მაცივარს წელიწადში ერთხელ ვალღობ და საყინულის ყინულით დაფარვა აღარ მაწუხებს

329

მაცივრის გალღობის დრო მნიშვნელოვანია. დრო ისე უნდა გათვალოთ, რომ პროდუქტები არ გაგიფუჭდეთ. Vivien გიამბობთ, როგორ დააჩქაროთ გალღობის პროცესი და როგორ გააკეთოთ ეს სწორად.

მაცივრის გალღობა მანამ დაგეგმეთ, სანამ ბაზარში ან სუპერმარკეტში პროდუქტების საყიდლად წახვალთ. მაცივრი მაშინ გაწმინდეთ, როცა მასში მინიმალური პროდუქტია. ასე გაფუჭების რისკს შეამცირებთ. გადაყარეთ ყველა პროდუქტი, რომელიც თაროზე დიდხანს ინახებოდა. მრავალჯერადად გაყინული პროდუქტიც მოიშორეთ. გირჩევთ, მაცივარი ღამით გამორთოთ, ხოლო დილით გაწმინდოთ. გონივრული ვარიანტია, თუ მაცივარში ყინული ძლიერ მოდებულია. შიგნით მშრალი ჩვარი მოათავსეთ. ასე დატბორვას თავიდან აიცილებთ. მაცივრის გალღობის სიხშირე რამდენიმე ფაქტორზეა დამოკიდებული. საყინულის გარე მდგომარეობა შეაფასეთ. თუ ყინულით დაფარულია, გაალღვეთ და გაწმინდეთ. თუ მაცივარს წვეთოვანი სისტემა Direct Cool აქვს, 2-3 თვეში ერთხელ გაალღვეთ, ხოლო მაცივარი No Frost – წელიწადში ერთხელ.

როგორ დავაჩქაროთ გალღობის პროცესი –  გაფრთხილებთ, ყინულის ბასრი დანით მოტეხვა არ დაიწყოთ. ასე საყინულის შიდა გარსს დააზიანებთ. პრობლემის მოსაგვარებლად სხვა მეთოდს გირჩევთ. ხის დაფა და ცხელი წყალი დაგეხმარებათ. საყინულეში ცხელი წყლით სავსე თასი ხის დაფაზე შედგით. ცხელი წყალი გაცივებისას გამოცვალეთ. ხის სადგამი აუცილებელია, რადგან ამის გარეშე საყინულე დაზიანდება.

დამხმარე საშუალებები – სპეციალური სათბურაც გამოსადეგია. მასში სითბო უფრო დიდხანს ჩერდება. მაინც მოგიწევთ აკონტროლოთ, რომ გალღობილი ყინული მთელ სამზარეულოში არ გავრცელდეს. თუ თავისუფალი დრო გაქვს ფენი ან ვენტილატორი გამოიყენეთ. ფენის ცხელი ჰაერი ყინულისკენ მიმართ და მოულოდნელ ეფექტს ელოდეთ. ვენტილატორი უფრო მოსახერხებელია, რადგან ხელში დაჭერა არ მოგიწევთ. მათი დახმარებით ყინული გალღვება, თავად მაცივარი კი ზედმეტად არ გადახურდება. ტექნიკა არ დაზიანდება.

ოპტიმალური დრო მაცივრის გასალღობად – მაცივარი სპეციალური ხსნარით გაწმინდეთ, სანამ პროდუქტებს უკან შეალაგებთ. სოდა და წყალი (თანაფარდობა 1:5) აურიეთ და ჭუჭყი ფრთხილად მოაშორეთ. შემდეგ მშრალი ღრუბლით გაამშრალეთ. როგორც კი სრულად გაშრება, მაცივარი ჩართეთ და რამდენიმე საათის შემდეგ პროდუქტებით გაავსეთ.

ასე მოწყობილობა საჭირო დონეზე გაცივებას მოასწრებს. მაცივრის გამოყენების ინსტრუქცია წაიკითხეთ და იმის მიხედვით იმოქმედეთ. ზოგჯერ ტემპერატურის დარეგულირება აუცილებელია. მაცივარზე იზრუნეთ და წლები გემსახურებათ.