საშობაო კექსი კაკლით. ჩემი პოლონელი ბებია ასე აცხობდა

292

პოლონური საშობაო კექსი კაკლით მარტივად მზადდება. დესერტი ძალიან ტკბილი, რბილი და ნაზი გამოდის, თუმცა რეცეპტი ისეთი რთული არაა, როგორც შეიძლება ჩანდეს. ასეთი დესერტი რაღაცით შტოლენს ჰგავს. Vivien გთავაზობთ თქვენს კულინარიულ წიგნს კიდევ ერთი ფასდაუდებელი საგანძური შემატოთ.

საშობაო კექსი კაკლით – მზა კექსი ნებისმიერ ნაყიდ ტორტს ჩაგინაცვლებთ. მისი გემო და არომატი სადღესასწაულო ატმოსფეროს იდეალურად ეთავსება. ამ არომატის მისაღწევად სპეციალური საშობაო სანელებლები გამოიყენეთ. მათ ნებისმიერ დიდ სუპერმარკეტში იპოვით. სანელებლების ნარევში უნდა შედიოდეს დარიჩინი, მუსკატის კაკალი, კოჭა, მიხაკი და ილი. დაგჭირდებათ საყვარელი კაკალი, რომელიც კექსს ზემოდან ამშვენებს.

ინგრედიენტები:

  • 250 გ კარაქი
  • 180 გ ფქვილი
  • 100 გ შაქარი
  • 3 კვერცხი
  • 80 გ თაფლი
  • 20 გ კაკაო
  • 0,5 ჩ/კ სოდა
  • 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
  • 1 ს/კ სანელებლები
  • 1 ს/კ ალკოჰოლი
  • ფორთოხლის ცედრა არომატისთვის

მომზადების წესი:

  1. კექსის მომზადება თაფლის გადნობით დაიწყეთ. ამ მიზნით სქელძირიანი მაღალი ქვაბი დაგჭირდებათ. თაფლი გააცხელეთ. გამდნარ თაფლს სოდა დაუმატეთ. სითხე აქაფებას დაიწყებს, ამიტომ განუწყვეტლივ ურიეთ. ცეცხლს მინიმუმამდე დაუწიეთ.
  2. თაფლი გამუქებამდე ხარშეთ. შემდეგ კარაქი დაუმატეთ. გადნობას დაელოდეთ, შემდეგ ალკოჰოლური სასმელი და ცოტა ფორთოხლის ცედრა დაუმატეთ. კარგად აურიეთ, ქურიდან გადმოდგით და თაფლის მუსს გაგრილება აცადეთ.
  3. კექსის მეორე ნაწილი მოამზადეთ. კვერცხი და შაქარი მყარი პიკის მიღებამდე ათქვიფეთ. ნარევი მოცულობაში 2–ჯერ უნდა გაიზარდოს. თაფლის და კვერცხის ნარევი ერთ თასში მოათავსეთ და კარგად აურიეთ.
  4. ამავე პრინციპით მშრალი ინგრედიენტები აურიეთ. ფქვილი, გამაფხვიერებელი, კაკაო და დაქუცმაცებული სანელებლები ერთ თასში უნდა მოხვდეს. სიტყვაზე, ფქვილი კარგად გაცერით, სანამ ცომეულს დაუმატებთ.
  5. მშრალი ინგრედიენტები თანდათან თხევად მასას დაუმატეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. საცხობ ფორმას ანტიმიწვის პერგამენტი ჩააფინეთ და ცომი ჩაასხით. კოვზით ან სილიკონის სპატულით ზედაპირი გაასწორეთ. კექსი 180 გრადუსზე აცხვეთ. მზაობა ხის ჩხირით შეამოწმეთ. როგორც კი შეამჩნევთ, რომ ცომი ხის ჩხირს არ ეკვრის, ღუმელი შეგიძლიათ გამორთოთ.
  6. მზა კექსი რამდენიმე ნაწილად დაყავით. თითოეული ფენა ქლიავის ტკბილი ნაყენით ან ნებისმიერი ტკბილი სიროფით დანამეთ. ფენებს ქლიავის მურაბა შეგიძლიათ წაუსვით. თუ არ გაქვთ, ნებისმიერი სხვა მურაბა გამოიყენეთ.
  7. დესერტი ზემოდან შოკოლადის ჭიქურით, ჩირით და კაკლით გააფორმეთ. აუცილებლად გააჩერეთ. უმჯობესია, რომ დესერტი მთელი ღამე ან 24 საათი გრილ ოთახში გააჩეროთ. ასე უფრო ტკბილ და მდიდარ გემოს შეიძენს.