ბებიის მიერ მომზადებული ღვეზელების გემო დღემდე მახსოვს. ნაზი ხავერდოვანი ცომი კარტოფილის შიგთავსის სქელი ფენით. მისი გემოს სიტყვებით გადმოცემა შეუძლებელია, მაგრამ გაფიქრებისთანავე პირში ჩნდება. ახლახანს იმდენად მომენატრა, რომ შაბათ–კვირას ბებიას სოფელში ვესტუმრე. თითქმის ჭიშკართან თხელი კარტოფილის ღვეზელის მომზადების სწავლა ვთხოვე. ბებიას უარი არ უთქვამს, ახლა ამ რეცეპტს თქვენ გიზიარებთ. Vivien გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ კარტოფილის ღვეზელი „გლეხური“. შესაძლოა, თქვენთვის ბავშვობიდან ნაცნობია.
ცომის ინგრედიენტები:
- 1 ჭიქა თბილი კარტოფილის ნახარში
- 1 ჩ/კ მშრალი საფუარი
- 0,5 ჩ/კ მარილი
- 1 ს/კ შაქარი
- 2,5 ჭიქა ფქვილი
შიგთავსის ინგრედიენტები:
- 6 საშუალო ზომის კარტოფილი
- 2 ხახვი
- 50 გ კარაქი
- მარილი და წიწაკა გემოვნებით
- ზეთი შესაწვავად
მომზადების წესი:
- ამ რეცეპტში ყველაფერი ურთიერთკავშირშია. ჯერ კარტოფილი გათალეთ და დაჭერით. მარილიან წყალში მოხარშეთ. შემდეგ ნახარში გადაასხით, ნაწილი ცომისთვის დაიტოვეთ. კარტოფილი დაჭყლიტეთ და დროებით გვერდზე გადადეთ.
- სანამ კარტოფილი იხარშება, ხახვი დაჭერით და კარაქში შეწვით. ხახვი პიურეს დაუმატეთ.
- ცომი მოამზადეთ. თბილ ნახარშში საფუარი, შაქარი და მარილი გახსენით. 2 ჭიქა ფქვილი დაუმატეთ და რბილი და ცოტა წებოვანი ცომი მოზილეთ. 1 საათით სითბოში გააჩერეთ. ახლა დარჩენილი ფქვილი დაუმატეთ და კიდევ ერთხელ მოზილეთ.
- ცომი სამ ნაწილად დაყავით, თითოეულს ძეხვის ფორმა მიეცით. ნაჭრებად დაჭერით. თითოეული წრიულად გააბრტყელეთ. წრის ცენტრში სუფრის კოვზი შიგთავსი ჩადეთ. კიდეები აწიეთ და შეკარით. ასე სუფთა ღვეზელს მიიღებთ.
- ახლა ღვეზელები მსუბუქად გააბრტყელეთ და ბევრ ზეთში შეწითლებამდე შეწვით.
აღსანიშნავია, რომ თხელი ღვეზელი ზუსტად ისე გამოვიდა, როგორც ბავშვობაში მახსოვდა. დიახ, ეს ძალიან სასარგებლო საკვები არაა, მაგრამ დიდ სიხარულს გვანიჭებს. ზოგჯერ შეგიძლიათ საკუთარი თავი გაანებივროთ.