ხრაშუნა კიტრის მწნილი იოდირებული მარილით უკრაინელი შეფმზარეულის რეცეპტით

448

ევგენი კლოპოტენკო, ცნობილი უკრაინელი შეფმზარეული, მითების გაქარწყლებას აგრძელებს. ამჯერად გამოცდილი სპეციალისტი ბოსტნეულის მწნილთან დაკავშირებულ სტერეოტიპებს არღვევს. კლოპოტენკო ირწმუნება, რომ კიტრი ზამთრისთვის იოდირებული მარილით შეგიძლიათ შეინახოთ. მისი თქმით, ამისთვის იდეალურია. ქვის მარილის გამოყენება აუცილებელი არაა. მზარეული ამ ინგრედიენტით ნაკლებად მარილიან კიტრსაც ამზადებს, რომლის ქილაც რამდენიმე საათში შეგიძლიათ გახსნათ. საზაფხულო მენიუ ხრაშუნა კიტრით არომატული სანელებლებით გაამრავალფეროვნეთ!

კიტრის მწნილი იოდირებული მარილით – კლოპოტენკოს მტკიცებით, ასეთი მარილი ცოტა კალიუმის იოდიდს შეიცავს, რომ როგორმე გემოზე იმოქმედოს. სწორედ ამიტომ, იოდირებულ მარილში დამწნილებული კიტრი წარმოუდგენლად არომატული გამოდის. უსიამოვნო გემოზე ლაპარაკი ზედმეტია.

ნაკლებად მარილიანი კიტრის რეცეპტი – შეფმზარეული გირჩევთ, იოდირებული მარილით კიტრის დასამწნილებლად პატარა ბოსტნეული (10 სმ–მდე) გამოიყენოთ. სანელებლებით შეგიძლიათ ექსპერიმენტები ჩაატაროთ. კიტრის დასამწნილებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ კამის ყვავილედი და სხვადასხვა ფოთოლი (მოცხარი, ალუბალი ან პირშუშხა).

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ კიტრი
  • 2 ს/კ იოდირებული მარილი
  • 10 გ ჩილის წიწაკა
  • 800 მლ გაზიანი წყალი
  • 6 კბილი ნიორი
  • სანელებლების ნაკრები გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. კიტრი კარგად გარეცხეთ და თასში ჩადეთ. ცივი წყალი დაასხით და ნახევარი საათით გააჩერეთ.
  2. შერჩეული მწვანილი მსხვილად დაჭერით. ცხარე წიწაკა კარგად გარეცხეთ და თხელ რგოლებად დაჭერით. ნივრის კბილები გაასუფთავეთ და დანით მსუბუქად დაჭყლიტეთ.
  3. 1,5 ლიტრიან ქილაში დაჭრილი მწვანილი, ჩილის წიწაკა და ნიორი ჩააწყვეთ. კიტრი მჭიდროდ ჩააწყვეთ.
  4. იოდირებული მარილი დაუმატეთ. გაზიანი წყალი დაასხით.
  5. ქილა მოხუფეთ და 5 საათით მაცივარში შეინახეთ.

კონსერვაციისთვის ახალი კიტრი ყვითელი ლაქების გარეშე შეარჩიეთ. ასეთი ნამდვილად ხრაშუნა გამოვა. იოდირებული მარილით კონსერვის გემოს გაფუჭების არ შეგეშინდეთ. მასთან ერთად ბოსტნეული არანაკლებ გემრიელი გამოვა. ქვის მარილით დამწნილებული კიტრისგან დიდად არ განსხვავდება. ნიჭიერ მზარეულს ამაში შეგიძლიათ ენდოთ. ზამთრისთვის კონსერვი იოდირებული მარილით მოამზადეთ და უკვე საღამოს კლოპოტენკოს რეცეპტით ნაკლებად მარილიანი კიტრი გააკეთეთ.