ტიბეტური რძის სოკო არის ორი ათეული ბაქტერიის სპეციალური ფორმირება, რომელიც რძეში ხვდება და სასმელს სამკურნალო თვისებებს ანიჭებს. ტიბეტელი ბერები პირველები იყვნენ, ვინც ნამდვილად აფასებდნენ სძის სოკოს თვისებებს.
თუმცა, მისი აღმომჩენები არ ჩქარობდნენ აღმოჩენის გაზიარებას და რძის სოკოს შესახებ ინფორმაცია დიდხანს იმალებოდა. პროდუქტს ეწოდა: “წინასწარმეტყველის წისქვილი,” “ალლაჰის მარცვლეული” და რა თქმა უნდა, “ახალგაზრდობის სასმელი”.
დღეს, ვივიენი უფრო დეტალურად მოგიყვებათ ამ საოცარი პროდუქტის შესახებ, რომელიც მხოლოდ მე-19 საუკუნეში გამოჩნდა და რეალური ბუმი გამოიწვია. რძის სოკოების დახმარებით ყველაფერს მკურნალობდნენ, პნევმონიიდან დაწყებული პეპტიკური წყლულით დამთავრებული.
ტიბეტური რძის სოკო
პროდუქტი შედგება ინდივიდუალური ფორმის თეთრი მტევნისთან, რომლის სიგრძე 4-5 მმ-ია. ზრდის პროცესში ისინი დაახლოებით 5 სმ-ს აღწევენ, მნიშვნელოვანია, რომ სასმელების მომზადების შემდეგ, ის ინარჩუნებს სასარგებლო თვისებებს ზუსტად 24 საათის განმავლობაში. და იმისათვის, რომ მისგან დიდი სარგებელი მიიღოთ, უნდა დაიცვათ მისი შენახვის წესები.
როგორ შევინახოთ რძის სოკო
1. შეინახეთ სოკო მინის ქილაში. კონტეინერი არ უნდა იყოს ქიმიური საშუალებებით გარეცხილი, გარეცხეთ მხოლოდ სოდით.
2. მზის სხივების მოხვედრისგან დასაცავად კონტეინერი შეინახეთ. ამავე დროს ტემპერატურა არ უნდა დაეცეს 17 გრადუსზე ქვემოთ, სხვა შემთხვევაში ნადები გაუჩნდება.
3. ქილას თავსახური არ დაახუროთ, რადგან პროდუქტს სუფთა ჰაერი სჭირდება, სწორედ ამიტომ, უნდა გადააფაროთ მარლა.
4. ჯანსაღი სოკო ყოველთვის თეთრია. იმისათვის, რომ არ მოკვდეს, ყოველდღე უნდა ჩამობანოთ და გაავსოთ ახალი რძით, წინააღმდეგ შემთხვევაში ბაქტერიები შეწყვეტენ გამრავლებას.
5. თუ აპირებთ მის რამდენიმე დღით დატოვებას, მაშინ თასში ჩაასხით ნახევარი წყალი და ნახევარი რძე და მოათავსეთ კონტეინერი თბილ ადგილას.
ტიბეტური რძის სოკოების გამოირჩევა ვიტამინების A, C, B ჯგუფის, აგრეთვე კალციუმის, რკინის, თუთიის, იოდის და ბაქტერიების არსებობით, რომლებიც საუკეთესო საშუალებაა ნაწლავებისთვის. საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებებს ხშირად ამ პროდუქტით მკურნალობენ. რძის სოკო განსაკუთრებით უწყობს ხელს ანთებითი პროცესების და დისბაქტერიოზის მკურნალობას.
რძის სოკო აუმჯობესებს იმუნიტეტს, მეტაბოლიზმს და ეხმარება სისხლძარღვთა დაავადებებს (მაგალითად, ჰიპერტენზიას). გარდა ამისა, პროდუქტი შესანიშნავად ასუფთავებს სხეულს, გამოდევნის ტოქსინებს და მარილს. და ზოგიერთ მავნე ნივთიერებებს გარდაქმნის ამინომჟავებად, რაც ათეროსკლეროზს თავიდან აგაცილებთ.
ტიბეტური რძისგან მოამზადეთ კეფირი, რადგან ეს სხეულიდან ზედმეტ ცხიმს მოგაშორებთ. სასმელი ჰორმონალურ ბალანსს უზრუნველყოფს.
ტიბეტელი მედიცინის დოქტორი, პიტერ ბადმაევი, რომელიც იმპერატორ ალექსანდრე III-ის ნათლული იყო, რძის სოკოსგან მუდმივად ამზადებდა სასმელებს პრევენციული და თერაპიული მიზნებისთვის. მის მაგალითს მიჰყვებოდნენ სამეფო ოჯახის წევრები და ახლობლები.
ისინი ამ სასმელს ყოველდღიურად 20 დღის განმავლობაში სვამდნენ, შემდეგ კი 10-დღიანი შესვენება გააკეთეს. კურსი 2-3 ჯერ გაიმეორეს.
ჩვენ ასევე აღვნიშნავთ, რომ კეფირს სხეულისთვის სტრესის გამოწვევა შეუძლია. მართლაც, პირველი 2 კვირის განმავლობაში სასმელის მიღებასთან ერთად, ნაწლავების აქტივობა იზრდება, გაზრდილია გაზების ფორმირება და საპირფარეშოს გამოყენება ხშირდება. მაგრამ 12-14 დღის შემდეგ ყველაფერი ნორმალიზდება, განწყობა უმჯობესდება, მამაკაცებში სექსუალური აქტივობა იზრდება.
დღეს, არ არის რთული ტიბეტური რძის სოკოს შეძენა და მშვენიერი სამკურნალო სასმელების მომზადება, რომლის დახმარებითაც შეგიძლიათ წონის დაკარგვა, სხეულის გაწმენდა და მეტაბოლიზმის გაუმჯობესება.