თუ არ გაგისინჯავთ ბორში ქარსალით, ჩათვალეთ, ტყუილად გიცხოვრიათ

303

თითოეულ დიასახლისს ბორშის მომზადების განსაკუთრებული რეცეპტი აქვს. ზოგჯერ საქმე მცირე განსხვავებას ეხება, მაგრამ ზოგჯერ უბრალოდ უნიკალური რეცეპტია. მაგალითად, ბორში ქარსალის კონსერვით. ასეთი შესანიშნავი რეცეპტის პოვნით გაოცებული ვიყავით და არ შეგვეძლო, არ გაგვეზიარებინა. Vivien გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ უჩვეულო და ძალიან გემრიელი ბორში.

ინგრედიენტები:

  • 2-2,5 ლ წყალი
  • 1 კონსერვი ქარსალა პომიდორში
  • 200 გ ახალი კომბოსტო
  • 500 გ კარტოფილი
  • 250 გ მოხარშული ლობიო
  • 1 სტაფილო
  • ხახვი
  • 1 ჭარხალი
  • 1 ტკბილი წიწაკა
  • 50 მლ მცენარეული ზეთი
  • 700 მლ პომიდვრის წვენი
  • 1 ს/კ შაქარი
  • 1 ს/კ ხმელი ბალახი
  • 2 კბილი ნიორი
  • მარილი და წიწაკა გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ამ კერძის მომზადება ნამდვილი ხელოვნებაა. მომზადება 1 დღით ადრე უნდა დაიწყოთ. ლობიო საღამოს ჩაალბეთ. მეორე დღეს მომზადებამდე მოხარშეთ და საწურზე გადაიტანეთ, რომ ზედმეტი წყლისგან დაიწუროს.
  2. ბოსტნეული გარეცხეთ და მოამზადეთ. ხახვი და კარტოფილი პატარა კუბებად დაჭერით, სტაფილო და ჭარხალი თხელ ზოლებად. კომბოსტო დანით წვრილად დაჭერით ან სპეციალური სახეხით გახეხეთ. წიწაკაც ზოლებად დაჭერით.
  3. ქვაბში ჩააწყვეთ კარტოფილი, ხახვის ნაწილი და სტაფილო. დაფნის ფოთოლი და ხმელი ბალახი დაუმატეთ, ბოსტნეულის ბულიონი მოხარშეთ.
  4. სანამ ბულიონი იხარშება, ბოსტნეული შეწვით. ცხელ ტაფაზე ზეთი დაასხით. დარჩენილი ხახვი, სტაფილო და ჭარხალი ტაფაზე მოათავსეთ. როცა ბოსტნეული შეწითლდება, დაჭრილი წიწაკის ნახევარი დაუმატეთ და პომიდვრის წვენი დაასხით. აქვე დაუმატეთ შაქარი, დაქუცმაცებული ნიორი, წიწაკა და მარილი. ბოსტნეული სუსტ ცეცხლზე 10-15 წუთით ხარშეთ.
  5. როცა კარტოფილი მოიხარშება, შემწვარი ბოსტნეული დაუმატეთ. დაუმატეთ მოხარშული ლობიო, კომბოსტო და დარჩენილი წიწაკა. ბოლოს, ქარსალა პომიდორში. მასზე ეკონომია არ ღირს, რომ თევზი ბორშში არ ჩაიხარშოს. ბორში ამის შემდეგ ზუსტად 5 წუთით ხარშეთ. ახალი მწვანილი დაუმატეთ და წვნიანი სუფრაზე გაიტანეთ.

ამ ბორშის გემო უბრალოდ საოცარია. აქ არის ბოსტნეულის ნაჯერი გემო, პომიდვრის სიმჟავე და უბრალოდ სამოთხე თევზის მოყვარულთათვის. ამ დიდებული ბორშის მომზადებას გირჩევთ.