ლაბა ხახვის ფურცლებით იდეალური გამოდის. ბულიონს აუცილებლად დაუმატეთ

0
41

ლაბა საახალწლო სუფრის მშვენებაა. ბევრ ადამიანს სადღესასწაულო მენიუ ლაბის გარეშე ვერ წარმოუდგენია. Vivien გიზიარებთ კულინარიულ ხრიკს იდეალური კერძის მისაღებად.

ლაბა ხახვის ფურცლებით – საზრიანი დიასახლისები ყველაფერზე წამსვლელები არიან, რომ ლაბის ბულიონი სუფთა და გამჭვირვალე გამოვიდეს. მაგალითად, ამ მიზნით პირველ ნახარშს ასხამენ. ზოგი კერძს ხახვის ფურცლებს უმატებს. ხახვის ფურცლებს ბულიონში ბოლოს და ცოტა ხნით ყრიან. ეს ინგრედიენტი ბულიონს მდიდარ ყავისფერს ანიჭებს და სააღდგომო საღებავის ფერს გვახსენებს.

თუ ფერმკრთალი ბულიონი არ მოგწონთ, ხახვის ფურცლებთან ერთად ლაბა ლამაზი, ოქროსფერი და მადისაღმძვრელი გამოვა. თან ჟელეს გამჭვირვალობა არ დაზარალდება. პირიქით, ბულიონი ხახვის ფურცლებით არა მღვრიე, არამედ ხატოვანი გახდება. მთავარია, რომ ხახვის ფურცლებში არ გადააჭარბოთ. ასე ლაბა ძალიან შეიღებება და მუქ და მღვრიე ნარევად გადაიქცევა. 1 საშუალო ზომის ხახვი მომზადებამდე 30 წუთით ადრე დაუმატეთ. თავად ხახვი კერძს ნაჯერ გემოს და არომატს შემატებს, ხოლო ფურცლები შეღებავს.

როგორ მოვამზადოთ გამჭვირვალე ჟელე – როგორც უკვე ვთქვით, ხახვის ფურცლები ბულიონის გამჭვირვალობაზე არ მოქმედებს. ეს შეუდარებელი ლაბის ნიშანია. გიზიარებთ რამდენიმე საიდუმლოს, როგორ გახაროთ ლაბა ცრემლივით გამჭვირვალე.

პირველ რიგში, ხარშვის დაწყებამდე ხორცი კარგად გარეცხეთ და 3-5 საათით ჩაალბეთ. ამის შემდეგ ისევ წყალი გადაავლეთ. მეორეც, ხარშვისას პირველი ბულიონი გადაასხით, ქვაბი გარეცხეთ, ხოლო ხორცს სუფთა წყალი დაასხით. ბულიონის მეორედ ხარშვისას ქაფის მოხდა არ დაგავიწყდეთ.

ბოსტნეული (ხახვი, სტაფილო, ნიახური) ქვაბს ხარშვის ბოლოს დაუმატეთ. სანელებლები მომზადებამდე ნახევარი საათით ადრე დაუმატეთ. ლაბას წიწაკის მარცვლები დაუმატეთ და არა დაფქული შავი წიწაკა. დაფქული წიწაკა ნარევს ამღრევს. ქურიდან გადმოდგმისას, ხორცი ამოიღეთ და წვრილად დაჭერით. თავად სითხე მარლაში რამდენჯერმე გადაწურეთ.

თუ ბულიონი მაინც მღვრიე გამოვიდა, გაღიავების რამდენიმე მეთოდი არსებობს. ბულიონი ადუღებამდე მიიყვანეთ და ნახევარი ჭიქა ცივი წყალი და 2 ათქვეფილი კვერცხის ცილა დაუმატეთ. შეკრული ცილა ქაფის ფანტელებს შეიწოვს და ზედაპირზე ამოტივტივდება. ისღა დაგრჩენიათ ჩამჩით ამოიღოთ. გასაღიავებლად მწიკვი ლიმონმჟავაც შეგიძლიათ გამოიყენოთ.

უკვე იცით, როგორ მიიღოთ გამჭვირვალე და ნაჯერი ფერის ბულიონი. ხახვის ფურცლების დამატება არ დაგავიწყდეთ. ლაბის მომზადების რეცეპტი დამწყებ დიასახლისსაც არ უნდა აშინებდეს. ყველას აქვს შანსი, რომ იდეალური კერძი მოამზადოს.