კვირაში 3-6 კვერცხის ჭამა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და სიკვდილის რისკს ამცირებს

2189

ახალი კვლევა, რომელიც კვერცხის მოხმარებას ეძღვნება, სიუე სიამ და მისმა კოლეგებმა ფუვაის საავადმყოფოდან ჩინეთის სამედიცინო მეცნიერების აკადემიაში ჩაატარეს. მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ჩინეთის მაცხოვრებლებს შორის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და საერთო სიკვდილიანობის ყველა დაბალი რისკი ჰქონდათ მათ, ვინც კვირაში 6 კვერცხს მოიხმარდა.

პირები, რომლებიც კვირაში ერთზე ნაკლებ კვერცხს მოიხმარდნენ, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების 22%-ით მაღალი რისკი და სიკვდილიანობის 29%-ით მაღალი რისკი ჰქონდათ. ამასთან კვირაში 10 და მეტი კვერცხის მოხმარება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს 39%-ით, ხოლო სიკვდილიანობის ალბათობას 13%-ით ზრდიდა.

კვლევისთვის ჩინეთის 15 პროვინციიდან 102 ათასზე მეტი ადამიანის მონაცემები გამოიყენეს. მათ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, სიმსივნე ან თირკმლის უკმარისობა არ ჰქონდათ. მათ 17 წლის განმავლობაში აკვირდებოდნენ. ამ დროში გამოვლინდა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების 4,8 ათასი შემთხვევა და სიკვდილიანობის 5,5 ათასი შემთხვევა.