დამბალი ვაშლი უკრაინული რეცეპტით. მარილწყალს თაფლს და მიხაკს ვუმატებ

471

ვის უყვარს სახლში გაკეთებული დამბალი ვაშლი? საკმაოდ უჩვეულო გემო აქვს, მაგრამ გულგრილს არავის ტოვებს. პიკანტური სიმჟავე ზაფხულის თბილ დღეებს გაგახსენებთ, ხოლო წვენის სიტკბო განწყობას აგიმაღლებთ. ასეთი ვაშლი მთელი წელი შეგიძლიათ მიირთვათ. Vivien დამბალი ვაშლის მომზადების უკრაინულ რეცეპტს გიზიარებთ. უკრაინაში დამბალ ვაშლს ჯერ კიდევ მათი ბებიები და დიდედები აკეთებდნენ. ადრე ნამდვილად იცოდნენ, როგორ შეენახათ ხილის და ბოსტნეულის გემო დიდხანს. თანამედროვე მაცივარი და საყინულე არ ჰქონდათ, ამიტომ ფანტაზიის გამოვლენა უწევდათ. ასე არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ სასარგებლოც გამოდიოდა. ითვლება, რომ ასეთი ვაშლი საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე დადებითად მოქმედებს. იმუნიტეტს იცავს და ძვლებს აძლიერებს. დამბალი ვაშლი შეიცავს კალციუმს, რკინას, უჯრედისს და რძემჟავურ ბაქტერიებს. რა თქმა უნდა, უკუჩვენებაც აქვს. მაგალითად, დამბალი ვაშლით 5 წლამდე ასაკის ბავშვები არ გამოკვებოთ.

ხელმისაწვდომი რეცეპტი

ინგრედიენტები:

  • 5 კგ ვაშლი
  • 3 ლ წყალი
  • 6 ს/კ შაქარი
  • 2 ჩ/კ მარილი
  • ქიშმიში
  • ჩირი

მომზადების წესი:

  1. ამ რეცეპტს შეგვიძლია ექსპერიმენტული ვუწოდოთ. მცირე რაოდენობაზეა გათვლილი. თუ რაღაც ისე არ გამოვა, ბევრს არ დაკარგავთ.
  2. მარილი და შაქარი წყალში გახსენით. სითხე ოთახის ტემპერატურის უნდა იყოს. ვაშლი სუფთა პლასტმასის ვედროში შეგიძლიათ დაალბოთ.
  3. სუფთა ვაშლები ვედროში მოათავსეთ და შაქრიანი და მარილიანი წყალი დაასხით. ვაშლი შეგიძლიათ ოთხად გაჭრათ, მაგრამ მაქსიმალურად მაგარი უნდა იყოს. ვაშლზე წყლის დასხმის შემდეგ ქიშმიში და ჩირი შეგიძლიათ დაუმატოთ.
  4. ვაშლის ზემოდან სიმძიმე უნდა დაადოთ. მწნილის დიდი ქილა ან სუფთა ქსოვილში გახვეული აგური დაადეთ. 1 კვირა სითბოში შეინახეთ, შემდეგ 1 კვირა ცივ ადგილას გაიტანეთ. 2 კვირაში დამბალი ვაშლი შეგიძლიათ გასინჯოთ.

რეცეპტი დიდი ოჯახისთვის

ინგრედიენტები:

  • 25 კგ ვაშლი
  • ნიახური
  • 200 გ თაფლი
  • 400 გ შაქარი
  • 180 გ მარილი
  • 10,5 ლ წყალი
  • მიხაკი
  • დარიჩინი

მომზადების წესი:

  1. ასეთი დამბალი ვაშლი ძალიან ჰგავს იმას, როგორსაც ადრე უკრაინაში ამზადებდნენ. ხილი ბევრია, ამიტომ ხის კასრში ან მოცულობით მინის ქილაში მოათავსეთ.
  2. პირველ რიგში, ვაშლისთვის მარილწყალი მოამზადეთ. წყალი სუსტ ცეცხლზე შეათბეთ, შაქარი და მარილი გახსენით, დაფქვილი დარიჩინი და მიხაკის ვარსკვლავები დაუმატეთ. ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ და ცოტა გააგრილეთ.
  3. ვაშლი კარგად გარეცხეთ და შერჩეულ ჭურჭელში ჩააწყვეთ. ქილის ან კასრის ძირში ალუბლის ან მოცხარის ფოთლები შეგიძლიათ ჩააფინოთ. მარილწყალი დაასხით და ნიახური (სურვილისამებრ) დაუმატეთ.
  4. სიმძიმე ნებისმიერ შემთხვევაში სჭირდება. ეცადეთ, რომ მაქსიმალურად ეფექტური იყოს. პირველ დღეებში ვაშლი მარილწყალს აქტიურად შეიწოვს, საჭიროების შემთხვევაში შეგიძლიათ დაუმატოთ. ვაშლი 1,5-2 თვე შეგიძლიათ დააყენოთ.

მზა დამბალი ვაშლი ქარვასავით ციმციმებს. ნებისმიერ სუფრას იდეალურად ავსებს. მათრობელა სასმელებთან გრილ წასახემსებლად განსაკუთრებით კარგია. თითქმის ყველა კერძს შეეფერება. დამბალი ვაშლით ძვირფას სტუმრებს აუცილებლად გაუმასპინძლდით.