ცხელ ამინდში შავი პურის თეთრ პურთან ერთად შენახვა არ შეიძლება

1713

ზაფხულში, ცხელ ამინდში შავი და თეთრი პურების ერთად შენახვა მავნე მიკროორგანიზმების გამრავლებას და სოკოს გაჩენას იწვევს. ამის შესახებ ექიმ–გასტროენტეროლოგი მიროსლავ ოპრიშკო საუბრობს.

„ე.წ. კარტოფილის ჩხირი ელიტურ საცხობში ძალიან იშვიათად ვლინდება. აი, მაღაზიის ნაწარმში, რომელსაც სიამაყით „პურს“ ვუწოდებთ, შეიძლება მხოლოდ რამდენიმე საათში განვითარდეს. საქმე დაბალი ხარისხის ფქვილშია, რომელზეც მწარმოებლები ეკონომიას აკეთებენ.

ეს ძალიან სახიფათო ბაქტერიებია, რადგან ისინი ქმნიან სპორებს და მაღალ ტემპერატურას შესანიშნავად იტანენ. თუ სპორებიან პურს თუნდა დღის მესამედი დროით ახალი ბატონი პურის გვერდით დადებთ, სპორებით ისიც დაინფიცირდება.

კარტოფილის დაავადების მქონე პურის გამოცნობა ძალიან მარტივია – მას უსიამოვნო სუნი აქვს და შემადგენლობა ეცვლება. თუ მცირე ეჭვი მაინც გაქვთ, საკვებად ასეთი პური არავითარ შემთხვევაში არ გამოიყენოთ“ – განმარტავს სპეციალისტი.