დიასახლისები გირჩევთ, ხმელი დაფნა სახლში სხვადასხვა კუთხეში მიმოფანტოთ

391

გამოცდილი დიასახლისები დაფნის ფოთოლს ათასი გამოყენების სანელებელს უწოდებენ. ამ მტკიცებას ვერ შეეწინააღმდეგებით, რადგან თითოეულ სახლში ნაცნობი დაფნის გამოყენების ახალ და ახალ მეთოდებს იგონებენ. დაფნის ფოთოლი არა მხოლოდ ანიჭებს კერძს სასიამოვნო გემოს, არამედ ბევრ სასარგებლო თვისებას ფლობს. Vivien გიამბობთ, რა თვისებებს ფლობს დაფნა და როგორ გამოიყენოთ.

დაფნის ფოთოლი, კეთილშობილი და დროში გამოცდილი სანელებელი

მცენარე მდიდარი ისტორიით – ძველ საბერძნეთში მარადმწვანე დაფნა ღმერთი აპოლონის სიმბოლო და წმინდა მცენარე იყო. დაფნის გვირგვინით აჯილდოებდნენ ტრიუმფატორებს, ადამიანებს, რომლებმაც მნიშვნელოვან შეჯიბრში ან ბრძოლაში გაიმარჯვენ. სხვათა შორის, სიტყვა „ლაურეატი“ ბერძნულიდან ითარგმნება, როგორც „დაფნით დაჯილდოებული“. დიდი სიმბოლიკა ბერძნებს და რომაელებს ხელს არ უშლიდათ, რომ დაფნა ყოველდღიურად გამოეყენებინათ. ძველად დაფნის არომატით ავსებდნენ შენობას და სასმელ წყალს. დაფნას თეთრეულში აკერებდნენ, სჯეროდათ, რომ ასე პარაზიტებს მოიშორებდნენ. ლეგენდარული ექიმი ჰიპოკრატე რეკომენდაციას უწევდა დაფნას, როგორც ტკივილგამაყუჩებელ საშუალებას, ხოლო მისი ფოთლებისგან მიღებულ ზეთს კრუნჩხვების სამკურნალოდ.

დაფნა მწერების წინააღმდეგ – ახლა დაფნას ყველაზე ხშირად კულინარიაში იყენებენ, მაგრამ მცოდნე ხალხი დაფნას ბევრი ყოველდღიური პრობლემის ანტიდოტად დღემდე იყენებს. აიღეთ სახლში ხოჭოების და ჭიანჭველების გამოჩენა, რომელიც დიასახლისს სასოწარკვეთაში აგდებს. აქ დაფნა დაგეხმარებათ. დაუპატიჟებელი სტუმრები რომ გააგდოთ, ცოტა ხმელი დაფნა დაგჭირდებათ. დაფნა დააქუცმაცეთ, ოთახების კუთხეებში დააწყვეთ და 1–2 კვირა მოიცადეთ. ცოტა გახეხილი სანელებელი დააწყვეთ თაროებზე, სადაც მარცვლეულს ინახავთ. მალე ხოჭოები და ჭიანჭველები თქვენი ბინიდან გაქრება.

დაფნის ფოთოლი, როგორც მებოსტნის დამხმარე – მებოსტნეები დაფნას ნერგების გამოსაკვებად იყენებენ. გამოცდილი ფერმერები დაფნის ხსნარს არა გაზაფხულზე, არამედ შემოდგომაზე ამზადებენ. დაფნა ნატურალური ანტისეპტიკია. ამ სანელებლის ხსნარი მიწას დეზინფექციას უტარებს და მომავალი ნერგებისთვის ამზადებს. ანტისეპტიკური სასუქის რეცეპტი მარტივია. 3–4 ხმელი დაფნის ფოთოლი ფქვილის მიღებამდე დააქუცმაცეთ, სუფრის კოვზი სოდა დაუმატეთ და 1 ჭიქა თბილი წყალი დაასხით. კარგად აურიეთ. ეს მომავალი საშემოდგომო სეზონისთვის მორწყვის საფუძველია. ათლიტრიანი ვედრო ოთახის ტემპერატურის წყლით გაავსეთ. დაფნის ხსნარი და სუფრის კოვზი „ფიტოსპორინი“ ან სხვა მსგავსი ბიოფუნგიციდი დაუმატეთ. ესეც ასე, გაზაფხულზე ნახავთ, რა დადებითი გავლენა მოახდინა დაფნამ ნერგებზე.