უმ სოკოს იშვიათად მივირთმევთ. ჩვეულებრივ, სოკოს ვხარშავთ, ვწვავთ, ვამწნილებთ, ვაცხობთ, ვამარილებთ ან ვახმობთ. ბავშვობიდან ვიცით: უმი სოკო ჯანმრთელობისთვის სახიფათოა. ასეა სინამდვილეში? Vivien გიამბობთ, რომელი სოკო შეგიძლიათ მიირთვათ უმად.დიახ, ზოგიერთი სოკო უმად უშიშრად შეგიძლიათ შეჭამოთ. პროდუქტი მომზადების პროცესში არა მხოლოდ სასარგებლო თვისებებს კარგავს, არამედ ნაკლებად არომატული ხდება. უდავოდ, მცენარეული ზეთი, მარილი და სანელებლები სოკოს გემოებს ხსნის. ნახეთ, რომელი სოკო შეგიძლიათ მიირთვათ უმად. მშვიდი ნადირობის მოყვარულებს მოეწონებათ.
რომელი სოკო შეგიძლიათ მიირთვათ უმად: არა მხოლოდ ქამა სოკო – აღმოჩნდა, რომ უმად არა მხოლოდ ქამა სოკო შეგიძლიათ ჭამოთ. ამ საქმისთვის შესანიშნავია სურნელოვანი ძირბუკა, მიქლიო, მჭადა და თირკმელა. ისინი ტყის გემოთი და არომატით გაჯერებული არიან. თუ ტყეში სოკოს საკრეფად სიარული გიყვართ, ცოტა ბოსტნეული და სანელებელი თან იქონიეთ. პირდაპირ ტყეში შესანიშნავ წასახემსებელს მოამზადებთ. მარილმოყრილ ახალ სოკოს პომიდორი, მწვანილი და ხახვის რგოლები დაუმატეთ. ასე გემრიელი სალათის მირთმევას შეძლებთ.
ყურადღება მიაქციეთ, რომ უმი სოკოს ჭამა შეიძლება, თუ ქალაქიდან შორს, ეკოლოგიურად სუფთა ადგილში დაკრეფთ. სხვა შემთხვევაში თერმოდამუშავება აუცილებელია, რომ მძიმე ლითონების მარილები მოაშოროთ. გარდა ამისა, გამოცდილი სოკოს მკრეფავები გირჩევენ, რომ წკრიალა და წითელკაბა სოკოები უმად არ მიირთვათ. ამ სოკოების უმად ჭამის შემთხვევაში შეიძლება მოიწამლოთ. გასაგებია, რომ გემრიელი სოკოს მაშინვე გასინჯვა გვსურს, მაგრამ უმჯობესია ასე არ მოიქცეთ.
მშვიდი ნადირობით საქმე არ სრულდება. გახსოვდეთ, რომ დაკრეფილი სოკო 6 საათის განმავლობაში უნდა დაამუშავოთ. მიქლიო გამონაკლისია. მას საკმაოდ მკვრივი ტექსტურა აქვს, ამიტომ 3 დღე მაცივარში შეგიძლიათ შეინახოთ.