როცა შეუძლოდ ვარ, დეიდა გემრიელ, გამათბობელ და გამაძლიერებელ ებრაულ ბულიონს ამზადებს, მასთან ერთად მანდელახს

558

ცივ სეზონზე უბრალოდ ფინჯანი ჩაით ან ცხელი კაკაოთი და ორცხობილებით გათბობა გვსურს. ზამთარში ადვილად შეიძლება გაცივდეთ. ამინდი სწრაფად იცვლება და ორგანიზმი ამინდის ცვლილებას ყოველთვის ვერ უმკლავდება. ახლახანს ყელი ამტკივდა და დეიდა ტოვას ჯადოსნური საშუალება გამახსენდა. დეიდა ასეთ შემთხვევაში ყოველთვის სწორ ქათმის ბულიონს ამზადებდა, მას შინაურულ მანდელახს უმატებდა. ასეთი კერძის მირთმევის შემდეგ მაშინვე შვებას ვგრძნობ.

სწორი ქათმის ბულიონი

იაპონელი და ამერიკელი მეცნიერებიც თანხმდებიან, რომ ქათმის ბულიონი სურდოს სიმპტომებს ამსუბუქებს და ორგანიზმიდან ტოქსინებს გამოდევნის. დეიდა ტოვამ ზუსტად იცოდა, როგორ მოემზადებინა სამკურნალო ბულიონი. სამკურნალო წვნიანი ცხიმიანი ბულიონისგან ძალიან განსხვავდება. დეიდა ექიმი იყო, ამიტომ ვალდებულებად მიიჩნევდა, რომ პაციენტებისთვის არსებითი განსხვავებები აეხსნა. დღეს გიზიარებთ მის რეცეპტს და გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ ხრაშუნა ებრაული მანდელახი, რომ ორგანიზმი ნამდვილად გააძლიეროთ.

ინგრედიენტები:

  • 0,5 კგ ქათმის ხორცი
  • 1 ხახვი
  • შავი წიწაკის მარცვლები
  • 1 კონა ოხრახუში
  • 3 ლ წყალი
  • 1,5 ს/კ მარილი
  • 200 გ ფქვილი
  • 0,5 ჩ/კ კურკუმა
  • 2 ს/კ მცენარეული ზეთი

მომზადების წესი:

  1. სასურველია, რომ სახლის ქათამი გამოიყენოთ. შეძენილი ქათამი სამჯერ მოხარშეთ და ყოველჯერზე ბულიონი გადაასხით, რომ პესტიციდები მოაშოროთ. ქათამი გარეცხეთ, ქაღალდით გაამშრალეთ და დაანაწევრეთ.
  2. ქათმის ნაწილი ქვაბში მოათავსეთ. 1 მთელი გასუფთავებული ხახვი და 3 ლ გაფილტრული წყალი დაუმატეთ.
  3. წყლის ადუღების შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და ბულიონი 3 საათით ხარშეთ. ეს აუცილებელია, რომ ყველა მკვებავი ნივთიერება ხორციდან ბულიონში გადავიდეს და აღმდგენი ძალები შეიძინოს.
  4. 3 საათის შემდეგ ქვაბში 2–ჯერ ნაკლები სითხე დარჩება. ასეც უნდა იყოს. ცეცხლიდან გადმოდგით, მარილი დაუმატეთ.
  5. ახლა მანდელახი მოამზადეთ, რომ ბულიონი უფრო გემრიელი გახდეს. კვერცხის ცომის ბურთები სჯობს ფრიტიურში შეწვათ, მაგრამ გამომცხვარი უფრო სასარგებლოა. ფქვილი გაცერით.
  6. კვერცხი აურიეთ, მარილი, კურკუმა და 2 ს/კ მცენარეული ზეთი დაუმატეთ და ცომი მოზილეთ. ერთგვაროვანი მასა მაცივარში 30 წუთით შეინახეთ.
  7. ახლა ცომს ძეხვის ფორმა მიეცით და პატარა ნაჭრებად დაყავით. პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე დააწყვეთ.
  8. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში კონვექციის რეჟიმში 20 წუთით აცხვეთ. გემრიელად მიირთვით.

ქათმის ბულიონს შეგიძლიათ დაუმატოთ ნიახურის ფესვი და ოხრახუში. ასე ნახარში სასარგებლო ნივთიერებებით გაჯერებული გახდება. მაღაზიაში შეძენილი ხორცი აუცილებლად 3–ჯერ მოხარშეთ, სანამ სუფთა წყალს დაასხამთ. ბულიონი ებრაული სამზარეულოს ალფა და ომეგაა. დეიდა ტოვა ბულიონის პირველ წყალს, როცა ქაფი იქმნებოდა, ასხამდა. ქათამს რეცხავდა, სუფთა წყალს ასხამდა და კიდევ ერთხელ მომზადებამდე ხარშავდა.

ჯერ ძლიერ ცეცხლზე, ადუღების შემდეგ – ძალიან სუსტ ცეცხლზე. ხახვს ცოტა ფურცლებით ამატებდა. ასე ბულიონი ოქროსფერი და გამჭვირვალე ხდება. მანდელახის ცომიდან ჩვეულებრივი კლეცკი შეგიძლიათ მოამზადოთ. ცომი პირდაპირ ადუღებულ ბულიონს დაუმატეთ ან ფრიტიურში შეწითლებამდე შეწვით.