გემრიელი ბორშის თამამი რეცეპტი უკრაინელი მზარეულისგან. ვაშლი და პირშუშხა აუცილებელია

342

უკრაინელი მზარეულის, ევგენი კლოპოტენკოს ბორშის რეცეპტი გულგრილს არავის დატოვებს. ეს განსაკუთრებული ბორშია, რომელიც ყურადღებას ნამდვილად იმსახურებს. სადღესასწაულო სუფრაზე ყველაზე პრეტენზიულ სტუმრებსაც შეგიძლიათ მიართვათ. რეცეპტი საიდუმლო ინგრედიენტებს შეიცავს.

გემრიელი ბორშის რეცეპტი – ბორშის ნამდვილ დამფასებელს ამ კერძის საყვარელი რეცეპტი უკვე აქვს. ზოგს მჟავე ბორში მოსწონს, ზოგი წვნიანს ცოტა შაქარს უმატებს, რომ უფრო ტკბილი გახდეს. ევგენი კლოპოტენკო ორი გემოს ერთ ქვაბში გაერთიანებას და ბორშში ვაშლის დამატებას გვთავაზობს. ტკბილ–მჟავე ბალანსი ყველას გაახარებს.

ინგრედიენტები:

  • 400 გ ღორის ნეკნები
  • 3 საშუალო ზომის ვაშლი
  • 3 ლ წყალი
  • 1 ხახვი
  • 2 სტაფილო
  • კომბოსტო
  • 100 გ არაჟანი
  • პირშუშხის ფესვი
  • ნიორი გემოვნებით
  • საყვარელი სანელებლები
  • 1 პაკეტი ბორშის სანელებლები

მომზადების წესი:

  1. 1 სტაფილო და ხახვი გაასუფთავეთ. მსხვილად დაჭერით და საცხობ ფორმაზე დააწყვეთ. მსხვილად დაჭრილი ნეკნები დაუმატეთ. ხორცი ბოსტნეულთან ერთად ღუმელში 220 გრადუსზე 20 წუთით აცხვეთ. ასე მომავალი ბორში მდიდარ გემოს და არომატს მიიღებს.
  2. ბოსტნეული ბულიონისთვის მოამზადეთ. კარტოფილი, სტაფილო და კომბოსტო დაჭერით. მზა ბოსტნეული ღუმელიდან გამოიღეთ. ნეკნები უფრო პატარა ნაჭრებად დაჭერით. ეს მაქსიმალურად ფრთხილად გააკეთეთ, რომ ხელი არ დაიწვათ.
  3. გამომცხვარი ბოსტნეული, ასევე ნეკნები ქვაბში მოათავსეთ და წყალი დაასხით. დაჭყლეტილი ნიორი და კომბოსტო დაუმატეთ, თუ გსურთ, რომ ძალიან დარბილდეს. ბორში 15 წუთით ხარშეთ, შემდეგ კარტოფილი და სტაფილო დაუმატეთ. გამომცხვარი ბოსტნეული წინასწარ ამოიღეთ და გადადეთ.
  4. თანდათან ქვაბს ნაყიდი ბორშის სანელებლები დაუმატეთ. დამოუკიდებლადაც შეგიძლიათ მოამზადოთ, მაგრამ ასე დროს და ძალას დაზოგავთ. კერძის გემო არ გაფუჭდება. ბორშს კარგად აურიეთ, რომ საკაზმი თანაბრად გადანაწილდეს.
  5. ვაშლი გათალეთ და შუაგული მოაშორეთ. კუბებად დაჭერით და ქვაბს მომზადებამდე 10 წუთით ადრე დაუმატეთ. გემო გასინჯეთ, საყვარელი სანელებლები დაუმატეთ. სასურველია, რომ ბორში გამორთულ ქურაზე თავდახურული ცოტა ხნით გააჩეროთ.

გემრიელი ბორში ვაშლით – სანამ ნოყიერი და არომატული ბორში ისვენებს, არაჟნის საკაზმი პირშუშხით მოამზადეთ. პირშუშხა მაღაზიაში შეგიძლიათ იყიდოთ, როგორც ბორშის სანელებლები. პირშუშხის ფესვი ქერქისგან გაწმინდეთ და გახეხეთ. გაითვალისწინეთ, რომ ახალი პირშუშხა, როგორც ხახვი, ხალხს ატირებს. უმჯობესია გარეთ აივანზე ან ღია ფანჯარასთან გახეხოთ. ეს ნამდვილად მნიშვნელოვანია. არაჟანი წინასწარ მაცივარში გააჩერეთ. გახეხილი პირშუშხა და სანელებლები გემოვნებით დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე კარგად აურიეთ. თუ საჭიროა, სანელებლები ისევ დაუმატეთ. ასეთი სოუსი პირდაპირ ქვაბს დაუმატეთ ან სუფრაზე ცალკე სოუსად გაიტანეთ.