შემოდგომა მოსავლის აღების და ვიტამინების მომარაგების დროა. თერაპევტი არტემ ხაჩატრიანი ვაშლის სასარგებლო თვისებებზე გიამბობთ. ვაშლის იმდენი ჯიში არსებობს, რომ თქვენი გემოვნების შესაფერისს მარტივად იპოვით: თეთრი და წითელი, ყვითელი და მწვანე, მჟავე და ტკბილი. ვაშლს 10 ათასზე მეტი ჯიში აქვს.
„ვაშლი იმდენ ვიტამინს და ნუტრიენტს შეიცავს, რომ დღეში 1 ვაშლის მიღება ბევრი დაავადებისგან დაგიცავთ. აღსანიშნავია, რომ ახალი ვაშლის ჭამა წყლულოვანი დაავადების დროს არასასურველია“ – ამბობს ექსპერტი.
მწვანე ვაშლი წითელზე უფრო სასარგებლოა. მასში მეტი ვიტამინი შედის, თან ჰიპოალერგიულია.
ვაშლის სასარგებლო თვისებები
- ვაშლი შეიცავს მაგნიუმს, ფოსფორს, კალციუმს, კალიუმს, სელენს და იოდს. ასევე მდიდარია С, В1, В2, РР, Е ვიტამინებით. ვაშლის მიღება სტრესს და დაღლილობას ხსნის.
- ვაშლი ნატურალური სორბენტია, ამიტომ მოწამვლის დროს სასარგებლოა.
- ვაშლის რეგულარული მიღება მასში შემავალი ორგანული მჟავების წყალობით საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე დადებითად მოქმედებს. კუჭის წვენის გამომუშავებაზე დადებითად მოქმედებს.
- ვაშლს ორგანიზმიდან ზედმეტი წყლის და მარილის გამოდევნა შეუძლია, ამიტომ შეშუპებისგან თავდასაცავად ეფექტურია.
- ვაშლი ქოლესტერინის დონეს არეგულირებს. ვაშლი სასარგებლო თვისებებს დიდხანს შენახვის შემთხვევაში არ კარგავს. და მაინც, ახალი ვაშლი ძველზე ბევრად უფრო სასარგებლოა.