იდეალურად მოხარშული სიმინდის საიდუმლო: როდის მოაყაროთ მარილი და რა დაუმატოთ

1164

სიმინდი ბავშვობიდან ძალიან მიყვარს. ერთხელ ჩემს დასთან ერთად მთაში მეგობარს ვესტუმრე. აქ საოცარი სიმინდით გაგვიმასპინძლდნენ. დავინტერესდი, რატომ არ გამოგვდის ასეთი ჩვენ. აღმოჩნდა, რომ სიმინდის ჯიშის გარდა ბევრი რამ დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორ მოხარშავთ. მომზადების სწორი ტექნოლოგია უკვე წარმატების ნახევარია. უნდა იცოდეთ, რა განსხვავებაა შაქრიან და საკვებ ჯიშებს შორის.

როგორ მოვხარშოთ სიმინდი: სწორად მომზადების საიდუმლო – ჯიში განსაზღვრეთ – ჩვეულებრივ, სიმინდს თავად ვზრდით. აქ, ყველაფერი მარტივია: რა თესლსაც გაზაფხულზე იყიდით, ზაფხულში ის გაიზრდება. თუ ბაზარში ან სუპერმარკეტში ყიდულობთ, მარცვლებით მისი სირბილე და წვნიანობა შეგიძლიათ განსაზღვროთ. გასინჯეთ, თუ ტკბილი და წვნიანია, ხოლო გარეგნულად ღია, გამოდის, შაქრიანი ჯიშია. საკვებ სიმინდს ნეიტრალური გემო აქვს. ხოლო ძველი სიმინდი ყვითელი და მშრალია.

მოხარშვის სწორი ტექნოლოგია – მოდით გავარკვიოთ, როგორ მოვამზადოთ სიმინდი ისე, რომ რბილი და წვნიანი იყოს. 5 ეტაპია:

  1. სიმინდს ფოთლები მოაშორეთ და 1–2 საათით წყალში ჩაალბეთ. ასე მარცვალი შიგნით უფრო დარბილდება, ხოლო გარსი კარგად მოიხარშება.
  2. ქვაბში წყალი ჩაასხით და ცეცხლზე დადგით. სიმინდი მხოლოდ ცხელ წყალში ჩააწყვეთ. ამ დეტალის გაგებამ გამაოცა, რადგან მთელი ცხოვრება სიმინდს ცივ წყალში ვაწყობდი.
  3. კიდევ ერთი საინტერესო მომენტი: მარილი მხოლოდ ხარშვის ბოლოს მოაყარეთ, გამორთვამდე ზუსტად 5 წუთით ადრე. თუ მარილს უფრო ადრე მოაყრით, მარცვლების სიხისტე გაიზრდება.
  4. რეკომენდებულია, რომ ხარშვისას ცოტა კარაქიც დაუმატოთ.
  5. მთელი პროცესი ზუსტად 20 წუთს წაგართმევთ. ცეცხლიდან გადმოდგმის და წყლის გადასხმის შემდეგ ქვაბს თავსახური კარგად დაახურეთ და პირსახოცში შეფუთეთ. ასე 20 წუთი სიმინდი დაიორთქლება.

ხარშვისას სიმინდის მზაობა შეგიძლიათ რამდენიმე მარცვლის გატეხვით შეამოწმოთ. ზოგჯერ, ხარშვის დრო უნდა გაზარდოთ.გსურთ რბილი სიმინდი მიიღოთ? მის მოსამზადებლად საკმარისი დრო გამოყავით. სიმინდის ტაროები ჩაალბეთ, მხოლოდ ცხელ წყალში ჩააწყვეთ, სრულ გაგრილებამდე ქსოვილში შეფუთეთ და შაქრიანი სიმინდის ტკბილი გემოთი ისიამოვნეთ. ამ ტექნოლოგიით სიმინდის მოხარშვა სცადეთ და ნახავთ, რამდენად გემრიელი, ნაზი და წვნიანი გამოვა.