პიცის მომზადება მომინდა, მაგრამ აი, უბედურება: ასეთი რამ არასდროს გამიკეთებია. ცომს ყოველთვის პატივისცემით ვეპყრობი, მაგრამ მასთან მუშაობა არ მიყვარს. ამჯერად, ყველაფერი სხვაგვარადაა! ცომის შესანიშნავი რეცეპტი ვიპოვე. სამარხვო პიცა იმდენად გემრიელი გამოვიდა, რომ რამდენიმე დღეა ზედიზედ ვაცხობ. აღმოჩენას გიზიარებთ.
სახლური სამარხვო პიცა – რამდენიმე წელია ხორცს და სხვა ცხოველურ პროდუქტს არ ვჭამ. სწორედ ამიტომ, პიცას რესტორნებში არ ვყიდულობ. მასში ხომ ყველს და სხვა რამეს ამატებენ. ვეგანობა ერთ ადგილას არ ჩერდება. ზოგიერთ სუპერმარკეტში შეგიძლიათ იყიდოთ ვეგანური ყველი და ძეხვი. ამ პროდუქტებიდან სამარხვო პიცის გაკეთება გადავწყვიტე. უკრაინელი მზარეულის, ლილია ცვიტის რეცეპტით მომზადებულმა ცომმა შეცვალა ჩემი წარმოდგენა, თუ როგორი უნდა იყოს ცომი. ახლა მხოლოდ ასე ვამზადებ.
ცომის ინგრედიენტები:
- 250 მლ თბილი წყალი
- 1 ჩ/კ მშრალი საფუარი
- 1 ჩ/კ მარილი
- 350 გ ხორბლის ფქვილი
- 1 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 1 ჩ/კ შაქარი
შიგთავსის ინგრედიენტები:
- 1 პომიდორი
- 0,5 ბულგარული წიწაკა
- 100 გ ვეგანური ყველი (ჩედერი)
- 100 გ ვეგანური ძეხვი გემოვნებით
- პომიდვრის პასტა
მომზადების წესი:
- წყალი ოდნავ შეათბეთ. იდეალურია, თუ 38 გრადუსზე მაღალი ან დაბალი არაა. ასე საფუარი კარგად გააქტიურდება. წყალს დაუმატეთ შაქარი, მარილი, საფუარი და მცენარეული ზეთი. მაგალითად, ზეითუნის ზეთი. კარგად აურიეთ, რომ ინგრედიენტები გაიხსნას.
- გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. ოდნავ აურიეთ. დიდად მოზელა საჭირო არაა. ცომი 10 წუთით დაასვენეთ.
- ცომი პირდაპირ თასში 10 წუთით სპატულით მოზილეთ. უმჯობესია, რეზინის სპატული გამოიყენოთ. ასეთს ცომი არ ეკვრის ისე, როგორც ხელს. ფქვილის დამატება საჭირო არაა. ცომი წებოვანი უნდა იყოს.
- ცომი ზეთწასმულ რეზინის ხალიჩაზე გადაიტანეთ. მართკუთხედად გააბრტყელეთ. კონვერტივით გაკეცეთ და დააგუნდავეთ. თასი დააფარეთ და 1-1,5 საათით გააჩერეთ.
- ამოსული ცომი ორ ნაწილად გაყავით. თითოეული პერგამენტდაფარებულ საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. ცომი თითებით მრგვლად გააბრტყელეთ. წინასწარ ხელებზე ზეთი წაისვით. ასეთ ცომზე საგორავის გამოყენება გაგიჭირდებათ. ძალიან ჰაეროვანი, ელასტიური და რბილია.
- ღუმელი 180 გრადუსამდე გაახურეთ. სანამ ღუმელი ხურდება, თითოეულ ფენას პომიდვრის პასტა წაუსვით. დაჭრილი ძეხვის, პომიდვრის და ბულგარული წიწაკის რგოლები დააწყვეთ. ზემოდან გახეხილი ყველი უხვად მოაყარეთ.
- პიცა 15-17 წუთით აცხვეთ. ამ დროში თხელი ცომი გამოცხვება, ხოლო ყველი გადნება. ცხელი კერძი სუფრაზე გაიტანეთ.
რედაქციის რჩევა – კიდევ ერთ საინტერესო ვარიანტს გთავაზობთ. ყველი თხელ ზოლებად დაჭერით და პიცის ცომის კიდეებში შეახვიეთ. პირველ რიგში, პიცა უფრო ლამაზად გამოიყურება. მეორეც, საოცრად გემრიელი და ორიგინალურია. რეცეპტით აღფრთოვანებული ვარ, ამიტომ თამამად გირჩევთ. უკვე ორჯერ ვცადე და მომავალში მისგან პატარა პიცების გაკეთებას ვაპირებ. ამისთვის ცომი მართკუთხედად უნდა გააბრტყელოთ, შიგთავსი დაუმატოთ და რულეტივით დაახვიოთ. შემდეგ ფუნთუშებად დაჭრათ.