ყოველწლიურად დახლებზე სოფლის ახალი კარტოფილის გამოჩენას მოუთმენლად ველოდები. მაღაზიებში ასეთი იმპორტული ბოსტნეული სეზონის გარეშეც არის, მაგრამ რაღაც სხვა, წყლიანი გემო აქვს. რაც უფრო ახლოვდება აგვისტო, მით უფრო ხშირად ჩნდება კულინარიული დღესასწაულის მოახლოების შეგრძნება. კიტრი უკვე მარილდება, კამა ქუცმაცდება, კარტოფილს ვხარშავთ. კერძის მომზადებაზე ნაკლები დრო რომ დახარჯოთ, Vivien გასწავლით, როგორ გათალოთ ახალი კარტოფილი დანის გარეშე. მეთოდი მოგეწონებათ, თუ ახალ კარტოფილს დანით და საფხეკით ვერ თლით. გიზიარებთ ძველებურ მეთოდს ახალი ბოლქვის თხელი ქერქის მოსაშორებლად. ბონუსად, კარტოფილის გამოცხობის სოფლურ რეცეპტსაც გიზიარებთ.
ახალი კარტოფილის დანის გარეშე გათლა შესაძლებელია – ბევრი ქვის მარილი დაგჭირდებათ. რაც უფრო მსხვილი კრისტალებია, მით უკეთესი. კარტოფილი კარგად გარეცხეთ და შესაძლებლობის მიხედვით პირსახოცით გაამშრალეთ.
- მსხვილი ბოლქვები. ქვაბში ჩააწყვეთ და მარილი მოაყარეთ ისე, რომ ქუდი გამოვიდეს. ახლა თავსახური დაახურეთ და კარგად შეანჯღრიეთ. 2-3 წუთით საკმარისია. რთულ ამოცანად შეიძლება მოგეჩვენოთ, მაგრამ უფრო სწრაფად დაამთავრებთ, ვიდრე დანის შემთხვევაში. ახლა კარტოფილი წყალში გარეცხეთ და მზადაა!
- პატარა ბოლქვები. თასში ჩააწყვეთ, მარილი მოაყარეთ და ხელით კარგად შეაზილეთ, შემდეგ წყალი გაავლეთ. თითოეულ კარტოფილზე ხელით მუშაობა მოგიწევთ, მაგრამ შედეგი მოგეწონებათ.
- სხვადასხვა ზომის ბოლქვები. ასეთი კარტოფილი პარკში ჩააწყვეთ, მარილი ჩაყარეთ და კარგად შეკარით. ახლა მაგიდაზე კარგად გადაატარეთ, შემდეგ ბოლქვები გარეცხეთ.
როგორ მოვამზადოთ გემრიელი ახალი კარტოფილი – ღუმელში გამომცხვარი ახალი კარტოფილი ყველაზე გემრიელია. გთავაზობთ რეცეპტს, რომლითაც ღუმელში არომატულ და შემწვარ კარტოფილს მოამზადებთ.
ინგრედიენტები:
- 1 კგ ახალი კარტოფილი
- 3 ს/კ მცენარეული ზეთი
- 5-6 კბილი ნიორი
- 3 დაფნის ფოთოლი
- მარილი, წიწაკა, მწვანილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
- წვრილად დაჭრილი ნიორი, 3-4 ნაწილად დაქუცმაცებული დაფნის ფოთოლი, მარილი, წიწაკა და ხმელი მწვანილი ზეთს დაუმატეთ.
- კარტოფილი გათალეთ, გაამშრალეთ და ზეთის საკაზმი აურიეთ. 10-15 წუთით გააჩერეთ.
- საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ, კარტოფილი დააწყვეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში აცხვეთ. ბოლქვის ზომის მიხედვით დაახლოებით 40 წუთით აცხვეთ. მზაობა ჩანგლით შეამოწმეთ.
დაე, ყოველთვის მარტივად და გემრიელი კერძები მოამზადეთ.