ხრაშუნა ბოლოკის კონსერვის მომარაგება ზამთრისთვის

410

როგორი გემო აქვს დაკონსერვებულ ბოლოკს? ამ ბოსტნეულს ხშირად არ ამწნილებენ. თვლიან, რომ ახალი ბოლოკი უფრო გემრიელია და სხვა დანარჩენი ამ გემოს ვერ იმეორებს. გარწმუნებთ, რომ მოხუფული ბოლოკი ახალზე ცუდი არაა. რა დაგჭირდებათ ასეთი არასტანდარტული რეცეპტისთვის? ბოლოკის რაოდენობა, რომელსაც ამწნილებთ, თავად გამოთვალეთ. შესაძლოა, პირველად დასატესტად ხუფავთ და ამიტომ ცოტა გააკეთეთ. მაგალითად, 0,5-0,75 ლ მოცულობის 1–2 ქილა. დაკონსერვებული ბოლოკის გემო მომჟავო–ტკბილია, ხოლო მარილწყალი, ნაკლებად სავარაუდოა, რომ მიირთვათ. ის მხოლოდ კონსერვების დიდ გულშემატკივრებს მოეწონებათ.

ინგრედიენტები:

  • ბოლოკი
  • კიტრი
  • კამის ტოტები
  • ოხრახუშის ტოტები
  • დაფნის ფოთოლი
  • წიწაკის მარცვლები
  • ბაჰარის წიწაკა

მარინადის ინგრედიენტები:

  • 3 ლ წყალი
  • 9 ს/კ შაქარი
  • 6 ს/კ მარილი
  • 180 მლ ძმარი (9%)

მომზადების წესი:

  1. ბოლოკი, რომელიც ქილაში მოხვდება, შეგიძლიათ არ დაჭრათ. პატარა ბოსტნეულს რამდენიმე ნაწილად დანაწევრება არ სჭირდება. საკმარისია, რომ ზედმეტი ნაწილები ორივე მხრიდან მოაშოროთ და კარგად გარეცხოთ.
  2. დაჟინებით გირჩევთ, რომ ქილები გაასტერილოთ. თავსახურები გამოხარშეთ. თითოეულ ქილაში რამდენიმე ტოტი კამა და ოხრახუში, ასევე დაფნის ფოთოლი, წიწაკა და ნიორი ჩადეთ. ამ ინგრედიენტების წყალობით ბოლოკი ხრაშუნა და არომატული გამოვა.
  3. ბოლოკი ქილაში მაქსიმალურად მჭიდროდ ჩააწყვეთ. ყურადღებით იყავით. ბოსტნეულზე დაჭერა და დეფორმირება არ შეიძლება. რამდენიმე ახალი კიტრიც შეგიძლიათ დაუმატოთ.
  4. ახლა მწნილის ბაზა მოამზადეთ. ბოლოკს და სხვა კომპონენტებს წყალი სამჯერ უნდა დაასხათ. პირველად მდუღარე წყალი დაასხით და თავსახური დააფარეთ. 5-6 წუთით გააჩერეთ, შემდეგ წყალი გადაასხით.
  5. მეორედ მდუღარე წყალი დაასხით და 5-6 წუთის შემდეგ გადაასხით, მაგრამ არა ნიჟარაში, არამედ ცალკე საზომ ჭიქაში ან დოქში. უნდა იცოდეთ, რამდენიმე მდუღარე წყალი უნდა დაასხათ უკვე არსებულ სითხეს. ასევე წყლის რაოდენობით სანელებლების რაოდენობა გამოთვალეთ.
  6. საზომი ჭიქიდან ან დოქიდან სითხე ქვაბში ჩაასხით. საჭირო რაოდენობის შაქარი, მარილი და ძმარი დაუმატეთ. სითხე ადუღებამდე მიიყვანეთ და ძლიერ ცეცხლზე 4-5 წუთით გააჩერეთ. ცხელი მარინადი ქილაში ფრთხილად ჩაასხით, კარგად მოხუფეთ. ქილები გადააბრუნეთ და მოშორებულ ადგილას გაიტანეთ.

მზა კერძი 1–2 კვირაში შეგიძლიათ გასინჯოთ. ასეთი ბოლოკი მათრობელა სასმელთან ან ხორციან კერძებთან შესანიშნავია. მოკლედ, ბოსტნეულის გემოთი ექსპერიმენტების არ შეგეშინდეთ. იქნებ, ასეთმა ბოლოკმა თქვენი გული დაიპყროს და ყოველწლიურად მოამზადოთ.