შაქრიანი პეროგი ბოშა ქალის რეცეპტით, რომელიც ყოველთვის გემრიელი გამოდის

278

დღესასწაულები კარგი მიზეზია, რომ ნათესავები მოინახულოთ, გულითადად ისაუბროთ, ერთმანეთს მხარდაჭერა აღმოუჩინოთ, განსაკუთრებით, რთულ ვითარებაში. ასეთ სუფრებს ბლინები, ოლადები, ფანქეიქები და პეროგი იდეალურად უხდება. შაქრიანი პეროგი ყოველთვის კარგი არჩევანია. მოწითალო, რბილი, ფაფუკი. გაზაფხულის მზის სიმბოლო. ზუსტად იგივე პროდუქტები სჭირდება, როგორც ბლინებს. შაქრიანი პეროგი ხელმისაწვდომი ინგრედიენტებისგან შედგება.

ცომის ინგრედიენტები:

  • 500 გ ფქვილი
  • 120 გ კარაქი
  • 2 კვერცხი
  • 200 მლ რძე
  • 150 გ შაქარი
  • 1 შეფუთვა მშრალი საფუარი
  • ლიმონის ცედრა გემოვნებით
  • ვანილი ან ვანილის შაქარი

შიგთავსის ინგრედიენტები:

  • 120 გ შაქარი
  • 60 გ კარაქი
  • ვანილი ან ვანილის შაქარი
  • 200 მლ ნაღები (20%–იანი)

მომზადების წესი:

  1. დავიწყოთ. კარაქი მაცივრიდან გამოიღეთ, რბილი უნდა იყოს. კვერცხი გარეცხეთ და ქაღალდით გაამშრალეთ. მოსაზელად თასი მოამზადეთ. საცხობ ფორმაში პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ ისე, რომ გვერდებიც დაფაროთ.
  2. 36 გრადუსამდე შემთბარი რძე და მშრალი საფუარი აურიეთ. ფქვილი გაცერით და რბილ კარაქს დაუმატეთ. ხელით აურიეთ, რომ ნაფშვენი მიიღოთ. ნახევარი პაკეტი ვანილი ან 1 პაკეტი ვანილის შაქარი დაუმატეთ. კვერცხი და შაქარი აურიეთ. 1 წუთით ათქვიფეთ, ფქვილის და კარაქის ნარევს დაუმატეთ. ნახევარი ლიმონის ცედრა წვრილად გახეხეთ.
  3. ამ დროში საფუარი რძეში ბუშტებით დაიფარება. დანარჩენ ინგრედიენტებს დაუმატეთ და რბილი ცომი მოზილეთ. ჯერ კოვზით, სანამ ერთგვაროვან მასას მიიღებთ. შემდეგ ხელით გააგრძელეთ. 7 წუთით მოზილეთ. ცომი ძალიან რბილი უნდა გამოვიდეს, ოდნავ წებოვანი. ზედაპირი გული და პრიალა უნდა იყოს. დააგუნდავეთ, პარკი დააფარეთ და სითბოში გაიტანეთ. 28-30 გრადუსი იდეალურია. 1 საათში მომავალი პეროგის მოცულობა გაორმაგდება.
  4. ამ დროში შაქრის, კარაქის და ვანილის შიგთავსი მოამზადეთ. უბრალოდ შაქარი, კარაქი და დარჩენილი ვანილი/ვანილის შაქარი აურიეთ. ჩანგლით ამას მარტივად გააკეთებთ.
  5. ხელები წყლით დაისველეთ, რომ ცომი ნაკლებად მიგეწებოთ და ამოიღეთ ჭურჭლიდან, სადაც მოცულობაში იზრდებოდა. თასის ძირსა და გვერდებზე არაფერი დაგრჩეთ. ცომი საცხობ ფორმაში ჩადეთ და სველი ხელით თანაბრად გაანაწილეთ. პარკი დააფარეთ და ისევ სითბოში დადგით. 1 საათში ცომი ფორმას თითქმის ბოლომდე გაავსებს.
  6. სანამ პეროგი იზრდება, ღუმელი 180 გრადუსზე ჩართეთ.
  7. ხელები წყლით დაისველეთ და სველი თითებით პეროგის ზედაპირი ფრთხილად დახვრიტეთ. ორმოებზე შიგთავსი გაანაწილეთ. საკმარისია,ზემოდან დაუმატოთ, კარაქი გადნობისას ამ ნახვრეტებით სიღრმეებში ჩავა.
  8. შიგთავსი პეროგშია, ღუმელი გახურებული. ღუმელში მეორე თაროზე ან ცენტრის ზემოთ მოათავსეთ, 30 წუთით აცხვეთ. ბოლო შტრიხი: თითქმის მზა პეროგი ღუმელიდან გამოიღეთ, ნაღები მოასხით და კიდევ 5 წუთით აცხვეთ.
  9. შაქრიანი პეროგი ოთახის ტემპერატურაზე რამდენიმე წუთით გააჩერეთ, შემდეგ ფორმიდან ამოიღეთ. პერგამენტი მოაშორეთ. გაცივებული დაჭერით და სუფრაზე გაიტანეთ. სტუმრები სიამოვნებით მიირთმევენ. ამის გარანტიას გაძლევთ.