ყოველ წელს მარწყვის სეზონზე ტორტს „ფრეზიე“ ვაცხობ. სტუმრები ისე ესევიან, როგორც ფუტკრები თაფლს

304

ამბობენ, რომ საფრანგეთში მარწყვის ბისკვიტის ტორტი „ფრეზიე“ დაბადების დღისთვის შესანიშნავია. რატომ არ მოვაწყოთ დღესასწაული პირდაპირ დღეს? მით უფრო, ახლა მარწყვის სეზონია. გადაწყვეტილია: ვამზადებთ უჩვეულოდ ნაზ და საოცრად ლამაზ ტორტს ფრანგული რეცეპტით. პროდუქტების გარდა დაგჭირდებათ 20 სმ დიამეტრის ლითონის ფორმა და საკონდიტრო ლენტი. ასე ტორტის გვერდითა ზედაპირი იდეალურად გლუვი იქნება, ხოლო ტორტი შეგიძლიათ ფორმაზე მაღალი გააკეთოთ.

ბისკვიტის ინგრედიენტები:

  • 3 კვერცხი
  • 100 გ შაქარი
  • 50 გ ფქვილი
  • 25 გ სახამებელი
  • 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
  • 10 გ ვანილი

კრემის და შიგთავსის ინგრედიენტები:

  • 700-800 გ მარწყვი
  • 400 მლ რძე
  • 200 გ შაქარი
  • 3 კვერცხი
  • 4 ს/კ სახამებელი
  • 200 გ კარაქი
  • 15 გ ჟელატინი
  • 50 მლ მდუღარე წყალი
  • 10 გ ვანილი
  • 100 მლ წყალი სიროფისთვის
  • 100 გ შაქარი სიროფისთვის
  • 1 პაკეტი მარწყვის ჟელე

მომზადების წესი:

  • ბისკვიტის მომზადებით დაიწყეთ. 3 კვერცხის ცილა გულისგან დააცალკევეთ.
  • კვერცხის ცილები მყარი ქაფის მიღებამდე ათქვიფეთ. არ გაჩერდეთ ისე, შაქარი დაუმატეთ. კარგად ათქვიფეთ.
  • კვერცხის გულები, ფქვილი, სახამებელი, გამაფხვიერებელი და ვანილი აურიეთ. მიქსერით ათქვიფეთ.
  • ფქვილის მასას ათქვეფილი კვერცხის ცილა რამდენიმე ეტაპად დაუმატეთ. სპატულით აურიეთ.
  • კულინარიულ ქაღალდზე ფანქრით საცხობი ფორმის წრე შემოხაზეთ.
  • მონიშნულ წრეზე ცომის ნახევარი დაასხით და თანაბრად გაანაწილეთ.
  • 190 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 10-12 წუთით აცხვეთ. ცომის მეორე ნახევარზეც იგივე მოქმედება გაიმეორეთ.
  • ბისკვიტის ფენებს სახსნელი ფორმის გვერდებით ზედმეტი ნაწილები მოაშორეთ, რომ ფორმაში ჩაეტიოს.
  • ფორმაში აცეტატის ლენტი (ან შესაფუთი პარკი) ჩააფინეთ. შემდეგ ბისკვიტის ფენა მოათავსეთ.
  • შიგთავსის მომზადება დაიწყეთ. რძე და 100 გ შაქარი აურიეთ. ცეცხლზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ.
  • 3 კვერცხს 100 გ შაქარი და ვანილი დაუმატეთ. კარგად ათქვიფეთ.
  • სახამებელი დაუმატეთ და აურიეთ. მიღებულ ნარევს ადუღებული რძე დაუმატეთ და მუდმივად აურიეთ. ცეცხლზე დადგით და გასქელებამდე მიიყვანეთ.
  • კრემს 100 გ კარაქი დაუმატეთ და ათქვიფეთ. კრემი გასაცივებლად ოთახის ტემპერატურაზე გააჩერეთ.
  • ამ დროში 1,5 კოვზ ჟელატინს 50 მლ წყალი დაასხით.
  • ცივ კრემს დარჩენილი კარაქი დაუმატეთ და 5 წუთით ათქვიფეთ. ბოლოს წყლის ორთქლზე გამდნარი ჟელატინი დაუმატეთ.
  • მარწყვი კარგად გარეცხეთ, ყუნწები მოაშორეთ. ზუსტად 10 რჩეული კენკრა შუაზე გაჭერით.
  • ბისკვიტის ფენა შაქრიანი სიროფით გაჟღინთეთ. ბისკვიტის ფენის კიდის გასწვრივ დაჭრილი მარწყვი ჩააწყვეთ.
  • ფორმას კრემის ნახევარი დაასხით. კრემში წვეტიანი თავით ზემოთ დარჩენილი კენკრა ჩააწყვეთ. რამდენიმე კენკრა გასაფორმებლად გადადეთ.
  • მარწყვს დარჩენილი კრემი დაასხით. მთელ მოცულობაში თანაბრად გაანაწილეთ. შიგთავსს ბისკვიტის მეორე ფენა დააფარეთ.
  • ბისკვიტის ფენა შაქრიანი სიროფით გაჟღინთეთ.
  • ტორტის გასაფორმებლად რამდენიმე კენკრა თხელ ფირფიტებად დაჭერით და ზედაპირზე ზოლებად დააწყვეთ.
  • მარწყვის ჟელე ინსტრუქციის მიხედვით მოამზადეთ და ტორტს ზემოდან დაასხით.
  • მთელი ღამით მაცივარში შეინახეთ.
  • 1 საათში ფორმა და პარკი მოაშორეთ.
  • მარწყვი ტორტის გვერდებზე წითელ ალს ჰგავს. ტორტი წარმოუდგენლად ლამაზი და გემრიელი გამოდის. ნებისმიერ შემთხვევაში სადღესასწაულო სუფრის ცენტრალური მოვლენა გახდება. მაღაზიაში ნაყიდი კვერცხით უფრო მომგებიანი გამოვა. სახლის კვერცხის გამო ყვითელ კრემს მიიღებთ, რომელიც ბისკვიტისგან ფერით დიდად არ განსხვავდება.
  • გემრიელად მიირთვით და ახალ კულინარიულ აღმოჩენებს გისურვებთ!