორცის საწებლით მიირთვით.
  • წყალზე ფაფის მომზადების თავისებურებები არსებობს. მაგალითად, მარცვლეული ძალიან კარგად უნდა გარეცხოთ. მარცვლეულის ასორტი შეგიძლიათ მოამზადოთ. ფაფა ფხვიერი რომ გამოვიდეს, მომზადებისას არ აურიოთ. გახსოვდეთ, თუ წყალი აორთქლდა, ფაფა მზადაა. გემრიელად მიირთვით.