უკრაინელმა სტუდენტმა მაჩვენა, როგორ აცხობს ქათმის მკერდს, რომ წვნიანი გამოვიდეს

330

გამომცხვარი ქათმის მკერდი დახვეწილი კერძია, რომელიც მაგიდაზე სწრაფად და მარტივად შეგიძლიათ გაიტანოთ. აქტუალურია, როცა დიდი კომპანია კარგად უნდა დაანაყროთ. ამ დროს მოკრძალებული სალათები საკმარისი არაა. რა შეიძლება იყოს გემრიელ ხორცზე უკეთესი? Vivien გირჩევთ, რეცეპტი შეინახოთ!

გამომცხვარი ქათმის მკერდი – ამ მეთოდით ქათმის მკერდის მოსამზადებლად ღრმა ფორმა დაგჭირდებათ. მთელი ხორცი უნდა ჩაეტიოს, რადგან ხორცი პატარა რულეტივით იხვევა და ძაფით იკვრება. ასე ქათმის მკერდი არ დაიშლება, რადგან შიგთავსიც აქვს. როგორი? არჩევანი ფართოა.

ქათმის მკერდი ბეკონით მდოგვის სოუსში

ინგრედიენტები:

  • 2 ქათმის მკერდი
  • 8 ნაჭერი ბეკონი
  • 200 მლ ბულიონი
  • 250 გ ისპანახი
  • 100 მლ არაჟანი
  • 60 გ თხის ყველი
  • 1 ს/კ მთელმარცვლოვანი მდოგვი
  • 2 ს/კ ზეითუნის ზეთი
  • სანელებლები

მომზადების წესი:

  1. ქათმის მკერდის რაოდენობა სტუმრების რაოდენობის მიხედვით დაარეგულირეთ. გაითვალისწინეთ, რომ ზოგისთვის ერთი მკერდი ცოტაა და დანამატს მოითხოვს. თითოეულ ქათმის მკერდს პარკი დააფარეთ და ცოტა საგორავით დაბეგვეთ. ყურადღება მიაქციეთ: მკერდი უბრალოდ უნდა გაათხელოთ, აგრესიული დარტყმებით არ დაშალოთ.
  2. 4 ნაჭერი ბეკონი ერთმანეთს გადაადეთ. ზემოდან დაბეგვილი ქათმის მკერდი დაადეთ, უკვე მასზე ისპანახის ფურცლები. ახლა თხის ყველი პატარა კუბებად დაჭერით და ისპანახზე მოათავსეთ. საყვარელი სანელებლები მოაყარეთ.
  3. ქათმის მკერდი ფრთხილად დაახვიეთ, რომ არაფერი გადმოიყაროს. ახლა ბაწრით ან სხვა გამძლე ძაფით შეკარით. შეკვრისას  ყველი რომ არ გამოვარდეს, ხორცის კიდეები დროებით ჯოხებით დაამაგრეთ.
  4. ხორცი გამოსაცხობად მოამზადეთ. ყველა მკერდი ფორმაში მოათავსეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში ზუსტად 25-30 წუთით აცხვეთ. ხორცს ყურადღება მიაქციეთ და დრო ღუმელის სიმძლავრის მიხედვით აკონტროლეთ.
  5. ბოლოს არაჟანი–მდოგვის სოუსი მოამზადეთ. მთელმარცვლოვანი მდოგვი და არაჟანი კარგად აურიეთ. ნარევი რულეტს გამოცხობამდე 10 წუთით ადრე წაუსვით.
  6. მაგიდაზე ქათმის მკერდი მდოგვის სოუსით ისპანახის ბალიშით შეგიძლიათ გაიტანოთ. ამისთვის ისპანახის ფურცლები 1 კოვზ მცენარეულ ზეთში თავსახურის ქვეშ მსუბუქად, 2-3 წუთით შეწვით.

გამომცხვარი ქათმის მკერდი ყველით და მწვანილით – ქათმის ხორცის შიგთავსად არა მხოლოდ თხის ყველი, არამედ ნებისმიერი ხმელი ან ნახევრად ხმელი ყველი გამოგადგებათ. მთავარია, რომ კარგი გემო და სასიამოვნო არომატი ჰქონდეს. მაგალითად, შიგთავსის ინგრედიენტები: ხმელი ყველი, ნიორი, მდოგვი და ახალი მწვანილი. ფანტაზიას გასაქანი მიეცით და ინგრედიენტები თავად აკონტროლეთ. ნიორი შეგიძლიათ არ დაუმატოთ, ხოლო ისპანახი რუკოლის ფოთლებით ჩაანაცვლოთ.

არ მოგწონთ ყველი? პრობლემა არაა, რადგან არომატული სოკოთი შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ. წინასწარ დაჭერით საყვარელი სოკო, რომელსაც ქათმის ხორცის შიგთავსად გამოიყენებთ. სანელებლები არ დაგავიწყდეთ. არომატისთვის როზმარინი დაუმატეთ. ქათმის მკერდი სჯობს ძაფის გამოყენებით გამოაცხოთ. ასე შიგთავსი შიგნით საიმედოდ დაფიქსირდება, ხოლო რულეტი იდეალურ ფორმას შეინარჩუნებს.