პირადი დიეტოლოგი მაფრთხილებს: ,,მოვალ შენთან სახლში და გადაგიყრი კარტოფილს. ის არავითან შემთხვევაში არ უნდა ჭამო”

1441

კარტოფილი – ერთ-ერთი ყველაზე საკამათო საკვები დიეტაში. ბევრი დიეტა მას ნაწილობრივ ან სრულიად უარყოფას, მას მოიხსენიებენ, როგორც ,,მეორე პური”. როგორ წარმოგიდგენიათ უამრავი კერძი მის გარეშე?

ცოტა ხნის წინ, სულ უფრო და უფრო მეტი დიეტოლოგი ამბობს, რომ კარტოფილის ზიანი ძალიან გადაჭარბებულია. თუმცა, უცეცხლოდ კვამლი არ ჩნდება. რატომ არ შედის კარტოფილი ჯანსაღი დიეტის მენიუში და რამდენად საშიშია ეს სხეულისთვის? დღეს ჩვენ ამის შესახებ მოგიყვებით.

რამდენი კალორიაა კარტოფილში

100 გრამის ენერგეტიკული ღირებულება მოხარშულ კარტოფილში, დანამატის გარეშე არის 82 კკალ. პროტეინები – 2 გ, ცხიმი – 0.4 გ, დიეტური ცელულოზა – 2.2 გ, ნახშირწყლები – 16.7 გ. შედარებისთვის, ჩვენ ვისაუბრებთ იგივე რაოდენობის წიწიბურაზე.

ენერგეტიკული ღირებულება 100 გრამი წიწიბურას ფაფის – 93 კკალ. შეიცავს 3 გ ცილებს, 0.8 გ ცხიმს, 1 გ დიეტურ ცელულოზას, 16 გ ნახშირწყლებს.

როგორც ხედავთ, წიწიბურაზე არავინ ამბობს, რომ ფიგურისთვის საზიანოა, უფრო მსუბუქია, ვიდრე კარტოფილი და შეიცავს თითქმის იგივე რაოდენობის ნახშირწყლები.

ყველამ იცის, რომ კომპლექსურ ნახშირწყლებს შეუძლიათ ორგანიზმში მნიშვნელოვანი ელემენტებით უზრუნველყონ და მთელი დღე ინახება მათგან მიღებული ენერგია. აქედან გამომდინარე,  კარტოფილში: 2.2 გრამი ცელულოზა და 2.4 დან 4.3 გრამი რეზისტენტული სახამებელია.

რეზისტენტული სახამებელი გიცავთ კიბოსგან, აუმჯობესებს ინსულინის მგრძნობელობას, ამცირებს ქოლესტერინს.

გლიკემიური ინდექსი

ამბობენ, რომ კარტოფილში მაღალი გლიკემიური მაჩვენებელია. დიახ, ფრანგულ კარტოფილში არის 110. მაგრამ ნაღების კარტოფილი ეს მაჩვენებელი არის უკვე 80, მოხარშული კარტოფილი – 70, და თუ იგი დამზადდება ერთიანი, მაშინ 65.

თუმცა, ზოგიერთ საკვებში, რომელიც ჯანსაღი ცხოვრების წესის მიმდევრებისთვის სასარგებლოა, ასევე აქვს გლიკემიის მაღალი მაჩვენებელია. მაგალითად, გოგრა, კაკალი, ქიშმიში, სტაფილო და საზამთრო.

ადამიანის ორგანიზმზე სხვადასხვა პროდუქტებისგან ნახშირწყლების გავლენის უფრო ზუსტად შესაფასებლად, გლიკემიური დატვირთვის (GN) კონცეფცია იქნა შემოღებული. ადვილად გამოითვლება გლიკემიური ინდექსის გამრავლებით (როგორც პროცენტული მაჩვენებელი) ნახშირწყალბადების რაოდენობაზე.

ასე რომ, ჩვენი საყვარელი კარტოფილი და მისი სახამებელი არ არის ისეთი საშინელი, როგორც ამბობენ. მთავარია კარგად მოამზადოთ: კარგად გარეცხოთ და მოხარშოთ.

კარტოფილი, სხვათა შორის, კარდიოვასკულური სისტემის ნორმალური ფუნქციონირებისათვის აუცილებელია, რადგან აქვს კალიუმის შემცველობა. იგი ასევე შეიცავს მაგნიუმს, რომელიც აუცილებელია ძვლის სიმკვრივისთვის.

თუ თქვენ მოხარშავთ კარტოფილს და დაამატებთ პატარა ნაჭერ კარაქი ან რძე, თქვენ არ მიიღებთ ძალიან ბევრ კალორიებს, ეს არის საკმაოდ სასარგებლო კერძი.

რა მოხდება, თუ ერთი წელი მხოლოდ კარტოფილს შეჭამთ

ავსტრალიელმა ენდრიუ ტეილორმა, ერთხელ განიხილა დიეტა და გადაწყვიტა დაეკარგა რამდენიმე ათეული კილოგრამი. ამისათვის მან მხოლოდ კარტოფილი შეჭამა მთელი წელი, ასევე დაუმატა მარილი, მწვანილი, ტომატის სოუსი ან სოიოს რძე.

მისი თქმით: “კარტოფილი შეიცავს თითქმის ყველაფერს. ბევრი ნახშირწყლები, საკმარისი ცილა და ცხიმი, და გარდა ამისა, კარტოფილში არის რკინა, ვიტამინი C და ცელულოზა.”

ენდრიუ ყოველდღიურად 3-4 კილოგრამ კარტოფილს ჭამდა, მან გამოიყენა კარტოფილი სხვადასხვა ფორმით: გამომცხვარი, მოხარშული, კარტოფილი ბლინები.

აღსანიშნავია, რომ მთელი ამ ხნის განმავლობაში ეს ადამიანი აქტიური ცხოვრებით ცხოვრობდა და რაც მთავარია, წელიწადში 50 კგ-ის დაკლება მოახერხა.

დღეს ნახშირწყლებს, ბევრი მიიჩნევს ჭარბი წონის და სხვადასხვა დაავადებების მიზეზად. ამავე დროს, დიეტოლოგები გვახსენებ, რომ ისინი აუცილებელია ენერგიის მიღება. დიეტაში აუცილებელია და მნიშვნელოვანია ნახშირწყლები, მაგრამ ყველა მათგანი სასარგებლო არ არის.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს