არომატული უზვარი საშობაოდ. ამ პროდუქტებს მოერიდეთ, რომ სასმელის გემო არ გააფუჭოთ

350

უკრაინაში საშობაო სუფრა წარმოუდგენელია არომატული უზვარის გარეშე, რომელიც ჩირისგან მზადდება. Vivien გთავაზობთ სასმელის იდეალურ რეცეპტებს, რომელთაც არა მწარე, არამედ პიკანტური გემო აქვთ. გიამბობთ, რომელი ინგრედიენტები არ უნდა დაუმატოთ უზვარს.

არომატული უზვარი საშობაოდ – ნებისმიერი უზვარის საფუძველია ჩირი. ეს მთავარი განსხვავებაა კომპოტისგან, რომელიც ახალი პროდუქტებისგან მზადდება. ყველა ჩირი არ გამოგადგებათ. სხვა შემთხვევაში მისი გემო შეიძლება გააფუჭოთ. მაგალითად, შავქლიავი (შებოლილი ქლიავი) უზვარის რეცეპტში აკრძალულია. ხშირად ასეთი ხილი ხის კვამლის ზემოქმედებას გადის, რაც სასმელს არც თუ ძალიან სასიამოვნო გემოს ანიჭებს. ტრადიციულად უზვარის რეცეპტში სანელებლები შედის. როგორც წესი, მიხაკს უმატებენ. მომზადების შემდეგ სასმელიდან უნდა ამოიღოთ, რომ ჩირების კომპოტი არ ამწარდეს. უზვარი დიდხანს რომ შეინახოთ, გადაწურეთ, ჩირი და სანელებლები მოაშორეთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ოთახის ტემპერატურაზე გასივდება და სასმელის გემოს გააფუჭებს.

უზვარის საუკეთესო რეცეპტები

1. უზვარი ლიმონით

ინგრედიენტები:

  • 3 ლ წყალი
  • 600 გ ჩირების ნარევი
  • 0,3 ლიმონი
  • 250 გ შაქარი

მომზადების წესი:

  1. ჩირს თბილი წყალი დაასხით და 20 წუთით გააჩერეთ. ამ დროში ოდნავ დარბილდება. შემდეგ წყალი გადაასხით და ქვაბში 3 ლ სუფთა წყალი ჩაასხით.
  2. უზვარი საშუალო ცეცხლზე დადგით. როცა წყალი გაცხელდება, შაქარი დაუმატეთ. ადუღების შემდეგ ლიმონის მესამედი დაუმატეთ და ქურა გამორთეთ. თავსახური დაახურეთ და სასმელი გაგრილებამდე გააჩერეთ. ჭიქებში შეგიძლიათ ჩაასხათ და მიირთვათ. არ დაგავიწყდეთ, რომ სასმელის დიდხანს შესანახად ხილი უნდა ამოიღოთ.

2. თაფლიანი უზვარი

ინგრედიენტები:

  • 5 ლ წყალი
  • 150 გ ხმელი მსხალი
  • 150 გ ხმელი ვაშლი
  • ქიშმიში სურვილისამებრ
  • 100 გ თაფლი

მომზადების წესი:

  1. წყალი ქვაბში ჩაახსხით, ცეცხლზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ. ჩირი კარგად გარეცხეთ და მდუღარე წყალს დაუმატეთ. 2–3 წუთით ხარშეთ და ცეცხლი გამორთეთ. შემდეგ თაფლი დაუმატეთ.
  2. თავსახური დაახურეთ და 1 საათით გააჩერეთ. ამ დროში სასმელი დაყენდება და ცხელი არ იქნება. მისი დალევა ერთი სიამოვნებაა.

ახლა იცით, როგორ მოამზადოთ იდეალური უზვარი საშობაოდ. რეცეპტები რთული არაა, მთავარია, მომზადების ტექნოლოგია დაიცვათ და ზოგიერთ პროდუქტს, რომელსაც სასმელის გემოს გაფუჭება შეუძლიათ, თავი აარიდოთ.