მოცხარის ნაყოფს აქვს მაღალი ღირებულება ტრადიციული მედიცინაში. ის გამოირჩევა სამკურნალო თვისებებით და აქვს სასიამოვნო გემო.
ის მდიდარია ბუნებრივი ვიტამინებით (P, C, E, K, B1, B2, B6, ბეტა კაროტინი), შაქარით, ტანინებით და პექტინით.
თუ შევადარებთ სასარგებლო ელემენტების რაოდენობას, მაშინ შეგვიძლია ვთქვათ, რომ შავი მოცხარი შეიცავს 20-ჯერ უფრო მეტს ვიტამინს, ვიდრე ვაშლს. იოდის კონცენტრაცია სხვა კენკრასთან შედარებით 4-ჯერ უფრო მაღალია.
შავი მოცხარის სასარგებლო თვისებები
1. ნორმალიზდება ნაწლავები და ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს.
2. გამოყოფს მძიმე მეტალებს, რადიოაქტიურ ნივთიერებებს, პათოგენურ მიკროორგანიზმებს.
3. აუმჯობესებს ღვიძლის ფუნქციონირებას, მუშაობს როგორც ქოლეტური აგენტი.
4. ზრდის იმუნიტეტს.
5. აძლიერებს სისხლძარღვების კედლებს, აუმჯობესებს მათ მდგრადობას და ელასტიურობას.
6. ნორმალიზდება წნევა, მკურნალობს ჰიპერტენზიას და ათეროსკლეროზს.
ჩვენ გთავაზობთ რეცეპტს, რომლის საშუალებითაც შეგიძლიათ სიროფის მომზადება, რომელიც შეიძლება გამოყენებულ იქნას მედიცინაში.
მასალები:
- 1.25 კგ შავი მოცხარი
- 2 ლიტრი წყალი
- 2 კგ შაქარი
- 65 გ ლიმონის მჟავა
მომზადება და გამოყენება:
დავუმატოთ წყალი, შემდეგ დაამატეთ ლიმონის მჟავა და გარეცხილი შავი მოცხარი. გააჩერეთ ცოტა ხანი.
ერთი დღის შემდეგ სვამს სასმელს. მოაშორეთ კენკრა და დატოვეთ წვენი, დაამატეთ შაქარი. შეგიძლიათ ჩაასხათ ქილებში ან უბრალოდ შედგათ მაცივარში.
სიროფი იქნება საკმაოდ კონცენტრირებული. რეკომენდირებულია ერთი ჭიქა 1-2-ჯერ დღეში ჭამის დროს.
ყურადღება მიაქციეთ იმ ფაქტს, რომ მას აქვს გარკვეული უკუჩვენებები. არ არის რეკომენდებული იშემიური დაავადების, წყლულების, გასტრიტის, ვარიკოზული ვენების, თრომბოფლებიტის დროს. სხვა შემთხვევებში, მისი გამოყენება მაქსიმალურ შედეგს მოგიტანთ.