ხრაშუნა ნაკლებად მარილიანი კიტრი „საბანკეტო“ კამის ქოლგებით

469

მცხუნვარე ზაფხულში, დასვენების დღეებში მეუღლე მეგობრებს პატიჟებს ჭიქა ქაფიან სასმელზე, შემწვარ ხორცზე, გიტარის დასაკვრელად. მე ხრაშუნა ნაკლებად მარილიანი კიტრის მწნილის მომზადებას მთხოვს. დასვენების დღეებში პატარა დღესასწაულის წინააღმდეგი არ ვარ, მაგრამ დღეს ქმარმა თავისი საჩუქრით გამაოცა. საქმე იმაშია, რომ ორივე ვმუშაობთ, ამიტომ ჩვეულებრივ ადრე ვიძინებთ, რომ დილით ენერგიულები ვიყოთ. აი, სტუმრებთან ერთად ადრე ვერ დაიძინებთ. ზოგი ღამით რჩება, დილით კი წვეულების გაგრძელებას ელოდება, ზოგი ბოლო ტაქსით მიდის. სანამ სახლს დაალაგებ, ჭურჭელს გარეცხავ – ბავშვობის დრო მოგონებებში რჩება. დღეს მეუღლე სადილზე მოვიდა და თაიგული მაჩუქა. თან არა უბრალო, არამედ მინიშნებით. თავიდან წინააღმდეგი ვიყავი, მაგრამ დამითანხმა, მითხრა: „შენი მომზადებული ხრაშუნა ნაკლებად მარილიანი კიტრის მწნილი ჩემთვის მინდა და არა სტუმრებისთვის. გასულ შაბათ–კვირას ვანოს ერთი ცალი ძლივს გამოვტაცე. ძვირფასო, ძალიან გთხოვ, მოამზადე.“ როგორ უნდა უთხრა უარი? ვამზადებ და თქვენც გაჩვენებთ.

ხრაშუნა ნაკლებად მარილიანი კიტრის მწნილი – ინგრედიენტები ორ ნახევარლიტრიან ქილაზეა გათვლილი. ერთი ჩემი მეუღლისთვის, მეორე მაცივარში შესანახად დასვენების დღეემდე. მარტივი რეცეპტია, მთავარია, კიტრის მომზადებას დაელოდოთ.

ინგრედიენტები:

  • 1,6 კგ კიტრი
  • 2 ს/კ არაიოდირებული ქვის მარილი
  • 5-6 კბილი ნიორი
  • 2 ლ წყალი
  • 4 მარცვალი შავი წიწაკა
  • პირშუშხას ფოთლები
  • კამის ქოლგები
  • მოცხარის ფოთლები

მომზადების წესი:

  1. პირველ რიგში, კიტრი გარეცხეთ და ცივ წყალში რამდენიმე საათით ჩაალბეთ. მთელი ღამე შეგიძლიათ გააჩეროთ. ასე ზედმეტ სიმწარეს მოაშორებთ.
  2. პირშუშხას ფოთლები, მოცხარის ფოთლები და კამის ქოლგები გარეცხეთ.
  3. მარილიანი წყალი (5-10 წამი) აადუღეთ, რომ მარილი კარგად გაიხსნას. 60-70 გრადუსამდე გაგრილებას დაელოდეთ. დრო არ დაკარგოთ, მწვანილი და კიტრი ქილებში ჩააწყვეთ.
  4. ქილის ძირში მზა მწვანილის და ნივრის ნახევარი ჩააფინეთ.
  5. კიტრებს ბოლოები მოაჭერით, ქილებში თანაბრად გაანაწილეთ. თითოეულ ქილას 2 მარცვალი შავი წიწაკა დაუმატეთ. დარჩენილი მწვანილი და ნიორი დაუმატეთ.
  6. გაგრილებული მარილწყალი ქილებში ჩაასხით. მარლა დააფარეთ და 1 დღე ოთახში გააჩერეთ. ოჯახის წევრები ამ ოთახში არ დაუშვათ, არომატი დაგავიწყებთ, რომ კიტრი გემოს ახლა იძენს.
  7. მზა კიტრი მაცივარში შეინახეთ, მაგრამ აქ დიდხანს არ გაჩერდება. გემრიელად მიირთვით! სამზარეულოში წარმატებულ ექსპერიმენტებს გისურვებთ!