წითელი ბორში ჩეხური რეცეპტით. შემადგენლობას საკუთარი ხიბლი აქვს

585

თითქმის 6 თვეა ჩეხეთში ვცხოვრობ. თავიდან არ ვიცოდი, რა მელოდა, მაგრამ გამიმართლა, კარგი ოჯახი შემხვდა. პირველივე დღიდან ანა ბორშით მიმასპინძლდება. გულწრფელად, ასეთი გემრიელი ბორში ცხოვრებაში არ გამისინჯავს. ხანგრძლივი მოგზაურობის შემდეგ ანას წითელი ბორშის რეცეპტი ვთხოვე. Vivien გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ ბორში ჩეხურად.

ინგრედიენტები:

  • 500 გ ძროხის ხორცი
  • 500 გ ღორის ხორცი
  • 300 გ თეთრი კომბოსტო
  • 200 გ მწნილი კომბოსტო
  • 200 გ ძეხვი მონადირული
  • 150 გ შავქლიავი
  • 1 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • 1 ს/კ შაქარი
  • 2 სტაფილო
  • 2 ჭარხალი
  • ხახვი
  • 1 ს/კ ძმარი
  • შეფუთვა პომიდვრის პასტა

მომზადების წესი:

  1. ინგრედიენტების რაოდენობამ შეიძლება შეგაშინოთ. გარწმუნებთ, ბორშის მომზადება რთული არაა. თუ მზა ბორშის საკაზმი გაქვთ, გამოიყენეთ. ასე პროცესი დაჩქარდება. ხორცი პატარა ნაჭრებად დაჭერით და მარილიან წყალში მოხარშეთ. მითითებულ ინგრედიენტებზე 3 ლ წყალი დაგჭირდებათ.
  2. ჭარხალი ზოლებად დაჭერით, ხახვი დააქუცმაცეთ. ტაფაზე თითქმის მომზადებამდე თუშეთ. მცენარეული ზეთი, ძმარი, შაქარი და პომიდვრის პასტა დაუმატეთ.
  3. მოხარშულ ხორცს დაჭრილი სტაფილო, კომბოსტო და მოთუშული ჭარხალი დაუმატეთ. ზუსტად 10 წუთით ხარშეთ.
  4. სანამ ყველაფერი იხარშება, ძეხვი დაჭერით. შავქლიავიც დააქუცმაცეთ. 10 წუთის შემდეგ ქვაბში დაამატეთ ძეხვი, შავქლიავი და მწნილი კომბოსტო. კიდევ 15 წუთით ხარშეთ.
  5. მარილის მოყრა და წიწაკის დამატება არ დაგავიწყდეთ. ეს მომზადებამდე 2 წუთით ადრე გააკეთეთ. ამის შემდეგ ბორში ზუსტად 1 საათით გააჩერეთ.

არომატული და სქელი ბორში სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ. არაჟანი ან მწვანილი იდეალური დანამატია. არ ვამბობ, რომ ეს კლასიკური ჩეხური რეცეპტია. ამის სათქმელად დიდი გამოცდილება არ მაქვს, თან ყველა დიასახლისს ბორშის საკუთარი რეცეპტი აქვს. ეს ნამდვილად განსაკუთრებულია. გირჩევთ, სცადოთ.