კომბოსტოს მწნილი ნივრით ლიეტუვური რეცეპტით ყველა მოლოდინს აჭარბებს

268

წლების წინ ლიეტუვაში ვიმგზავრე. უბრალოდ ამ ქვეყნის მონახულება მსურდა. იქ მშვენიერი ქალი ემილია გავიცანი. კარგი მეგობრები გავხდით და დროდადრო ერთმანეთს ვსტუმრობთ. ერთ–ერთი ასეთი მოგზაურობისას კომბოსტოს დამწნილება მასწავლა. მაშინვე გავიგე, რას ნიშნავს კომბოსტოს მწნილი ნივრით ლიეტუვური რეცეპტით. რა თქმა უნდა, ტრადიციული ლიეტუვური რეცეპტი არაა, მაგრამ ჩემს ოჯახში ასე გაიდგა ფესვები. 10 წელზე მეტია კომბოსტოს ამ რეცეპტით ვამწნილებ. Vivien გამოცდილ რეცეპტს გიზიარებთ.

ინგრედიენტები:

  • 2 კგ კომბოსტო
  • 4 სტაფილო
  • 6 კბილი ნიორი
  • 2 ს/კ მარილი
  • 2 ს/კ შაქარი
  • 1 ლ წყალი

მომზადების წესი:

  1. მოცემული ინგრედიენტების რაოდენობით სამლიტრიანი კომბოსტოს მწნილი გამოვა. ასეთი ქილის მაცივარში შენახვა მოუხერხებელია, ამიტომ ორ ლიტრანახევრიან ქილაში გადაანაწილეთ. მომზადება დავიწყოთ.
  2. პირველ რიგში, კომბოსტო დაჭერით. დანა ან სპეციალური სახეხი გამოიყენეთ.
  3. სტაფილო გარეცხეთ, გაასუფთავეთ და მსხვილად გახეხეთ.
  4. ოთახის ტემპერატურის წყალში მარილი გახსენით. ქილის ძირში გასუფთავებული ნივრის კბილები ჩადეთ. მანამდე დანის ბრტყელი მხრიდან მსუბუქად დააწექით, რომ წვენი გამოვიდეს. ნიორი მწნილის არომატს და გემოს აძლიერებს.
  5. ქილები სტაფილოს და კომბოსტოს ფენებით მონაცვლეობით გაავსეთ. ბოლომდე გაავსეთ. შემდეგ მარილწყალი დაასხით. თითოეული ქილა თასში ჩადეთ, ზემოდან მარლა დააფარეთ და 1 დღე სითბოში გააჩერეთ. შემდეგ ქილას შაქარი მოაყარეთ, კომბოსტო დანით დაჩხვლიტეთ და კიდევ ერთი დღე გააჩერეთ. კომბოსტო მზადაა! თავსახური დაახურეთ და მაცივარში შეინახეთ.

კომბოსტოს მწნილი მაშინვე შეგიძლიათ მიირთვათ. ზეითუნის ზეთი შეგიძლიათ დაუმატოთ, მწნილის გემოს გააუმჯობესებს. ახალი მწვანილიც შეგიძლიათ მოაყაროთ. მწნილი შეგიძლიათ მოთუშოთ ან შესანიშნავი წვნიანი მოამზადოთ. რეცეპტი კარგია იმით, რომ ძმარს არ შეიცავს, ყველაფერი ნატურალურია. თან საოცრად ხრაშუნა და წვნიანია.