2 მარტივი მეთოდი, როგორ შეინარჩუნოთ პომიდვრის მთლიანობა ქილაში

781

ზაფხულის ბოლოს დიასახლისები პომიდვრის კონსერვაციას აქტიურად იწყებენ. რამდენიმე ქილას ზამთრისთვის მეც ვინახავ. ნაწილით პომიდვრის პასტას ან სხვა სოუსს ან წასახემსებელს ვამზადებ, დანარჩენს მთლიანს ვინახავ. ყოველჯერზე ვამჩნევ, რომ პომიდორი ქილაში სკდება. ეს არა მხოლოდ მწნილის გარეგნობას აფუჭებს, არამედ მის გემოზეც გავლენას ახდენს. თავიდან ვიფიქრე, რომ პრობლემა პომიდვრის სახეობაშია. ნაყოფის ზომით და მარინადით ექსპერიმენტები დავიწყე. როგორც უკვე მიხვდით, არ უშველა. მაშინ მეზობელს რჩევისთვის მივმართე. ამ ქალს დიდი ოჯახი ჰყავს, ამიტომ კონსერვების მომზადების ოსტატია. მისგან ორი უმარტივესი მეთოდი გავიგე, როგორ ავიცილო თავიდან მწნილი პომიდვრის სკდომა.

როგორ შევინახოთ პომიდვრის მთლიანობა ქილაში – ჩვეულებრივ, პომიდორი ტემპერატურის მკვეთრი ცვლილების გამო სკდება. თხელი კანი ასეთ „სტრესს“ ვერ უძლებს. სქელკანიანი ნაყოფი შეარჩიეთ, თუნდაც ოდნავ მკვახე იყოს. სახეობას ყურადღება მიაქციეთ. ზოგიერთი დასამწნილებლად შესაფერისი არაა.

  1. დაორთქვლა – პომიდორი რომ არ დასკდეს, დაკონსერვებამდე კარგად უნდა დაორთქლოთ. ამისთვის სუფთა პომიდვრები სტერილურ ქილებში ჩააწყვეთ და ცოტა ცხელი მარინადი დაასხით. რამდენიმე წუთით გააჩერეთ, რომ ნაყოფი დაორთქლდეს. როცა ქილის გვერდები დაორთქლდება, ცოტა მარინადი დაუმატეთ და რამდენიმე წუთით გააჩერეთ. თანდათან სითხე დაუმატეთ, სანამ ქილა ბოლომდე არ გაივსება. გაითვალისწინეთ, რომ თითოეული შემდეგი ულუფა წინაზე ცხელი უნდა იყოს. ასე არა მხოლოდ ნაყოფს, არამედ ქილას დაიცავთ.
  2. ჩხვლეტა – მეორე მეთოდი უფრო მარტივი და სწრაფია. პომიდორი ქილაში ჩააწყვეთ. პომიდორს ყუნწის მიდამოში პატარა ნახვრეტი გაუკეთეთ. კბილის ჩხირი ან სქელი ნემსი დაგჭირდებათ. პატარა ნახვრეტის წყალობით ფირის ზედაპირზე დაჭიმულობა შემცირდება. გასაკვირია, მაგრამ ყოველთვის მუშაობს.

აი, ასე მარტივად პომიდვრის მთლიანობა შეგიძლიათ შეინარჩუნოთ. მნიშვნელობა არ აქვს, გამოცდილი მზარეული ხართ თუ ეს თქვენი პირველი მცდელობაა. Vivien–ის რჩევების გამოყენებით პომიდვრის კონსერვი ძალიან გემრიელი გამოვა.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს