ვინეგრეტი ქილაში: რატომ ჩავდოთ და შეიცვლება თუ არა ამით გემო

470

დიასახლისების უმეტესობამ იცის, რა ინგრედიენტი სჭირდება ვინეგრეტს და როგორ მოამზადოს. ასევე ყველას შეუძლია ამ სალათს საყვარელი ინგრედიენტები დაუმატოს. მაგალითად, ზოგიერთისთვის სალათში ზეთისხილის, ვაშლის ან ლიმონის ნაჭრების დამატება ჩვეულებრივი ამბავია. Vivien გირჩევთ სალათი სტანდარტული რეცეპტით, მაგრამ უჩვეულო სოუსის დამატებით მოამზადოთ.

ბოსტნეული ვინეგრეტისთვის

ინგრედიენტები:

  • 3 დიდი კარტოფილი
  • 3 სტაფილო
  • 3 საშუალო ზომის მწნილი კიტრი
  • 1 ხახვი
  • 200 გ მდოგვი
  • 2 სუფრის ჭარხალი
  • მწვანილი გასაფორმებლად

მომზადების წესი:

  1. ვინეგრეტი ძველი რეცეპტით მოამზადეთ. კარტოფილი, სტაფილო და ჭარხალი მომზადებამდე მოხარშეთ და გააგრილეთ. პროცესის დასაჩქარებლად ყინულიან წყალს ყინულის კუბები დაუმატეთ.
  2. სანამ ბოსტნეული იხარშება, ხახვი და კიტრი კუბებად დაჭერით. მწვანე ბარდას ზედმეტი სითხე მოაშორეთ. მწვანე ხახვი და ცოტა ახალი მწვანილი დაჭერით. სიტყვაზე, რამდენიმე ტოტი მწვანილი გასაფორმებლად შეინახეთ.
  3. მოხარშული ჭარხალი, სტაფილო და კარტოფილი პატარა კუბებად დაჭერით. ყველა ინგრედიენტს ერთ თასში აურიეთ და საყვარელი სანელებელი დაუმატეთ. მცენარეული ზეთის დამატება არ იჩქაროთ, რადგან სპეციალურ არომატულ საკაზმს მოვამზადებთ.

პიკანტური საკაზმი

ინგრედიენტები:

  • 1/3 ჭიქა ზეითუნის ზეთი
  • 1 ჩ/კ დიჟონის მდოგვი
  • 2 ს/კ თაფლი
  • საყვარელი სანელებლები გემოვნებით
  • 3 ს/კ ფორთოხლის წვენი
  • 2 ს/კ ლიმონის წვენი
  • 2 ს/კ ვაშლის ძმარი

მომზადების წესი:

  1. მოამზადეთ ქილა, რაშიც ვინეგრეტს მოათავსებთ. ამ ქილაში ბოსტნეულს და საკაზმს სწრაფად და ხარისხიანად აურევთ. მასში ყველა თხევადი ინგრედიენტი შეგიძლიათ აურიოთ. გაითვალისწინეთ, რომ ქილას თავსახური ჰერმენტულად უნდა დაახუროთ. არაფერი უნდა დაიღვაროს.
  2. როგორც კი, ქილაში საკაზმის ყველაზე თხევად კომპონენტს აურევთ, ვინეგრეტი ფრთხილად დაუმატეთ. ქილა ფრთხილად შეანჟღრიეთ, რომ ბოსტნეული ზეთოვან–თაფლიან საკაზმს ინტენსიურად შეერიოს.
  3. ქილის ნაცვლად შეგიძლიათ საყინულის პარკები გამოიყენოთ. საკმაოდ გამძლეა და საიმედო ელვა აქვს. თუ არ გადააჭარბებთ, არ გაიხსნება და გაიხევა. სალათის მომზადების შემდეგ პარკი გადააგდეთ. ასე ბევრი ჭურჭლის გარეცხვა არ მოგიწევთ.

რომელი ბოსტნეული გამოგადგებათ აუცილებლად ვინეგრეტისთვის – ზოგიერთი დიასახლისი დარწმუნებულია, რომ ნამდვილ ვინეგრეტში მწნილი კომბოსტო უნდა გამოიყენოთ და არა კიტრი, ხოლო ბარდის ნაცვლად ლობიო, სალათს მცენარეული ზეთი ან რაღაც სხვა უნდა მოასხათ. ექსპერიმენტის ჩატარებას და ასეთი საკაზმის მომზადებას გთავაზობთ. რატომ არ უნდა სცადოთ რაღაც ახალი? ამაში ხომ ცუდი არაფერია. არსებობს რეცეპტები, სადაც მწნილ კომბოსტოს და კიტრს, ასევე ლობიოს და ბარდას თანაბარი პროპორციებით უმატებენ. ექსპერიმენტების არ შეგეშინდეთ. ვინეგრეტს შეგიძლიათ მწნილი სოკო, ზეთისხილი დაუმატოთ. ასეთი საკაზმის მომზადება უბრალოდ აუცილებელია. სალათის გემო ახალი ფერებით ათამაშდება. სალათისთვის ბოსტნეულს ისევ იყიდით, რომ კვლავ მოამზადოთ.